loader
Foto

Nicolae Manolescu, la Conferințele Operei: „La ce mai e bună literatura?” | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 16 mai, în direct de la Opera Națională București, conferința criticului literar Nicolae Manolescu, intitulată „La ce mai e bună literatura?”.

 

Transmisiunea a început la ora 18.00, cu un dialog al jurnalistei TVR Claudia Robu cu muzicologul Mihai Cosma, iar de la 18.30, a fost prelegerea lui Nicolae Manolescu.

Care este menirea principală a literaturii? Critica nedreptăților sociale, emanciparea politică sau producerea unei încântări estetice? Și care e primul criteriu după care ar trebui evaluat un text: conformitatea cu o ideologie „corectă” sau, mai degrabă, valoarea sa literară?

Putem oare izola o operă de prejudecățile și angajamentele, uneori discutabile, ale autorului și de contextul în care a fost scrisă? Sau ar trebui să practicăm suspiciunea, vigilența morală și demascarea?

Are sens să spunem că un text literar este sexist, rasist, imperialist? Sau ar trebui să ne rezumăm la judecăți despre meritele sale artistice? Cum ar trebui stabilite ierarhiile literare și cum ar trebui acordate premiile: în funcție de aspecte ideologice sau în funcție de criterii estetice? Mai are sens azi ideea de canon?”. Acestea sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns criticul literar Nicolae Manolescu, în cadrul evenimentului „Scena gândirii”, găzduit lunar de Opera Națională București.

Urmăriți prelegerea:

 

Prelegerea lui Nicolae Manolescu a fost urmată de un dialog cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Atât prelegerea, cât și conversația au fost însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliști ai Operei Naționale București.

Producător TVR al transmisiunilor „Conferințele Operei” este Claudia Robu.

(w882) Nicolae Ma

Nicolae Manolescu (n.1939), actual președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este un critic literar și eseist, a predat la Facultatea de Filologie din București și este membru al Academiei Române (din 1997 - membru corespodent, din 2013 - membru titular).

A debutat în „Contemporanul”, unde G. Ivașcu i-a oferit rubrica de cronică literară, în 1962. Este, între altele, autor al volumelor „Istoria critică a literaturii române. Cinci secole de literatură” și „Literatura română postbelică. Lista lui Manolescu” (în trei volume).

A fost membru fondator al Alianței Civice și președinte al Partidului Alianța Civică (PAC). A fost senator de Sibiu, ales pe listele Convenției Democrate Române. A candidat la președinție în 1996, din partea Alianței Național Liberală, iar între 2006 și 2015 a fost ambasador al României la UNESCO.

A fost decorat de Președinția României în două rânduri: cu Ordinul Național „Servciul Credincios” în grad de Mare Cruce, în 2000, și cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, în 2008.

Urmăriți aici un interviu acordat de Nicolae Manolescu lui Horia Roman Patapievici în anul 2010, în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”.

---

CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB, CU ANA BLANDIANA: „POATE POEZIA SALVA LUMEA?” | VIDEO

CONFERINȚA LUI H.R. PATAPIEVICI, „EMINESCU ȘI PARADISUL”, DIFUZATĂ LA TVR CULTURAL | VIDEO

PRELEGEREA FILOSOFULUI MIRCEA DUMITRU, SUSȚINUTĂ ÎN CADRUL CONFERINȚELOR OPEREI NAȚIONALE, LA TVR CULTURAL

CONFERINȚA „DE LA TEATRU LA OPERĂ”, ÎN 18 APRILIE, LA TVR CULTURAL | VIDEO

8:30 La pas prin ţară

*TVR Moldova

Prezentator: Ion Răilean

Realizatorul, jurnalistul Ion Railean pornește într-o aventură prin România și Republica Moldova pentru a descoperi obiectivele, traseele care merită vizitate, tradiția, gastronomia și cultura locului. Sunt un călător cu misiune, spune Ion Railean, misiunea de a descoperi țara. De a valorifica frumusețile României și Republicii Moldova! Da avem o țară atât de frumoasă, de bogată cu potențial, avem istorie, tradiție cultură gastronomică și lista poate continua. Zonele montane din România, cramele din Basarabia, locații superbe care merită promovate să pornim la drum.

Producător: Luminița Popa

(Reluare)

9:00 Jurnal Cultural

Prezintă: Nadine Vlădescu

Producător: Anca Lăzarescu

(Reluare)
 
Remix 488:  Trooper – 30 de ani

Remix 488: Trooper – 30 de ani

publicat: sâmbătă, 17 mai 2025

Doru Ionescu vă invită să urmăriți  ediția Remix 488. Duminică, 18 mai, de la ora 23:00,  la TVR Cultural

Statul național-legionar - o dezbatere „Omul și timpul”, la TVR Cultural

Duminică, 18 mai, de ora 17.00, moderatorul Rafael Udriște și invitatul său, prof. univ. dr. Florin Müller, unul dintre cercetătorii de referință ...

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

 

#TVRcultural