loader
Foto

Galerie foto

„Dialoguri academice”, între filosoful Mircea Dumitru și cercetătorii de la Institutul de Arheologie, la TVR Cultural | VIDEO

Duminică, 9 iunie, la „Dialoguri academice”, Mircea Dumitru, filosof și vicepreședintele Academiei Române, i-a avut ca invitați pe reprezentanții Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” - directorul Eugen Nicolae, Oana Damian - coordonatoarea Secției de Arheologie Medievală, Anca-Diana Popescu și Radu Băjenaru - cercetători în cadrul Sectorului de Arheologie Preistorică.

 

Dialoguri academice

​Întâlnirea din cadrul emisiunii „Dialoguri academice” a avut ca scop prezentarea activităţii şi a obiectivelor generale ale Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”.

Eugen Nicolae este doctor în istorie, cercetător gr.I şi directorul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.

(w882)

***

Oana Damian este doctor în istorie, cercetătoare gr.I şi coordonatoarea Secţiei de Arheologie Medievală şi a Sectorului Muzeul Naţional de Antichităţi din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”.

(w882)

***

Anca-Diana Popescu este doctor în istorie şi cercetătoare gr.III în cadrul Sectorului de Arheologie Preistorică al Institutului.

(w882)

***

Radu Băjenaru este doctor în istorie şi cercetător gr.I în cadrul Sectorului de Arheologie Preistorică al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”.

(w882)

Principalele atribuţii ale Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” sunt efectuarea de studii de specialitate în domeniul arheologiei, istoriei străvechi, vechi şi medievale a României şi al istoriei universale; efectuarea de cercetări arheologice şi publicarea lor; îngrijirea colecţiilor existente şi constituirea de colecţii de studiu; participarea, prin membrii săi, la coordonarea pe plan naţional a activităţii arheologice, de protejare şi restaurare a monumentelor istorice în cadrul Comisiei Naţionale de Arheologie, Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi al altor organisme; colaborarea cu Universitatea Bucureşti, dar şi cu alte instituţii de învăţământ superior, pentru formarea studenţilor în domeniul arheologiei şi al istoriei antice; organizarea de doctorate de profil.

(w882)

Mircea Dumitru, gazda emisiunii „Dialoguri academice”

Considerat succesorul Muzeului Naţional de Antichităţi, Institutul de Arheologie a fost înfiinţat în anul 1956, iar din 1994 poartă numele unuia dintre cei importanţi reprezentanţi ai arheologiei româneşti, Vasile Pârvan.

<div class="video-container"><iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/iB86sKb8GgM?si=yVDvquxjsbePI_fL" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

***

Program difuzare

  • TVR Cultural: duminică, ora 22.30
  • TVR Internațional: luni, ora 00.20 (ora României)

Echipa

  • Adina Toderașcu - jurnalistă
  • Daniel Paraschiv - producător

10:00 Top cultura

Programată în seria Retro_TV, TOP CULTURA (2014) este un magazin cultural de larg interes, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu. Împreună, cei doi aduc publicului subiecte și invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de TOP CULTURA subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Producători: Diana Onea Pascal și Steluța Matios

11:30 MUSIC Revolution

Dana Bartzer şi Dan Creimerman

Producător: Valentina Băinţan

 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural