loader
Foto

Această poartă a creștinătății: Despre seniorii cruciadelor și povestea Mariei de Mangop, în 25 și 26 februarie

În weekendul 25-26 februarie, TVR Cultural a difuzat două episoade din documentarul „Această poartă a creștinătății”, realizat de academicianul Răzvan Theodorescu, la Televiziunea Română, între 1991 și 1992.

 

Această poartă a creștinătății

TVR Cultural redifuzează, în perioada 18 februarie - 12 martie, în memoria lui Răzvan Theodorescu, una dintre primele emisiuni culturale din anii ’90, serialul „Această poartă a creştinătăţii”, pe care îl puteți urmări în fiecare sfârşit de săptămână, sâmbăta şi duminica, de la ora 16:30, cu reluare la ora 02:30.

(w882) Răzvan Th

„Seniori ai Cruciadei” (episodul 3)

  • Sâmbătă, 25 februarie, ora 16:30, reluare ora 2:30
  • Joi, 3 martie, ora 17:30

Dinaintea zidurilor gotice ale castelului Hunedoreştilor poţi înţelege probabil cel mai bine ce va fi fost viaţa seniorială a Evului Mediu târziu în provincia românească a Transilvaniei aparţinătoare câteva secole de Coroana Sf. Ştefan.

O coroană care a fost purtată acum cinci veacuri şi de către scoborâtorul unei familii de greci – români, Matei Corvin, patronul celei mai strălucite pagini de cultură ungară. Scrisă, în special – şi acesta este, dacă vreţi, un paradox al istoriei – de cărturari şi de artişti veniţi din alte orizonturi decât cele ale câmpiei panonice: balcanişti din Croaţia, italieni din Florenţa şi Neapole, mai apoi români ardeleni, de talia lui Nicolaus Olahus, cel ce avea să menţioneze stăruitor latinitatea neamului său în lumea umaniştilor din veacul lui Erasmus.

(w882) Poarta cre

CITIȚI DESPRE PRIMELE DOUĂ EPISOADE ALE EMISIUNII AICI: SERIA DOCUMENTARĂ „ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII”, ÎN WEEKEND LA TVR CULTURAL

(w882) Poarta cre

„Zidurile paradisului” (episodul 4)

  • Duminică, 26 februarie, ora 16:30, reluare ora 2:30
  • Vineri, 4 martie, ora 17:30

Într-o zi de decembrie a anului 1477, în ceasul al cincilea din ziuă, a doua soţie a lui Ştefan cel Mare se săvârşea din viaţă. Era Maria de Mangop. O prinţesă străină dintr-un neam buzantin refugiat în Crimeea, acolo unde, pentru puţin timp, un crâmpei din Bizanţ avea să dăinuie câteva veacuri.

Monograma evocând legătura clară cu neamul bazileilor – emblema vulturului bicefal -, sugerează imperial acest acoperământ de mormânt brodat care se păstrează la Putna, acolo unde Doamna Maria a şi fost îngropată în necropolă, ctitorie a soţului ei, cel pe care l-a unit o vreme cu fala crepusculară a aceluiaşi Bizanţ.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait, producătoare TVR

(w882) Poarta cre

 

6:00 Istoria necunoscută (R)

Producător: Miron Costin

(Reluare)

6:25 Secretele marilor tablouri (R)

Documentar *

(Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018)

Regia: Clement Cogitore, Carlos Franklin

Serie inedită care explorează istoria artei într-un mod complet neaşteptat: tablourile prind viaţă, se animă şi depăşesc limitele ramelor pentru a ne conduce în epoca în care au fost create.

Episodul 11: Rondul de noapte (La ronde de nuit, 1642, Rembrandt van Rijn-Franţa, 2017)

Realizator: Carlos Franklin

Acest portret de grup al gărzii civile din Amsterdam simbolizează Epoca de Aur din pictura flamandă şi este o lucrare definitorie pentru barocul în pictură.

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

 

#TVRcultural