loader
Foto

Cultura, celebrată la Roman, în cadrul Festivalului Național „Garabet Ibrăileanu”

Cât de relevantă este discuția despre rădăcinile armenești ale lui Garabet Ibrăileanu, cum anume s-a transformat festivalul care îi poartă numele de-a lungul celor 6 ani de existență și care este imaginea comunității din Roman în prezent, ați aflat marți, 6 iunie, de la 14:30, pe TVR Cultural, într-o nouă ediție #Etnikult, semnată de jurnalista Camelia Văcaru.

 

#Etnikult

Romanul, acest oraș multietnic din inima Moldovei, înseamnă „acasă pentru mai multe minorități naționale. Armenii sunt, poate, cei mai vizibili aici. Pe harta culturală a țării noastre există multe nume importante care aparțin acestei comunități, iar cei care ajung la Roman își dau seama de acest lucru doar plimbându-se prin oraș.

Una dintre cele mai frumoase clădiri din localitate este Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”. Numele pe care îl poartă în prezent acest monument i-a aparținut unui om de cultură cu rădăcini armenești, iar construcția în sine a fost făcută tot de un armean: negustorul Vasile Ioachim.

Un alt loc reprezentativ pentru comunitate este Biserica Armenească din Roman, construită în 1609 de nobilul Agopșa, pe locul unui vechi lăcaș de cult cumpărat de la sași.

„Armenii au 80 de case cu 450 de suflete. Au și o biserică de zid și un preot paroh din neamul lor armean”, scria, în 1642, Petru Bogdan Bacsev, primul episcop catolic de Sofia, care a vizitat Romanul la acea vreme.

(w882) Biserica A

Biserica Armenească din Roman

De acest oraș este legat și numele lui Garabet Ibrăileanu, una dintre cele mai influente personalități din literatura română a primelor decenii din secolul XX. Născut în 1871 în Târgu Frumos, într-o familie de armeni, Ibrăileanu a crescut la Roman, iar figura lui revine în atenție în fiecare primăvară în acest oraș.

Cel care promovează Romanul și toată moștenirea culturală pe care această comunitate etnică a lăsat-o țării noastre este un medic: Emanuel Nazaretian, președintele filialei din Roman a Uniunii Armenilor din România (UAR). El a reușit, în ultimii șase ani, alături de o mică echipă, să inițieze și să dezvolte Festivalul NaționalGarabet Ibrăileanu”.

Evenimentul are două secțiuni: una dedicată aforismelor și alta dedicată criticii literare. Ediția din 2023 s-a bucurat de prezența unor personalități importante din viața culturală românească și a reunit, așa cum se întâmplă în fiecare an, armeni din toate zonele țării.

(w882) Festival G

Anul acesta, a fost iarăși un aflux formidabil: 41 de concurenți au rămas în competiția pentru cele mai bune aforisme originale, toți scriitori. A fost foarte greu pentru juriu să facă o departajare. 10 premii am oferit”, a spus Emanuel Nazaretian, președintele UAR - sucursala Roman. Marele câștigător al concursului a fost Culiță Ion Ușurelu, „un feudal al literelor”, cum l-a descris scriitorul Lucian Strochi, președintele juriului concursului de aforisme.

(w882) Emanuel Na

Emanuel Nazaretian, președintele sucursalei din Roman a Uniunii Armenilor din România

Invitații de onoare ai Festivalului Național „Garabet Ibrăileanu, ediția 2023, au fost academicianul Ion Pop, distins cu premiul Opera Omnia pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei sale, și lect. univ. dr. Marius Miheț, recompensat cu Premiul pentru Debut pentru activitatea desfășurată în cadrul Universității Comenius din Bratislava. Cele două premii sunt acordate în fiecare an de Uniunea Scriitorilor din România și Uniunea Armenilor din România.

(w882) premii

 

22:00 IUBIREA TÂNĂRULUI GOETHE

Film *(GOETHE-Germania, 2010)

Regia: Philipp Stölzl

Cu: Alexander Fehling, Miriam Stein, Moritz Bleibtreu

Dramă. Germania, 1772-tânărul și înflăcăratul Johann Goethe visează să devină poet şi îşi ratează examenul de absolvire a facultăţii de drept. Drept urmare, tatăl lui îl trimite să-şi facă ucenicia ca funcţionar într-un mic tribunal de provincie, sub supravegherea severului avocat Albert Kestner. Întâlnirea cu Lotte, de care se îndrăgosteşte fulgerător, dă peste cap viaţa lui Johann, dar pătimaşul tânăr nu ştie că fata i-a fost deja promisă lui Kestner de către tatăl ei. Această iubire dramatică și neîmplinită îl va inspira pe poet să scrie faimosul său roman "Suferințele tânărului Werther".

Redactor: Cristina Crăciun

23:45 Momentart (R)

*Filler

Producător: Mimi Necula

(Reluare)
 
Munca etnologului și a antropologului în România, în dezbatere la „Deceniul ascuns”

Seria documentară "Deceniul ascuns-mărturii din România anilor 80'” a ajuns la finalul primului sezon. Sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 17:00, la ...

MATEMATICIANUL SORIN DĂSCĂLESCU ESTE INVITATUL LUI MIRCEA DUMITRU LA

Duminică, 29 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog cu algebristul SORIN DĂSCĂLESCU ​şi MIRCEA DUMITRU, ...

ANGELA GHEORGHIU: „Nu îmi place să fiu ignorantă. Ceea ce înseamnă că ascult tot ceea ce s-a întâmplat până la mine!”

În a doua zi de Crăciun, TVR Cultural vă propune o întâlnire-eveniment cu una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume – soprana ...

 

#TVRcultural