loader
Foto

Galerie foto

Conferința „De la teatru la operă”, în 18 aprilie, în direct, la TVR Cultural | VIDEO

Marți, 18 aprilie, TVR Cultural a difuzat, în direct, prelegerea „De la teatru la operă”, susținută în cadrul Conferințelor Operei Naționale București. Invitații serii au fost compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu, care au explicat publicului cum se transformă un text dramatic în muzică.

 

(w882)

Aşa cum ne-am obişnuit, de la ora 18.00, TVR Cultural a precedat evenimentul cu interviuri alături de personalităţi din sfera culturală românească realizate de Claudia Robu, producătorul tv al Conferințelor Operei Naționale București. De această dată, invitatul a fost Cristian Lupeş, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu. De la ora 18.30, telespectatorii TVR Cultural au putut urmări prelegerea „De la teatru la operă”, în cadrul seriei de conferințe „Scena gândirii”.

(w882)

Cum ajunge „Othello” ca, din faimoasa piesă lui Shakespeare, să devină la fel de celebra operă a lui Verdi? Ce înseamnă să convertești un monolog cutremurător dintr-o piesă de teatru într-o arie de operă la fel de răscolitoare?

Cum este posibil să exprimi prin muzică sarcasmul, umorul caustic și ironia? Ce se întâmplă atunci când un compozitor încearcă să redea cu mijloacele de expresie ale muzicii emoțiile pe care le transmit dramaturgii și actorii?

Cum se naște o operă din conlucrarea compozitorului cu libretistul și soliștii? Care sunt acele lucruri pe care doar genul muzical al operei le poate face?”, acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vor răspunde Dan Dediu și Valentina Sandu-Dediu.

După susținerea prelegerilor, publicul a putut urmări dialogul celor doi experți cu moderatorul „Scenei gândirii”, filosoful Daniel Nica, lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București).  La discuție a participat și directorul Operei București, dirijorul Daniel Jinga.

Prelegerile au fost însoțite de momente muzicale, interpretate la pian la patru mâini de Dan Dediu și Valentina Sandu-Dediu, dar și de baritonul Daniel Filipescu și tenorul Andrei Lazăr.

 

Conferințele „Scena gândirii” sunt organizate lunar de Opera Națională București. TVR Cultural este partener media al acestui proiect.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB, CU ANA BLANDIANA: „POATE POEZIA SALVA LUMEA?” | VIDEO

CONFERINȚA LUI H.R. PATAPIEVICI, „EMINESCU ȘI PARADISUL”, DIFUZATĂ LA TVR CULTURAL | VIDEO

PRELEGEREA FILOSOFULUI MIRCEA DUMITRU, SUSȚINUTĂ ÎN CADRUL CONFERINȚELOR OPEREI NAȚIONALE, LA TVR CULTURAL

6:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 10: Freyr

Rare sunt domeniile atât de dominate de elemente naturale: o serie de stânci ameţitoare, un râu care sculptează valea, totul încercuit de o pădure vastă. În centrul acestui sit natural găsim castelul Freÿr şi ansamblul său de grădini din afara timpului.

Se află în proprietatea unei aceleaşi familii din anul 1410, când Jacques de Beaufort a achiziţionat castelul. Grădinile au trecut prin timp câştigând o patină şi un farmec ieşite din comun.

A fost cât pe ce ca domeniul să fie distrus în timpul Revoluţiei Franceze. A fost cruţat datorită portocalilor săi excepţionali. De atunci, au fost protejaţi de fiecare generaţie de proprietari.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le propune telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

 

#TVRcultural