TVR Cultural le aduce telespectatorilor, în fiecare sâmbătă, îndrăgitele povești ale copilăriei, surprinse în prima ecranizare a romanelor „Cireșarii”, de Constantin Chiriță. Regia serialului din 1972 este semnată de Andrei Blaier.
Astfel, în 15 iulie, TVR Cultural difuzează primele trei episoade din serial: „Expediția în pericol” - de la 10.55, „Prizonieri în Peștera Neagră” - de la 11.44 și „Semnale enigmatice” - de la 12.21.
Serialul „Cireșarii”, regizat de Andrei Blaier, după un scenariu scris chiar de autorul romanelor, Constantin Chiriță, are zece episoade și se bazează pe primele două romane din serie: „Cavalerii florii de cireș” și „Castelul fetei în alb”.
Episoadele:
1. Expediția în pericol
2. Prizonieri în Peștera Neagră
3. Semnale enigmatice
4. Cireșarii în acțiune
5. Un meci de box
6. Mesajul
7. Cetatea vulturilor
8. Taina Logofătului Zogreanu
9. Labirintul
10. Castelul fetei în alb.
„Cireşarii” sunt şapte adolescenţi care hotărăsc să plece, în vacanţa de vară, într-o expediţie ştiinţifică la Peştera Neagră. Pentru siguranţă, ei alcătuiesc două grupuri - unul în peşteră, altul afară, pe munte, ei comunicând prin alfabetul Morse și cu ajutorul a două aparate TFF.
Ionel, Victor, Tic şi Maria sunt cei care explorează peştera, iar Lucia, Ursu şi Dan fac parte din echipa care merge pe munte. Tinerii trec prin multe peripeţii, reușind să prindă și un grup de infractori.
La scurt timp după ce se întorc din expediţia de la Peştera Neagră, în orăşel soseşte o fată necunoscută, Laura, care venise în vacanţă la bunica sa. Ea vrea să îi întâlnească pe vestiţii „Cireşari” şi să plece împreună cu ei la Castelul celor două cruci - Cetatea Vulturilor. Bunica nu e de acord ca Laura să iasă din curte, astfel că fata fuge de acasă şi pleacă singură spre castel, dar le trimite un mesaj „Cireşarilor”. La castel, fata ajunge prizonieră, singurul ei prieten fiind motanul Phillipe. Cei şapte tineri pornesc în căutarea Laurei, drumul lor fiind din nou plin de aventuri, dar la final reuşesc să o găsească pe „fata în alb” şi să descopere tainele castelului, notează Agerpres.
Din distribuţia serialului fac parte Alexandru Boroş, Irina Bărbat, Carmen Gentimir, Mihai Gingirov, Armand Olvedi, Radu Florin, Gabriel Kiriţescu, Mariana Cosma, precum şi actorii Cornel Coman, Ileana Stana Ionescu, Mihai Mereuţă, Marcel Anghelescu, Jean Lorin Florescu, Vasile Niţulescu, Mircea Şeptilici, Dumitru Chesa, Dorin Dron, Dorin Varga, Victoria Mierlescu, Marietta Rareş, Vali Voiculescu-Pepino, Matei Gheorghiu. Coloana sonoră este semnată de compozitorul Radu Şerban.
O a doua ecranizare a romanelor „Cireșarii” a avut loc în 1984, în regia lui Adrian Petringenaru.
Constantin Chiriță a început să publice „Cireșarii” în anii '50, seria conținând următoarele cărți: „Cavalerii florii de cireș”(publicat în 1956), „Castelul fetei în alb” (publicat în 1958), „Roata norocului” (publicat în 1965), „Aripi de zăpadă”(publicat în 1968) și „Drum bun, Cireșari!” (publicat în 1963).
Serialul „Cireșarii”, în regia lui Andrei Blaier, este difuzat la TVR Cultural din 15 iulie.
Sursă foto: imdb.com
Urmăriți mai jos un promo pentru TVR 2, din anul 2020: