loader
Foto

Nicolae Manolescu, la Conferințele Operei: „La ce mai e bună literatura?” | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 16 mai, în direct de la Opera Națională București, conferința criticului literar Nicolae Manolescu, intitulată „La ce mai e bună literatura?”.

 

Transmisiunea a început la ora 18.00, cu un dialog al jurnalistei TVR Claudia Robu cu muzicologul Mihai Cosma, iar de la 18.30, a fost prelegerea lui Nicolae Manolescu.

Care este menirea principală a literaturii? Critica nedreptăților sociale, emanciparea politică sau producerea unei încântări estetice? Și care e primul criteriu după care ar trebui evaluat un text: conformitatea cu o ideologie „corectă” sau, mai degrabă, valoarea sa literară?

Putem oare izola o operă de prejudecățile și angajamentele, uneori discutabile, ale autorului și de contextul în care a fost scrisă? Sau ar trebui să practicăm suspiciunea, vigilența morală și demascarea?

Are sens să spunem că un text literar este sexist, rasist, imperialist? Sau ar trebui să ne rezumăm la judecăți despre meritele sale artistice? Cum ar trebui stabilite ierarhiile literare și cum ar trebui acordate premiile: în funcție de aspecte ideologice sau în funcție de criterii estetice? Mai are sens azi ideea de canon?”. Acestea sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns criticul literar Nicolae Manolescu, în cadrul evenimentului „Scena gândirii”, găzduit lunar de Opera Națională București.

Urmăriți prelegerea:

 

Prelegerea lui Nicolae Manolescu a fost urmată de un dialog cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Atât prelegerea, cât și conversația au fost însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliști ai Operei Naționale București.

Producător TVR al transmisiunilor „Conferințele Operei” este Claudia Robu.

(w882) Nicolae Ma

Nicolae Manolescu (n.1939), actual președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este un critic literar și eseist, a predat la Facultatea de Filologie din București și este membru al Academiei Române (din 1997 - membru corespodent, din 2013 - membru titular).

A debutat în „Contemporanul”, unde G. Ivașcu i-a oferit rubrica de cronică literară, în 1962. Este, între altele, autor al volumelor „Istoria critică a literaturii române. Cinci secole de literatură” și „Literatura română postbelică. Lista lui Manolescu” (în trei volume).

A fost membru fondator al Alianței Civice și președinte al Partidului Alianța Civică (PAC). A fost senator de Sibiu, ales pe listele Convenției Democrate Române. A candidat la președinție în 1996, din partea Alianței Național Liberală, iar între 2006 și 2015 a fost ambasador al României la UNESCO.

A fost decorat de Președinția României în două rânduri: cu Ordinul Național „Servciul Credincios” în grad de Mare Cruce, în 2000, și cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, în 2008.

Urmăriți aici un interviu acordat de Nicolae Manolescu lui Horia Roman Patapievici în anul 2010, în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”.

---

CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB, CU ANA BLANDIANA: „POATE POEZIA SALVA LUMEA?” | VIDEO

CONFERINȚA LUI H.R. PATAPIEVICI, „EMINESCU ȘI PARADISUL”, DIFUZATĂ LA TVR CULTURAL | VIDEO

PRELEGEREA FILOSOFULUI MIRCEA DUMITRU, SUSȚINUTĂ ÎN CADRUL CONFERINȚELOR OPEREI NAȚIONALE, LA TVR CULTURAL

CONFERINȚA „DE LA TEATRU LA OPERĂ”, ÎN 18 APRILIE, LA TVR CULTURAL | VIDEO

6:25 Zile de poveste (R)

Documentar *

(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 1: 1492: O lume nouă

Oficial, 1492 este anul descoperirii Americilor, moment care marchează sfârşitul Evului Mediu şi începutul timpurilor moderne. Dar piciorul pus de Cristofor Columb pe o plajă din Antile într-o zi de octombrie ascunde o poveste mult mai complexă, care începe în Andaluzia, la Granada.

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Eugen Simion: Rari sunt criticii literari de la noi care să aibă acel sentiment al responsabilității față de literatura țării lor, precum el

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

Alexandru Bălășescu, la „Mic dejun cu un campion”: Antropologia este, prin vocaţie, întrebătoare. Trebuie să fii curios până la obsesie ca să înţelegi (ediție din 2023) | VIDEO)

TVR Cultural redifuzează, între 29 aprilie și 5 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu antropologul Alexandru Bălășescu, criticul literar Ion ...

 

#TVRcultural