loader
Foto

Galerie foto

Conferința „De la teatru la operă”, în 18 aprilie, în direct, la TVR Cultural | VIDEO

Marți, 18 aprilie, TVR Cultural a difuzat, în direct, prelegerea „De la teatru la operă”, susținută în cadrul Conferințelor Operei Naționale București. Invitații serii au fost compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu, care au explicat publicului cum se transformă un text dramatic în muzică.

 

(w882)

Aşa cum ne-am obişnuit, de la ora 18.00, TVR Cultural a precedat evenimentul cu interviuri alături de personalităţi din sfera culturală românească realizate de Claudia Robu, producătorul tv al Conferințelor Operei Naționale București. De această dată, invitatul a fost Cristian Lupeş, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu. De la ora 18.30, telespectatorii TVR Cultural au putut urmări prelegerea „De la teatru la operă”, în cadrul seriei de conferințe „Scena gândirii”.

(w882)

Cum ajunge „Othello” ca, din faimoasa piesă lui Shakespeare, să devină la fel de celebra operă a lui Verdi? Ce înseamnă să convertești un monolog cutremurător dintr-o piesă de teatru într-o arie de operă la fel de răscolitoare?

Cum este posibil să exprimi prin muzică sarcasmul, umorul caustic și ironia? Ce se întâmplă atunci când un compozitor încearcă să redea cu mijloacele de expresie ale muzicii emoțiile pe care le transmit dramaturgii și actorii?

Cum se naște o operă din conlucrarea compozitorului cu libretistul și soliștii? Care sunt acele lucruri pe care doar genul muzical al operei le poate face?”, acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vor răspunde Dan Dediu și Valentina Sandu-Dediu.

După susținerea prelegerilor, publicul a putut urmări dialogul celor doi experți cu moderatorul „Scenei gândirii”, filosoful Daniel Nica, lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București).  La discuție a participat și directorul Operei București, dirijorul Daniel Jinga.

Prelegerile au fost însoțite de momente muzicale, interpretate la pian la patru mâini de Dan Dediu și Valentina Sandu-Dediu, dar și de baritonul Daniel Filipescu și tenorul Andrei Lazăr.

 

Conferințele „Scena gândirii” sunt organizate lunar de Opera Națională București. TVR Cultural este partener media al acestui proiect.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB, CU ANA BLANDIANA: „POATE POEZIA SALVA LUMEA?” | VIDEO

CONFERINȚA LUI H.R. PATAPIEVICI, „EMINESCU ȘI PARADISUL”, DIFUZATĂ LA TVR CULTURAL | VIDEO

PRELEGEREA FILOSOFULUI MIRCEA DUMITRU, SUSȚINUTĂ ÎN CADRUL CONFERINȚELOR OPEREI NAȚIONALE, LA TVR CULTURAL

19:00 Ediţie limitată Premieră

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

20:00 Secretele istoriei-Beethoven, totul pentru muzică

Documentar*

(Secrets d’histoire-Beethoven, tout pour la musique..., Franţa, 2020)

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Stéphane Bern porneşte într-un periplu care-l va purta în Austria, Germania şi în Cehia, pe urmele unuia dntre cei mai mari compozitori din istorie: Ludwig van Beethoven.

După mai bine de două secole de la naşterea sa, compoziţiile sale sunt interpretate în toată lumea, fiindcă acest om a fost un vizionar care a revoluţionat muzica şi a lăsat omenirii un patrimoniu excepţional.

Crescut la Bonn, Beethoven debutează în cariera muzicală la Viena, dar succesul său ascunde un secret cumplit: compozitorul este surd de la vârsta de treizeci de ani. El nu va auzi niciodată unele dintre lucrările sale.

Redactor: Gabriela Onea​

 
Celebra soprană Sally Matthews a cântat în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews a fost invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de deschidere a ...

 Ediţie specială TVR CULTURAL dedicată poetului Ioan Es. Pop

Televiziunea Română a marcat dispariţia prematură a unuia dintre cei mai importanți poeţi ai ultimelor decenii - Ioan Es. Pop, printr-o ediţie ...

„Vandalul”, de Hamish Linklater, o comedie americană contemporană despre viață, dragoste și moarte

Premiera spectacolului după piesa „Vandalul”, de Hamish Linklater, a avut loc în urmă cu zece ani în SUA. Adaptarea și regia reprezentației de la ...

 

#TVRcultural