loader
Foto

Galerie foto

„Dialoguri academice”, între acad. Mircea Dumitru și cercetătorii de la Institutul de Statistică și Matematică Aplicată | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat duminică, 3 martie, de la ora 22.30, discuția dintre Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, și reprezentanţii Institutului de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată - acad. Gabriela Marinoschi - directoarea Institutului, dr. Stelian Ion - directorul adjunct şi dr. Cristian Cazacu - cercetător.

 

Dialoguri academice

​Întâlnirea dintre acad. Mircea Dumitru, gazda „Dialoguri academice”, și cercetători a avut ca scop prezentarea activităţii şi obiectivelor generale ale Institutului de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată „Gheorghe Mihoc - Caius Iacob”, din cadrul Academiei Române.

Activitatea Institutului „Gheorghe Mihoc - Caius Iacob” este strâns legată de cercetarea științifică fundamentală în teoria probabilităţilor, statistică matematică, cercetări operaţionale, optimizare, ecuaţii cu derivate parţiale, teoria controlului optimal, sisteme dinamice, analiză numerică, mecanica fluidelor, modelare matematică, analiza şi controlul modelelor din ştiinţele vieţii şi ale mediului, ştiinţe inginereşti, economie si cercetări interdisciplinare.

(w882) Cercetăto

Gabriela Marinoschi este, din anul 2020, directoarea Institutului de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată „Gheorghe Mihoc - Caius Iacob”, iar din 2022 este membră titulară a Academiei Române.

Stelian Ion este secretar al Consiliului Ştiinţific şi director adjunct al Institutului de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată.

Cristian Cazacu este conferenţiar doctor al Departamentului de Matematică al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul „Gheorghe Mihoc - Caius Iacob”.

(w882) Mircea Dum

Acad. Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, este gazda emisiunii „Dialoguri academice”. Foto: TVR

Institutul de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată „Gheorghe Mihoc-Caius Iacob”, din cadrul Academiei Române, a fost înfiinţat în 2001, în baza unei hotărâri prin care s-a dispus fuzionarea Institutului de Matematică Aplicată și a Centrului de Statistică Matematică „Gheorghe Mihoc”.

Centrul de Statistică Matematică a fost fondat în 1964 ca institut de cercetare al Academiei Române. Nucleul său de bază a provenit din secţia de probabilități a Institutului de Matematică, care a fost fondat în 1949 ca unitate al aceluiaşi for de cultură şi ştiinţă.

Promotorul înfiinţării Centrului a fost profesorul Gheorghe Mihoc, primul director al Centrului şi după care instituția a fost numită în 1997.

Oficializarea cercetărilor de matematică aplicată s-a produs în anul 1991, prin înfiinţarea Institutului de Matematică Aplicată al Academiei Române.

Demersurile pentru această realizare au fost făcute de prof. Adelina Georgescu,  împreună cu un grup de cercetători de la INCREST şi de la Institutul de Meterologie şi Hidrologie din Bucureşti, sub călăuzirea academicianului Caius Iacob şi cu sprijinul academicianului N.N. Constantinescu.

Convingerea că matematica trebuie să se apropie de problemele vieţii şi să relaţioneze cu universul fizicii, economiei sau biologiei au determinat, astfel, ca cercetările de matematică aplicată să se desfășoare într-un cadru instituţional.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

Ediția a fost difuzată în premieră în 12 noiembrie 2023. Urmăriți dialogul mai jos:

***

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și în reluare vineri, ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 01.00 (ora României)

Echipa TVR:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

0:00 Mânăstiri din Europa

Documentar * Mânăstiri din Europa (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019) Regia: Jacques Debs, Marie Arnaud

Viaţa în mânăstirile ortodoxe şi catolice ale Europei. Cum de tinerii părăsesc traiul "normal" pentru a-şi dedica vieţile rugăciunii ? Călătorie spre izvoarele Europei şi dezvăluirea traiului în comunităţile monastice din Irlanda până în Rusia şi din Grecia până în Germania.

Multe dintre mânăstiri sunt adevărate capodopere arhitecturale şi adesea adăpostesc comori pe care călugării şi călugăriţele le-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie.

Episodul 4: Mânăstiri de la capătul lumii

Adesea monahii caută să se izoleze, chiar până la a ajunge la capătul lumi.

În mânăstirea Tatev din Armenia, aflată pe culmile unui munte greu accesibil, trăieşte un singur călugăr. În Franţa, un alt exemplu, bijuteria arhitecturală din satul Saint-Guilhem-le-Désert; în Irlanda, mânăstirea cisterciană Mount Melleray din Lismore; iar în cele din urmă, mânăstirea Iverski, situată pe mică insulă între Moscova şi Sankt Petersburg, unde se află o copie a icoanei Maicii Domnului „Portăriţa”.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural