loader
Foto

Ziua Internaţională a muzicii, start pentru o lună de exclusivităţi muzicale la TVR Cultural

Din 1 octombrie, la TVR Cultural şi online, pe paginile de Facebook ale TVR, iubitorii muzicii vor avea bucuria să revadă fragmente din cele mai frumoase evenimente muzicale difuzate de TVR Cultural în anul 2023.

 

În fiecare an, la 1 octombrie, este sărbătorită Ziua internaţională a muzicii (International Music Day), susţinută de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council - IMC). Totul a plecat din dorința de a demonstra importanța muzicii în viața noastră, scopul fiind și de a promova diversitatea acesteia. Accesul la muzică este extrem de important, iar această zi de 1 octombrie vine cu îndemnul de a încuraja schimbul de experienţe culturale și de a stimula idealurile de pace şi prietenie.

De altfel, Ziua internaţională a muzicii a fost iniţiată în anul 1975 de nimeni altul decât Lord Yehudi Menuhin, fiind organizată pentru prima dată de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council - IMC) la 1 octombrie 1975, în conformitate cu rezoluţia adoptată în cadrul celei de-a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, în 1973.

Televiziunea Română, prin intermediul singurului post din România dedicat artelor și culturii - TVR Cultural - își propune să extindă această inițiativă și declară întreaga lună octombrie ca fiind luna muzicii.

Astfel, pe parcursul întregii luni octombrie, iubitorii muzicii vor avea bucuria să revadă fragmente din cele mai frumoase evenimente muzicale difuzate de TVR Cultural în anul 2023. Mai mult, TVR Cultural invită în online toți telespectatorii, propunându-le în fiecare zi câte o întâlnire muzicală de rară valoare, ce va fi difuzată pe paginile de socializare ale Televiziunii Române”, ne-au declarat autorii proiectului, Valentina Băinţan, producător TVR şi Marius Portik, director Marketing TVR.

(w882)

credit foto: FB George Enescu Festival - Orchestra Filarmonică a Ungariei şi Martha Argerich la Sala Palatului – foto Cătălina Filip

Fragment din recitalul Marthei Argerich la Festivalului Internaţional „George Enescu”, pe 1 octombrie la TVR Cultural

Celebra pianistă Martha Argerich a fost ovaţionată îndelung şi chemată la rampă de nenumărate ori pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu”, la finalul evoluţiei de la Sala Palatului, în septembrie 2023. Un fragment din recitalul Marthei Argerich va putea fi urmărit la TVR Cultural duminică, 1 octombrie. Iar în zilele ce urmează, ne vom bucura de alte momente muzicale din cadrul ediției 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, înregistrări unice din Arhiva TVR, fragmente din concerte-spectacol susținute de Corul Național de cameră Madrigal-Marin Constantin, dar și de alte evenimente muzicale de excepție, înregistrate în acest an de TVR Cultural.

(w882)

Corul Național de cameră Madrigal-Marin Constantin

17:00 Omul şi timpul Premieră

Producător : Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

18:00 Legendele operei

Documentar *(Legends of Opera, Regatul Unit, 2018) Regia: Lyndy Saville

Prezentator: Danielle de Niese

Premieră

Seria Legendele operei îi prezintă pe marii interpreţi de operă ai vremurilor noastre. Gazdă este renumita soprană autraliano-americană Danielle de Niese. Filmat în Regatul Unit şi în Italia, în fiecare episod apar artişti, critici şi regizori, imagini din arhive, interpretări remarcabile ale marilor artişti lirici.

Montserrat Caballe

Redactor: Ştefan Asavei

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural