loader
Foto

Această poartă a creștinătății: Despre seniorii cruciadelor și povestea Mariei de Mangop, în 25 și 26 februarie

În weekendul 25-26 februarie, TVR Cultural a difuzat două episoade din documentarul „Această poartă a creștinătății”, realizat de academicianul Răzvan Theodorescu, la Televiziunea Română, între 1991 și 1992.

 

Această poartă a creștinătății

TVR Cultural redifuzează, în perioada 18 februarie - 12 martie, în memoria lui Răzvan Theodorescu, una dintre primele emisiuni culturale din anii ’90, serialul „Această poartă a creştinătăţii”, pe care îl puteți urmări în fiecare sfârşit de săptămână, sâmbăta şi duminica, de la ora 16:30, cu reluare la ora 02:30.

(w882) Răzvan Th

„Seniori ai Cruciadei” (episodul 3)

  • Sâmbătă, 25 februarie, ora 16:30, reluare ora 2:30
  • Joi, 3 martie, ora 17:30

Dinaintea zidurilor gotice ale castelului Hunedoreştilor poţi înţelege probabil cel mai bine ce va fi fost viaţa seniorială a Evului Mediu târziu în provincia românească a Transilvaniei aparţinătoare câteva secole de Coroana Sf. Ştefan.

O coroană care a fost purtată acum cinci veacuri şi de către scoborâtorul unei familii de greci – români, Matei Corvin, patronul celei mai strălucite pagini de cultură ungară. Scrisă, în special – şi acesta este, dacă vreţi, un paradox al istoriei – de cărturari şi de artişti veniţi din alte orizonturi decât cele ale câmpiei panonice: balcanişti din Croaţia, italieni din Florenţa şi Neapole, mai apoi români ardeleni, de talia lui Nicolaus Olahus, cel ce avea să menţioneze stăruitor latinitatea neamului său în lumea umaniştilor din veacul lui Erasmus.

(w882) Poarta cre

CITIȚI DESPRE PRIMELE DOUĂ EPISOADE ALE EMISIUNII AICI: SERIA DOCUMENTARĂ „ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII”, ÎN WEEKEND LA TVR CULTURAL

(w882) Poarta cre

„Zidurile paradisului” (episodul 4)

  • Duminică, 26 februarie, ora 16:30, reluare ora 2:30
  • Vineri, 4 martie, ora 17:30

Într-o zi de decembrie a anului 1477, în ceasul al cincilea din ziuă, a doua soţie a lui Ştefan cel Mare se săvârşea din viaţă. Era Maria de Mangop. O prinţesă străină dintr-un neam buzantin refugiat în Crimeea, acolo unde, pentru puţin timp, un crâmpei din Bizanţ avea să dăinuie câteva veacuri.

Monograma evocând legătura clară cu neamul bazileilor – emblema vulturului bicefal -, sugerează imperial acest acoperământ de mormânt brodat care se păstrează la Putna, acolo unde Doamna Maria a şi fost îngropată în necropolă, ctitorie a soţului ei, cel pe care l-a unit o vreme cu fala crepusculară a aceluiaşi Bizanţ.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait, producătoare TVR

(w882) Poarta cre

 

3:00 OMUL DE MARMURĂ

Filmul de artă *(CZLOWIEK Z MARMURU-Polonia, 1976)

Regia: Andrzej Wajda

Cu: Krystyna Janda, Jerzy Radziwilowicz

*Premiul FIPRESCI-Festivalul de Film de la Cannes 1978

Dramă. O tânără regizoare (Krystyna Janda) îşi alege drept subiect pentru lucrarea de diplomă un subiect aproape tabu în vremea aceea: cazul real al unui muncitor stahanovist din anii '50-zidarul Birkut, prezentat adesea în actualităţile cinematografice de epocă drept un muncitor "erou al poporului", transformat în timpul epocii staliniste într-un adevărat mit naţional. Investigaţiile nu se derulează facil însă, înarmată cu tenacitate, ea învinge repetatele obstacole din partea celor care l-au cunoscut şi care, cu cinism, i-au supravieţuit: teamă, reticenţă, complicitatea tăcerii, false pudori, interese politice. În ciuda dificultăţii de a-i găsi, două decenii mai târziu, pe martorii "sanctificării" lui Birkut, încăpăţânata regizoare va reuşi să îi întâlnească pe câţiva dintre ei şi să îi facă să vorbească despre cel care avea să plătească din greu naivitatea "romantismului revoluţionar". (Marian Rădulescu, "Fantomele obsedantului deceniu: Omul de marmură"-LiterNet, 2009)

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)

5:45 Fata cu cartea

Producător: Nadine Vlădescu

(Reluare)
 
Dincolo de roluri şi prejudecăți, „Sharon Stone–supravieţuitoarea”, la TVR Cultural

O poveste despre ambiție, luptă și supraviețuire în inima unei industrii nemiloase. Documentarul „Sharon Stone – supravieţuitoarea” oferă o ...

„Acasă” - povestea familiei care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, în premieră la TVR Cultural

Despre trecerea de la traiul în mijlocul naturii la cel urban, despre definirea propriei identități și găsirea unui „acasă”, situaţia emoţionantă ...

Alter-dansul. Atemporal, original și atipic, marcat de propria și inconfundibila sa ștampilă: Stilul Gigi

ANIVERSARE. Respectat și iubit în lumea dansului internațional, pe 13 mai Gigi Căciuleanu este celebrat la TVR Cultural prin programe elocvente ...

 

#TVRcultural