loader
Foto

Interviu emoționant al Anei Blandiana, la „România literară TV” | VIDEO

TVR Cultural a difuzat , în 20 mai, interviul pe care Ana Blandiana, autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi, l-a oferit publicistului Cristian Pătrășconiu, în cadrul emisiunii „România literară TV”.

 

România literară TV

Înainte de Revoluția din 1989, i s-a luat în trei rânduri dreptul de a publica. Numele ei a fost interzis și cărțile i-au fost scoase și din biblioteci. Înainte de a deveni poetă, a lucrat pe un șantier de construcții, deoarece a fost persecutată de regimul comunist, tatăl ei fiind declarat chiabur.

După Revoluție, Ana Blandiana a fondat, împreună cu soțul ei, regretatul scriitor Romulus Rusan (1935-2016), primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume, în 1993, sub egida Consiliului Europei (la Sighet).

Ana Blandiana a povestit, într-un interviu emoționant acordat publicistului Cristian Pătrășconiu, despre toate aceste lucruri și nu numai.

(w882) Ana Blandi

Ana Blandiana. Sursă foto: TVR

„Editorialul săptămânii” este semnat de Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România.

CITIȚI ȘI: NICOLAE MANOLESCU, LA CONFERINȚELE OPEREI: „LA CE MAI E BUNĂ LITERATURA?” | VIDEO

(w882) Nicolae Ma

Nicolae Manolescu. Sursă foto: TVR

Criticul literar Răzvan Voncu, realizatorul rubricii săptămânale de cronică literară, a dedicat un spațiu amplu Martei Petreu, profesoară de istoria filosofiei românești la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și fost redactor-șef (îbtre 1990 și 2023) al revistei „Apostrof”, publicație mensuală, editată de Uniunea Scriitorilor din România și de Fundația Culturală „Apostrof”.

(w882) Răzvan Vo

Răzvan Voncu. Sursă foto: TVR

Gabriel Chifu ne-a oferit „Poemul săptămânii”, iar Mihai Zamfir, în rubrica „Tableta de scriitor”, o altă perspectivă asupra încălzirii globale.

(w882) Gabriel Ch

Gabriel Chifu. Sursă foto: TVR

(w882) Mihai Zamf

Mihai Zamfir. Sursă foto: TVR

Și în această ediție, nume de seamă din cultura românească au dezbătut situația literaturii și au încearcat să găsească soluții pentru a îmbunătăți situația. Opiniile lor se regăsesc în rubrica „Anchetă literară”.

Urmăriți emisiunea mai jos:

 

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

Echipa:

Valentina Băințan si Cristian Pătrășconiu - moderatori

Andrea Duță si Daniela Guțu - jurnalisti TV

Bianca Florea - producător

14:30 Cultura Minoritatilor

*Etnikult (alte minorităţii) Sezon nou

*​ Acum 10 ani, era doar o voce timidă într-un birou necunoscut. Azi, conduce o misiune care schimbă destine. Georgiana Ioniță-o tânără romă care a învins prejudecățile și a transformat durerea în putere. Dar ce a trăit între timp?

Adevărul iese la iveală acum. Urmărește povestea. Totul începe... cu un vis

Estul și Vestul se întâlnesc la Galeria Orizont. O explozie de culoare și emoție: Angela Tomaselli aduce teatrul, arta și motanul său într-o poveste vizuală plină de personalitate. Ileana Dana Marinescu propune o reflecție profundă-între nostalgie și digital, trecut și prezent. „Mijloace de informare perimate”-o expoziție care ne provoacă să ne reamintim, să regândim și să simțim.

Uniunea Armenilor din Romania a adus in inima Capitalei un eveniment ce ne invita la reflectie si memorie: doua expozitii care au in comun o poveste nespusa pana acum, despre supravietuire. Si nu orice fel de expozitie, ci in urma Genocidului Armean.

Producător: Dana Ioniţă

15:00 VincerOpera!

Soprana Manuela Barna-Ipate

Producător : Claudia Robu

(Reluare)
 
„Memorialul durerii” revine cu o nouă serie: „14 ani de ocupație sovietică în România”

Cunoscuta realizatoare Lucia Hossu Longin aduce în atenția publicului o nouă serie-document din „Memorialul durerii”, sub titlul „1945–1958. 14 ...

ACADEMICIENII IOANEL SINESCU ŞI MIRCEA DUMITRU, ÎN

Sezonul cinci al "Dialogurilor Academice" continuă duminică, 25 mai 2025, ora 13:00, când TVR Cultural şi Academia Română vă invită să urmăriţi ...

„Prin ochii lui Johnny Depp” – portretul unui rebel devenit legendă

Un documentar inedit despre parcursul fascinant al unui actor cult. „Prin ochii lui Johnny Depp” reconstituie traiectoria unică a celebrului ...

 

#TVRcultural