loader
Foto

Galerie foto

Artistul Alexandru Nagy, la „Interviurile TVR Cultural”: M-am îndrăgostit de muzica clasică la nivel subconștient, din burta mamei | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 16 martie, interviul Ioanei Pavel cu Alexandru Nagy , actor, regizor și tenor. Din noiembrie 2022, Nagy este regizorul artistic al Operei Naționale București.  

 

Ioana Pavel
Interviurile TVR Cultural

Alexandru Nagy vorbește cu plăcere despre tot ceea ce înseamnă teatru, dans și muzică. A fost mâna dreaptă a unor regizori cunoscuți pentru mari puneri în scenă: Horațiu Mălăele, Victor Ioan Frunză, Anthony Clark, David Gothard, Mick Davis, Giancarlo del Monaco, Mario de Carlo, Christian Badea.

Ioana Pavel: Ești născut la Cluj. Acolo te-ai și îndrăgostit de artă. Care a fost prima ta întâlnire cu arta? De muzică te-ai îndrăgostit prima dată?

Alexandru Nagy: La nivel subconștient, practic: eu crescând pe băncile și pe pianele Conservatorului din Cluj, mama fiind studentă și neavând cu cine să mă lase, inclusiv când eram în burta mamei - mama a participat la repetiții până târziu, cu mine acolo, și probabil că acolo s-a plantat acest sâmbure, acest nimb de foc al muzicii clasice, care este un fel de microb care nu te lasă în pace. După cum se vede, eu am făcut un drum ocolitor: am pornit de la muzica clasică, de la muzica de operă, am trecut prin teatru, actorie, regie și m-am întors înapoi de unde am plecat.

Ioana Pavel: Te-ai născut într-o familie de artiști lirici, mama - violistă, tatăl - tenor, tu ți-ai dorit pian?

Alexandru Nagy: Nu, nu mi-am dorit deloc pian. La șase ani, am fost dat la pian de către mama și a fost un chin: patru ani de pian nu i-am făcut deloc cu plăcere.

Ioana Pavel: Copilăria ți-ai petrecut-o în Opera Națională București. Ce spectacole îți mai amintești de atunci?

Alexandru Nagy: Toate spectacolele mi le amintesc, am amintiri foarte frumoase.

 

 

*** La „Portretele TVR Cultural”, Ioana Pavel îi invită pe telespectatori în lumea artiștilor - cum au ales scena, cine le-a îndrumat primii paşi şi ce înseamnă perseverenţa în cariera lor. Emisiunea este difuzată sâmbăta, de la ora 22.30.

Realizator: loana Pavel

Producător: Aimee D'Albon

20:00 ANII NOŞTRI DE GLORIE

Film* ANII NOŞTRI DE GLORIE (GLI ANNI PIU BELLI-Italia, 2020)

Regia: Gabriele Mucino

Cu: Pierfrancesco Favino, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria

Dramă. Italia, 1980. Trei adolescenţi idealişti, Paolo, Giulio şi Riccardo, sunt nedespărţiţi şi împart totul frăţeşte. Între ei îşi face loc Gemma, iubita lui Paolo, care devine o constantă a vieţii lor. Dar timpul trece, iar viaţa îi desparte pe măsură ce fiecare îşi urmează propriul drum. De-a lungul anilor, cei patru prieteni se vor regăsi şi se pierde în repetate rânduri, fiecare confruntându-se cu propriile speranţe, deziluzii, succese şi eşecuri şi mai ales cu trecerea timpului.

Redactor: Adriana Vulpe

22:10 Biografii necesare Premieră

’’Vrăjitorul timpului îngheţat’’

Amfitrion: Ileana Ploscaru Panait-artist vizual şi realizator TV

Invitat: Costel Iacob-sculptor, curator, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România ’’Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă ci şi mişcare, goluri, umbre, aer’’ este mărturia de credinţă a lui Costel Iacob. Artistul este acea conştiinţă trează care poate descifra, uneori cu umor, alteori cu sarcasm şi cu intuiţie tăioasă, misterele lumii aşa cum le percepe el. Ceea ce îl deosebeşte însă pe Costel Iacob este putinţa de a le da viaţă într-un mod cu totul neaşteptat, prinzându-ne pe noi, ceilalţi, într-un farmec fără egal. Dar, nevoia lui nu se opreşte la propria percepţie ci la semnalul pe care îl lansează tuturor acelora care nu doar ’aud’ ci şi ’ascultă’. ’’Timpul îngheţat’’, ’’Scrinium Curiositatum’’ sau oricare dintre ideile sale, nu este o rămânere în proiect ci o analiză subtilă şi meşteşugită cu răbdare. Din 1985 el participă constant la expoziţiile de grup în ţară-peste 61 de expoziţii anuale importante-, sau în străinătate. Demersul său artistic a fost răsplătit cu premii precum Premiul Salonului de Artă Bucureşti, (în 1999), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Ambient-Instalaţie, ArTuborg şi Premiul pentru Metal, Bienala de Arte Decorativă Bucureşti (în 2001). În 1994 a primit bursa din partea Fundaţiei ’’Giorgio Cini’’ din Veneţia/Italia.

(difuzare duminica, 28 aprilie 2024, ora 22:02, la TVRCultural).

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural