loader
Foto

Galerie foto

Conferința „De la teatru la operă”, în 18 aprilie, în direct, la TVR Cultural | VIDEO

Marți, 18 aprilie, TVR Cultural a difuzat, în direct, prelegerea „De la teatru la operă”, susținută în cadrul Conferințelor Operei Naționale București. Invitații serii au fost compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu, care au explicat publicului cum se transformă un text dramatic în muzică.

 

(w882)

Aşa cum ne-am obişnuit, de la ora 18.00, TVR Cultural a precedat evenimentul cu interviuri alături de personalităţi din sfera culturală românească realizate de Claudia Robu, producătorul tv al Conferințelor Operei Naționale București. De această dată, invitatul a fost Cristian Lupeş, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu. De la ora 18.30, telespectatorii TVR Cultural au putut urmări prelegerea „De la teatru la operă”, în cadrul seriei de conferințe „Scena gândirii”.

(w882)

Cum ajunge „Othello” ca, din faimoasa piesă lui Shakespeare, să devină la fel de celebra operă a lui Verdi? Ce înseamnă să convertești un monolog cutremurător dintr-o piesă de teatru într-o arie de operă la fel de răscolitoare?

Cum este posibil să exprimi prin muzică sarcasmul, umorul caustic și ironia? Ce se întâmplă atunci când un compozitor încearcă să redea cu mijloacele de expresie ale muzicii emoțiile pe care le transmit dramaturgii și actorii?

Cum se naște o operă din conlucrarea compozitorului cu libretistul și soliștii? Care sunt acele lucruri pe care doar genul muzical al operei le poate face?”, acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vor răspunde Dan Dediu și Valentina Sandu-Dediu.

După susținerea prelegerilor, publicul a putut urmări dialogul celor doi experți cu moderatorul „Scenei gândirii”, filosoful Daniel Nica, lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București).  La discuție a participat și directorul Operei București, dirijorul Daniel Jinga.

Prelegerile au fost însoțite de momente muzicale, interpretate la pian la patru mâini de Dan Dediu și Valentina Sandu-Dediu, dar și de baritonul Daniel Filipescu și tenorul Andrei Lazăr.

 

Conferințele „Scena gândirii” sunt organizate lunar de Opera Națională București. TVR Cultural este partener media al acestui proiect.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB, CU ANA BLANDIANA: „POATE POEZIA SALVA LUMEA?” | VIDEO

CONFERINȚA LUI H.R. PATAPIEVICI, „EMINESCU ȘI PARADISUL”, DIFUZATĂ LA TVR CULTURAL | VIDEO

PRELEGEREA FILOSOFULUI MIRCEA DUMITRU, SUSȚINUTĂ ÎN CADRUL CONFERINȚELOR OPEREI NAȚIONALE, LA TVR CULTURAL

11:00 Idei în libertate redifuzare

* Virgil Nemoianu 2003

Producator Alice Săceanu

11:50 Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ştefănescu (R)

Regia, semnata de Andrei Magalie

Realizator Andrei Magalie

Producător Lucia Constantinescu

Redactor: Dana Ilie

(Reluare)
 
„Glasul lunii”, o aventură în căutarea femeii perfecte din imaginația lui Fellini, în 6 mai, la TVR Cultural

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu ...

„Istoriile orașului”: Cum a apărut crematoriul „Cenușa” și cum s-a transformat „Valea Pângerii” în Parcul Tineretului din București | VIDEO

Alături de istoricul Mihai Burcea și de vechii locuitori ai cartierului de pe strada Lânăriei, realizatorii Bogdan Vârșan și Lucia Zamfir îi ...

Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: joi, 02 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

 

#TVRcultural