loader
Foto

Cultura, celebrată la Roman, în cadrul Festivalului Național „Garabet Ibrăileanu”

Cât de relevantă este discuția despre rădăcinile armenești ale lui Garabet Ibrăileanu, cum anume s-a transformat festivalul care îi poartă numele de-a lungul celor 6 ani de existență și care este imaginea comunității din Roman în prezent, ați aflat marți, 6 iunie, de la 14:30, pe TVR Cultural, într-o nouă ediție #Etnikult, semnată de jurnalista Camelia Văcaru.

 

#Etnikult

Romanul, acest oraș multietnic din inima Moldovei, înseamnă „acasă pentru mai multe minorități naționale. Armenii sunt, poate, cei mai vizibili aici. Pe harta culturală a țării noastre există multe nume importante care aparțin acestei comunități, iar cei care ajung la Roman își dau seama de acest lucru doar plimbându-se prin oraș.

Una dintre cele mai frumoase clădiri din localitate este Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”. Numele pe care îl poartă în prezent acest monument i-a aparținut unui om de cultură cu rădăcini armenești, iar construcția în sine a fost făcută tot de un armean: negustorul Vasile Ioachim.

Un alt loc reprezentativ pentru comunitate este Biserica Armenească din Roman, construită în 1609 de nobilul Agopșa, pe locul unui vechi lăcaș de cult cumpărat de la sași.

„Armenii au 80 de case cu 450 de suflete. Au și o biserică de zid și un preot paroh din neamul lor armean”, scria, în 1642, Petru Bogdan Bacsev, primul episcop catolic de Sofia, care a vizitat Romanul la acea vreme.

(w882) Biserica A

Biserica Armenească din Roman

De acest oraș este legat și numele lui Garabet Ibrăileanu, una dintre cele mai influente personalități din literatura română a primelor decenii din secolul XX. Născut în 1871 în Târgu Frumos, într-o familie de armeni, Ibrăileanu a crescut la Roman, iar figura lui revine în atenție în fiecare primăvară în acest oraș.

Cel care promovează Romanul și toată moștenirea culturală pe care această comunitate etnică a lăsat-o țării noastre este un medic: Emanuel Nazaretian, președintele filialei din Roman a Uniunii Armenilor din România (UAR). El a reușit, în ultimii șase ani, alături de o mică echipă, să inițieze și să dezvolte Festivalul NaționalGarabet Ibrăileanu”.

Evenimentul are două secțiuni: una dedicată aforismelor și alta dedicată criticii literare. Ediția din 2023 s-a bucurat de prezența unor personalități importante din viața culturală românească și a reunit, așa cum se întâmplă în fiecare an, armeni din toate zonele țării.

(w882) Festival G

Anul acesta, a fost iarăși un aflux formidabil: 41 de concurenți au rămas în competiția pentru cele mai bune aforisme originale, toți scriitori. A fost foarte greu pentru juriu să facă o departajare. 10 premii am oferit”, a spus Emanuel Nazaretian, președintele UAR - sucursala Roman. Marele câștigător al concursului a fost Culiță Ion Ușurelu, „un feudal al literelor”, cum l-a descris scriitorul Lucian Strochi, președintele juriului concursului de aforisme.

(w882) Emanuel Na

Emanuel Nazaretian, președintele sucursalei din Roman a Uniunii Armenilor din România

Invitații de onoare ai Festivalului Național „Garabet Ibrăileanu, ediția 2023, au fost academicianul Ion Pop, distins cu premiul Opera Omnia pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei sale, și lect. univ. dr. Marius Miheț, recompensat cu Premiul pentru Debut pentru activitatea desfășurată în cadrul Universității Comenius din Bratislava. Cele două premii sunt acordate în fiecare an de Uniunea Scriitorilor din România și Uniunea Armenilor din România.

(w882) premii

 

18:30 Muzica timpului tău Premieră

Producător: Valentina Ionescu

19:00 Ce facem în weekend Premieră

Moderator : Corina Dănilă

Producător: Narcisa Manoliu

 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Nicolae Labiș și moartea sa prematură și Ion Caraion, un poet din generația războiului

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

Avi Avital, primul interpret la mandolină nominalizat la Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 20 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 13.00, la „Podcasturile TVR#Enescu”, TVR Cultural difuzează dialogul Valentinei Băințan cu Avi Avital, interpret ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

 

#TVRcultural