loader
Foto

Galerie foto

„Dialoguri academice”, între acad. Mircea Dumitru și cercetătorii de la Institutul de Statistică și Matematică Aplicată | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat duminică, 3 martie, de la ora 22.30, discuția dintre Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, și reprezentanţii Institutului de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată - acad. Gabriela Marinoschi - directoarea Institutului, dr. Stelian Ion - directorul adjunct şi dr. Cristian Cazacu - cercetător.

 

Dialoguri academice

​Întâlnirea dintre acad. Mircea Dumitru, gazda „Dialoguri academice”, și cercetători a avut ca scop prezentarea activităţii şi obiectivelor generale ale Institutului de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată „Gheorghe Mihoc - Caius Iacob”, din cadrul Academiei Române.

Activitatea Institutului „Gheorghe Mihoc - Caius Iacob” este strâns legată de cercetarea științifică fundamentală în teoria probabilităţilor, statistică matematică, cercetări operaţionale, optimizare, ecuaţii cu derivate parţiale, teoria controlului optimal, sisteme dinamice, analiză numerică, mecanica fluidelor, modelare matematică, analiza şi controlul modelelor din ştiinţele vieţii şi ale mediului, ştiinţe inginereşti, economie si cercetări interdisciplinare.

(w882) Cercetăto

Gabriela Marinoschi este, din anul 2020, directoarea Institutului de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată „Gheorghe Mihoc - Caius Iacob”, iar din 2022 este membră titulară a Academiei Române.

Stelian Ion este secretar al Consiliului Ştiinţific şi director adjunct al Institutului de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată.

Cristian Cazacu este conferenţiar doctor al Departamentului de Matematică al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul „Gheorghe Mihoc - Caius Iacob”.

(w882) Mircea Dum

Acad. Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, este gazda emisiunii „Dialoguri academice”. Foto: TVR

Institutul de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată „Gheorghe Mihoc-Caius Iacob”, din cadrul Academiei Române, a fost înfiinţat în 2001, în baza unei hotărâri prin care s-a dispus fuzionarea Institutului de Matematică Aplicată și a Centrului de Statistică Matematică „Gheorghe Mihoc”.

Centrul de Statistică Matematică a fost fondat în 1964 ca institut de cercetare al Academiei Române. Nucleul său de bază a provenit din secţia de probabilități a Institutului de Matematică, care a fost fondat în 1949 ca unitate al aceluiaşi for de cultură şi ştiinţă.

Promotorul înfiinţării Centrului a fost profesorul Gheorghe Mihoc, primul director al Centrului şi după care instituția a fost numită în 1997.

Oficializarea cercetărilor de matematică aplicată s-a produs în anul 1991, prin înfiinţarea Institutului de Matematică Aplicată al Academiei Române.

Demersurile pentru această realizare au fost făcute de prof. Adelina Georgescu,  împreună cu un grup de cercetători de la INCREST şi de la Institutul de Meterologie şi Hidrologie din Bucureşti, sub călăuzirea academicianului Caius Iacob şi cu sprijinul academicianului N.N. Constantinescu.

Convingerea că matematica trebuie să se apropie de problemele vieţii şi să relaţioneze cu universul fizicii, economiei sau biologiei au determinat, astfel, ca cercetările de matematică aplicată să se desfășoare într-un cadru instituţional.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

Ediția a fost difuzată în premieră în 12 noiembrie 2023. Urmăriți dialogul mai jos:

***

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și în reluare vineri, ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 01.00 (ora României)

Echipa TVR:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

9:05 Splendorile Italiei (R)

Documentar

(Meraviglie-A Journey in Italy, the Land of Treasures, Italia, 2019)

Sezon 2, Episodul 6

Realizator: Gabriele Cipollitti

Prezentator: Alberto Angela

Călătorie printre comorile Italiei cuprinse în Patrimoniul Mondial, Italia fiind ţara cu cele mai multe situri UNESCO din toată lumea, aflate pe întreg cuprinsul ţării şi datând din toate perioadele istorice, de la neolitic şi antichitatea clasică, trecând prin Evul Mediu şi Renaştere, până la Epoca Iluminismului.

De la peşterile Frasassi la Monte Bianco. Când natura rivalizează cu arta

Redactor: Cristina Crăciun

din 04 mai//

(Reluare)

10:00 Mic dejun cu un campion Premieră

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Amfitrion: scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Producător Ileana Ploscaru Panait

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural