loader
Foto

Ediții de colecție la TVR Cultural: Iosif Sava, în dialog cu H.R. Patapievici și Gabriel Liiceanu

În săptămâna Ajunului, telespectatorii TVR Cultural s-au putut delecta cu dialogurile lui Iosif Sava cu Dinu Săraru, Horia Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu, în cadrul „Magiei Seratelor Muzicale”.

 

Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava

Luni, 19 decembrie, de la miezul nopții, TVR Cultural a transmis dialogul lui Iosif Sava cu scriitorul Dinu Săraru (născut în 1932).

Săraru, romancier, dramaturg și publicist, și-a început cariera în radio și presă scrisă în anii 50, povestind, într-un interviu pentru Radio România, că a prins „ momente şi din copilăria Radioului şi din copilăria reportajului la radio şi din copilăria transmisiunilor la radio”, asistând și la prima ediție a Festivalului „George Enescu”.

Am asistat, de pildă, la un moment absolut extraordinar, la cel dintâi Festival , mi se pare… când, în Sala de concerte a Radiodifuziunii, sala veche de concerte, din clădirea veche a Radiodifuziunii, au repetat într-o dimineaţă, sub bagheta lui [Constantin] Silvestri – au făcut o repetiţie şi după aia s-a înregistrat – David Oistrach şi cu Yehudi Menuhin. Şi noi, care aveam acces acolo, 10-15 radiofonişti ai vremii, am asistat la repetiţia asta în care Silvestri îi întorcea pe marii regi ai viorii de patru-cinci ori, bătând cu bagheta în pupitru şi întorcându-i ca pe nişte copii la lecţie, în clasa întâi şi ei se supuneau extraordinar baghetei lui Silvestri! Vă daţi seama, David Oistrach şi Yehudi Menuhin”, povestea Dinu Săraru, într-un interviu vechi.

(w882) Dinu Săra

Dinu Săraru și Iosif Sava. Imagine de arhivă. Sursa: TVR

Joi, 21 decembrie, de la miezul nopții, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Iosif Sava cu Horia Roman Patapievici.

Filosoful a fost pentru prima oară invitat la „Serate” în 1995, Iosif Sava lăudându-l pe Patapievici – „unul dintre cele mai strălucite condeie ale țării, cred, la ora actuală. Spun asta după ce o săptămână am stat cu o carte care mi se pare cu totul excepțională, un volum de eseuri, „Cerul văzut prin lentilă”.

Patapievici se afla pentru a doua oară la Televiziunea Română, iar dialogul celor doi a început cu întrebarea – cum se explică alăturarea fizicii cu eseistica.

Reamintim că, din 2 decembrie, TVR Cultural a reluat și seria de dialoguri dintre Horia Roman Patapievici și alte minți sclipitoare ale României, din cadrul emisiunii „Înapoi la argument” (2006 -2012).

Vineri, 23 decembrie, TVR Cultural a transmis dialogul lui Iosif Sava cu filosoful Gabriel Liiceanu, înregistrat în decembrie 1995.

Lucrarea sa din 1983, „Jurnalul de la Păltiniș”, despre relația dintre maestru (Constantin Noica) și discipol și despre importanța culturii într-o epocă totalitară, a fost un adevărat bestseller al anilor '80: producea cozi la librării, se vindea „pe sub mână“, se împrumuta numai prietenilor de încredere. Din scrisorile generate de comentariile la acest jurnal (între timp tradus în mai multe limbi) s-a născut un al doilea volum de succes, „Epistolar” (1987), care reuneşte voci intelectuale de mare forţă, se arată în biografia lui Gabriel Liiceanu, publicată de editura Humanitas.

Reunite sub titlul „Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava”, TVR Cultural redifuzează dialogurile reputatului muzicolog Iosif Sava cu importanți oameni de cultură români, de luni până vineri, începând cu miezul nopții. ​

5:30 La porţile ceriului (R)

Producător: Sânziana Miloşoiu

(Reluare)

6:00 Istoria necunoscută (R)

Producător: Miron Costin

(Reluare)
 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

 

#TVRcultural