loader
Foto

Celebra soprană Sally Matthews a cântat în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews a fost invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de deschidere a Athenaeum Summer Festival, care a avut loc pe 20 iunie, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, la Ateneul Român, de la ora 19.00. Descoperiți aici programul festivalului.

 

Programul serii a început cu lucrarea Sempre più lontano, compusă la comanda Filarmonicii George Enescu de Alexandru Murariu, în cadrul unui proiect derulat de instituție în ultimii doi ani, pentru susținerea tinerilor compozitori români.

Apogeul serii a fost apariţia pe scena Ateneului Român a celebrei soprane Sally Mathews, care a interpretat rolul Contesei din Scena finală din Capriccio de Richard Strauss. Elogiată de critici pentru vocea sa "plină, vibrantă, bogat conturată, întru totul devotată textului şi muzicii" (Chicago Classical Review) şi pentru "jocul de scenă şi artă a cântului aflate la un nivel ce-ţi taie răsuflarea" (musicOMH), Sally Matthews a interpretat în stagiunea curentă roluri de referinţă, pe scene de primă mărime, dintre care amintim Leonora din Fidelio (la Staatsoper din Berlin) şi Sieglinde din Walkiria (pentru La Monnaie, Bruxelles). De asemenea, a evoluat cu mare succes pe podiumul de concert împreună cu Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestra Simfonică Scoțiană a BBC, Orchestra Radio Olandeză, Orquesta Nacional de Espana și Deutsches Sinfonie-Orchester Berlin.

Alexandru Murariu a câștigat Concursul Internaţional George Enescu în 2014 (secţiunea compoziţie - muzică de cameră, cu lucrarea El Niño) şi în 2018 - muzică simfonică, pentru Concertul pentru clarinet și orchestră - Espaces VI. Potrivit compozitorului, „piesa Sempre più lontano traduce în sunet ideea de fragilitate și îndepărtare”. Construcția momentelor tensionate, alături de acumulările zgomotoase și disonante, care dau senzația de apropiere de un personaj amenințător, sunt contrastate de secțiuni așezate. Citatul din finalul lucrării completează metafora fragilității, aducând melancolia valsului din Concertul pentru pian în sol major de Maurice Ravel. Metafora îndepărtării încheie opusul, prin efectul de sonar realizat de secțiunea de percuție, în combinație cu culorile orchestral-vocale.

Concertul din 20 iunie a deschis seria de evenimente din cadrul Athenaeum Summer Festival, o inițiativă lansată de Filarmonica George Enescu pentru a da acces unui public larg la cele mai variate genuri și experiențe muzicale – muzică clasică, muzică de operă, jazz, muzică de film, muzică veche, muzică de divertisment. Festivalul se va desfășura până pe 29 iunie și va avea inclusiv două seri în aer liber, cu acces gratuit, pe esplanada Ateneului.

Programul Athenaeum Summer Festival:

Sâmbătă 22 iunie și duminică 23 iunie - două concerte în aer liber, pe esplanada Ateneului, susținute de Athenaeum String Quintet - Vivaldi Forever! – și de Athenaeum Wind Orchestra - Clasic, divertisment, muzică de film. Accesul va fi gratuit.

24 iunie – O seară pentru iubitorii de operă, intitulată Triumful lui Carmen, cu Athenaeum String Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu. Vor interpreta Bizet/Șcedrin – Suita Carmen, respectiv Carl Orff – Catulli Carmina.

25 iunie – Primul concert în România al celebrului proiect Transylvanian Folk Songs, creat de faimoșii muzicieni Lucian Ban, John Surman, Mat Maneri, prin reinterpretarea în cheie de jazz și improvizație a unor lucrări culese de Bartok din folclorul românesc.

26 iunie și joi 27 iunie - Orchestra Filarmonicii George Enescu va interpreta, sub titlul Symphonic Summer Vibes, un program cu lucrări foarte populare, sub bagheta lui Felix Mildenberger. Solist va fi violonistul Valentin Șerban.

28 iunie - Bach by Night oferă iubitorilor de muzică veche un program integral Bach, în interpretarea Ansamblului de muzică veche SEMPRE.

29 iunie - Gala de închidere a Festivalului va fi susținută de Orchestra Simfonică de Stat din Salonic, cu lucrări de Ceaikovski (Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 35) și Harilaos Perpessas (Simfonia Christus). Concertul va fi dirijat de Yannis Pouspourikas și o va avea ca solistă pe violonista Liya Petrova.

Toate concertele din cadrul Athenaeum Summer Festival încep la ora 19.00. Programul complet al Festivalului poate fi găsit pe site-ul Filarmonicii George Enescu.

Foto: https://www.fge.org.ro/

16:25 Alun, satul pustiu se trezeşte la viaţă

Documentar TVR *

Monografie despre satul hunedorean Alun, părasit de locuitori în ultimii 30 de ani şi care îşi revine la viaţă pe măsură ce tineri transformă vechile case în case de vacanţă.

Producător:Cristina Ţilică

18:00 Liza Minnelli, copilul de aur al Hollywoodului

Documentar * Liza Minnelli, copilul de aur al Hollywoodului

(Liza Minnelli, la derniere heritiere, Franţa, 2024)

Regia şi scenariul: Lucie Cariès

Premieră

Fiica unuia dintre cele mai mari cupluri ale cinematografiei-Vincente Minnelli şi Judy Garland-ea a urmat calea părinţilor, câştigând inclusiv un OSCAR pentru memorabila interpretare din Cabaret.

Redactor: Laura Bălan

 
„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

Remix: Victor Panfilov și „We are the Underground”

Doru Ionescu vă invită să urmăriți duminică, 4 mai, pe TVR Cultural, de la ora 23:00 o ediție Remix cu Victor Panfilov (un maestru al sunetului) ...

 

#TVRcultural