loader
Foto

Interviu emoționant al Anei Blandiana, la „România literară TV” | VIDEO

TVR Cultural a difuzat , în 20 mai, interviul pe care Ana Blandiana, autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi, l-a oferit publicistului Cristian Pătrășconiu, în cadrul emisiunii „România literară TV”.

 

România literară TV

Înainte de Revoluția din 1989, i s-a luat în trei rânduri dreptul de a publica. Numele ei a fost interzis și cărțile i-au fost scoase și din biblioteci. Înainte de a deveni poetă, a lucrat pe un șantier de construcții, deoarece a fost persecutată de regimul comunist, tatăl ei fiind declarat chiabur.

După Revoluție, Ana Blandiana a fondat, împreună cu soțul ei, regretatul scriitor Romulus Rusan (1935-2016), primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume, în 1993, sub egida Consiliului Europei (la Sighet).

Ana Blandiana a povestit, într-un interviu emoționant acordat publicistului Cristian Pătrășconiu, despre toate aceste lucruri și nu numai.

(w882) Ana Blandi

Ana Blandiana. Sursă foto: TVR

„Editorialul săptămânii” este semnat de Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România.

CITIȚI ȘI: NICOLAE MANOLESCU, LA CONFERINȚELE OPEREI: „LA CE MAI E BUNĂ LITERATURA?” | VIDEO

(w882) Nicolae Ma

Nicolae Manolescu. Sursă foto: TVR

Criticul literar Răzvan Voncu, realizatorul rubricii săptămânale de cronică literară, a dedicat un spațiu amplu Martei Petreu, profesoară de istoria filosofiei românești la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și fost redactor-șef (îbtre 1990 și 2023) al revistei „Apostrof”, publicație mensuală, editată de Uniunea Scriitorilor din România și de Fundația Culturală „Apostrof”.

(w882) Răzvan Vo

Răzvan Voncu. Sursă foto: TVR

Gabriel Chifu ne-a oferit „Poemul săptămânii”, iar Mihai Zamfir, în rubrica „Tableta de scriitor”, o altă perspectivă asupra încălzirii globale.

(w882) Gabriel Ch

Gabriel Chifu. Sursă foto: TVR

(w882) Mihai Zamf

Mihai Zamfir. Sursă foto: TVR

Și în această ediție, nume de seamă din cultura românească au dezbătut situația literaturii și au încearcat să găsească soluții pentru a îmbunătăți situația. Opiniile lor se regăsesc în rubrica „Anchetă literară”.

Urmăriți emisiunea mai jos:

 

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

Echipa:

Valentina Băințan si Cristian Pătrășconiu - moderatori

Andrea Duță si Daniela Guțu - jurnalisti TV

Bianca Florea - producător

6:55 Imnul României

7:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu

Producător: Aimee d’Albon

(Reluare)
 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...

 

#TVRcultural