loader
Foto

TVR Cultural îi invită pe melomani la concertele din cadrul Festivalului „Enescu” - ediția 2021

TVR Cultural transmite recitalurile susținute de Orchestra de Cameră din Viena și de ansamblul „Les Dissonances”, dar și concertul lui Maxim Vengerov și al Polinei Osetinskaya, în cadrul Festivalului „Enescu”.

 

Miercuri, 11 ianuarie, de la ora 16.00, TVR Cultural a transmis recitalul susținut de Orchestra de Cameră din Viena, sub bagheta dirijorului Vlad Vizireanu, cu Remus Azoiței la vioară, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” - ediția 2021. În program: Concertul nr. 4 în re major pentru vioară - de W.A. Mozart și Simfonia nr.9 în do major D 944 - de Franz Schubert.

Orchestra de Cameră din Viena este una dintre cele mai importante orchestre de cameră din lume. De-a lungul celor peste 75 de ani de existență, a lucrat îndeaproape cu dirijorii Carlo Zecchi (dirijor principal 1966 – 1976), Philippe Entremont (dirijor principal 1976 – 1991), ulterior cu Yehudi Menuhin, Sándor Végh, Heinrich Schiff (dirijor principal 2005 – 2008) și Stefan Vladar (dirijor principal 2008 – 2018). În 1946, Benjamin Britten a dirijat Orchestra de Cameră din Viena în interpretarea lucrării sale Serenade Op. 31. În 1952, la vârsta de nouă ani, Daniel Barenboim a debutat cu orchestra, iar în 1964 Alfred Brendel a cântat cu orchestra. Joji Hattori este dirijor principal invitat din 2018. Colaborarea sa cu orchestra a început în 2004.

În 18 ianuarie, TVR Cultural difuzează un interviu al Valentinei Băințan cu dirijorul Vlad Vizireanu, realizat în cadrul emisiunii „Music (R)evolution”. Detalii, aici.

Stabilit în Statele Unite ale Americii, Vlad Vizireanu a debutat profesional în 2012, la Ateneul Român, alături de Filarmonica George Enescu. În 2021, a câștigat concursul international de dirijat Hans von Bulow.

(w882) Orchestra

Orchestra de Cameră din Viena. Sursă imagine: Festivalul George Enescu

Joi, 12 ianuarie, TVR Cultural a transmis recitalul susținut de ansamblul „Les Dissonances”, înființat în 2004, la inițiativa lui David Grimal. În program: Maurice Ravel - „Daphnis și Chloé”, Suita Nr. 2 și Capriciul Român pentru vioară și orchestră - George Enescu, Igor Stravinski - „Le Sacre du printemps”.

Ansamblul „Les Dissonances” interpretează lucrări simfonice și de cameră binecunoscute (Strauss, Bach, Schubert sau Beethoven), dar și compoziții noi ale autorilor contemporani (precum Thierry Eschaich, Brice Pauset sau Marc-André Dalbavie).

Ansamblul variază în mărime în funcție de necesitățile repertoriului și interpretează fără un dirijor. De asemenea, are o libertate neîngrădită în alegerea repertoriului. Această autonomie permite muzicienilor să își atingă cel mai important obiectiv, acela de a întâmpina orice public nou, care a avut tendința de a fi intimidat de muzica “clasică”, și de a pune într-o lumină nouă repertoriul asumat, se arată pe site-ul Festivalului „George Enescu”.

„Les Dissonances” este subvenționat de Ministerul Francez al Culturii și Comunicării.

(w882) Les Disson

Ansamblul „Les Dissonances”. Sursă imagine: Festivalul George Enescu/ Benoit Linero

Vineri, 13 ianuarie, TVR Cultural transmite recitalul susținut de Maxim Vengerov - la vioară și Polina Osetinskaya - la pian. În program: Mozart Sonata nr. 32 în si bemol major pentru vioară și pian K. 454 - W.A. Mozart, Sonata nr. 2 în fa minor pentru pian și vioară, op. 6 - George Enescu, Sonata în mi bemol major pentru vioară și pian op. 18 - Strauss, M. Ravel - „Tzigane”.

Maxim Vengerov, câștigător al premiului Grammy pentru cea mai bună interpretare solistă instrumentală cu orchestră, este considerat unul dintre cei mai buni muzicieni din lume. A început să studieze vioara de la vârsta de cinci ani, iar la zece ani avea primul turneu în străinătate. A primit, de asemenea, două premii Gramophone, un premiu Classical Brit și un premiu Crystal Forum.

Polina Osetinskaya a susținut primul său concert la șase ani, iar la șapte ani a intrat la Școala Centrală de Muzică a Conservatorului din Moscova. În recitalul său, Polina Osetinskaya include atât lucrări clasice, cât și lucrări semnate de compozitori moderni.

Concertele transmise de TVR Cultural în cadrul Festivalului „George Enescu” sunt transmise de luni până vineri, de la ora 16.00.

23:00 Remix

Sezon nou

Remix sezon nou

In memoriam Mac Popescu: Club A 55 -eveniment organizat de generația postdecembristă a clubului Arhitecturii (Adrian Șoaită, Ion Bogdan Lefter, Paul Radu ș.a.)... și echipa Remix

Reportaj la We are the Underground (revival metal-rock din anii 90, 10-11 ian 2025), partea a doua cu Gothic, God, Taine, Lost... plus și încă multe arhive

Producător Doru Ionescu

0:00 Paul Newman, perfecţionistul

Documentar *

(Paul Newman, l'intranquille, Franţa, 2023)

Regia şi scenariul: Jean Lauritano

Portretul unui veşnic nemulţumit care, obsedat de perfecţionism, dar şi de o angoasă secretă, şi-a trăit viaţa liber, departe de lanţurile hollywoodiene.

Un portret emoţionant, alcătuit din imagini din arhive şi secvenţe din filme, care intră în rezonanţă cu viaţa unui bărbat complex şi integru.

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)
 

Duminică, 11 mai, de la ora 23:00, la TVR Cultural, vă invităm să urmăriți o ediție "Remix".

„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

 

#TVRcultural