loader

Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava

TVR Cultural a redifuzat dialogurile reputatului muzicolog Iosif Sava cu importanți oameni de cultură români.

 

Galerie foto

 

Emisiunea recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul şi jurnalistul Iosif Sava.

Cu mai bine de două decenii în urmă, „Seratele Muzicale TV” realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, Iosif Sava.

​De-a lungul anilor, la „Serata Muzicală”, Iosif Sava a dialogat, între alții, cu Octavian Paler, Ana Blandiana, Augustin Buzura, Mircea Albulescu, Leopoldina Bălănuță, Gabriela Adameșteanu, Petru Creția, Ioana Celibidache, Mihai Șora, Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu.

Astfel, exemplul lui Iosif Sava rămâne ca o bornă nu numai pentru generaţiile care i-au văzut emisiunile până la sfârşitul anilor ’90, ci şi pentru cei mai tineri.

După mine, vor rămâne generaţii care-şi vor aminti că le-am format gustul, le-am dat repere, elemente de axiologie artistică’’, spunea Iosif Sava, într-un interviu din 1996.

Sava a inaugurat „Serata Muzicală TV” pe Programul 2 al TVR, în 1980. Emisiunea a fost scoasă din grila de programe în 1985 și a fost reluată în 1990, continuând la TVR până în mai 1998.

Esteticianul și criticul de teatru Victor Ernest Mașek nota, în prefața volumului „Muzica și spectacolul lumii. 10 Serate TV” al lui Iosif Sava, publicat la Polirom în 1998: „Oricât ar părea de ciudat, dar emisiunile cu cel mai interesant dialog, cu cei mai incitanţi şi inteligenţi interlocutori şi, probabil, urmărite de cel mai numeros şi consecvent public nu sunt nici „talk-show” – urile d-lui Mihai Tatulici sau ale d-lui Ilie Şerbănescu de la PRO TV, nici „Focul încrucişat” al d-lui Horia Alexandrescu şi nici „Milionarii de la miezul nopţii” ai d-lui Marius Tucă... Nu, pe locul întâi al cotei de audienţă mi se pare a se plasa tot „bătrâna” dar neîmbătrânita „Serată Muzicală”... inventată şi redactată, cu deschidere culturală, inteligenţă şi erudiţie, de fabulosul amfitrion, un adevărat „Falstaff musical”, care este dl. Iosif Sava. Muzica fiind, în acest caz, doar o „parolă axiologică” ce-i apropie şi-i reuneşte în emisiune pe valoroşii săi invitaţi.

Căci subiectul propriu-zis al „Seratelor” este, de obicei, o foarte deschisă şi incitantă discuţie despre performanţele şi soarta culturii, despre avatarurile sociale pe care le traversăm, despre valoare şi suportul ei moral şi despre tot ce ne-ar mai putea dezvălui personalitatea umană a interlocutorilor săi, într-o adevărată şi pasionantă „radiologie” prilejuită de razele de inteligentă erudiţie a întrebărilor care, cu şiretenie şi interes, le adresează dl. Sava.

Lucru extrem de benefic, căci avem astfel prilejul să cunoaştem personalităţile noastre publice nu numai ca politicieni, artişti, filosofi sau eseişti, ci şi în intimitatea forului lor interior, a gândurilor, problemelor sau nedumeririlor ce-i frământă şi a răspunsurilor diverse sau consonante pe care le dau fiecare incitărilor prezentului.”

16:00 Concert Madrigal Premieră

Producător: Valentina Băinţan

17:15 Podcasturile ArtELE (R)

* Pentru că luna martie este dedicată în totalitate doamnelor, TVR Cultural vine în întâmpinarea lor şi le oferă o serie de 10 podcasturi motivaţionale, ce au ca punct central câteva personaje feminine care au știut să își urmeze cu încredere propriul drum, realizând lucruri excepționale în carieră, dar și în zona creativă. Podcasturile “ArtELE” au fost gândite în jurul a 10 povești de viață povestite de 10 femei excepționale, menite să inspire. Vom asculta povești despre puterea reinventării, despre curaj, tenacitate și dorință infinită de a lăsa în urmă fapte bune, importante, de impact, menite să aducă un plus valoare în viața noastră și a generațiilor ce urmează.

Producători: Valentina Băinţan, Marius Portik

(Reluare)

ARHIVĂ ARTICOLE

„Magia Seratelor Muzicale”: Iosif Sava, în dialog cu pictorița Ioana Celibidache. Edițiile săptămânii 23-27 ianuarie | VIDEO

Ioana Celibidache, Petru Creția, Ștefan Augustin Doinaș, Mircea Albulescu și Nicolae Breban sunt interlocutorii ...

Magia Seratelor Muzicale: Iosif Sava, în dialog cu Leopoldina Bălănuță, o mare artistă a scenei românești. Edițiile săptămânii 16-20 ianuarie | VIDEO

În săptămâna 16-20 ianuarie, TVR Cultural difuzează dialogurile de colecție ale lui Iosif Sava cu Leopoldina ...

Magia Seratelor Muzicale: Iosif Sava, în dialog cu Ana Blandiana, la TVR Cultural | VIDEO

În a doua săptămână a noului an, TVR Cultural le aduce telespectatorilor dialogurile lui Iosif Sava cu Ana ...

Dialoguri memorabile la „Seratele Muzicale Iosif Sava”, în prima săptămână din 2023 | VIDEO

În prima săptămână a noului an, TVR Cultural a transmis dialogurile lui Iosif Sava cu reputați muzicieni și oameni ...

„Magia Seratelor Muzicale”: Invitații ultimei săptămâni a anului 2022 | VIDEO

Telespectatorii TVR Cultural au putut urmări, în ultima săptămână a anului 2022, dialogurile lui Iosif Sava cu ...

Ediții de colecție la TVR Cultural: Iosif Sava, în dialog cu H.R. Patapievici și Gabriel Liiceanu

În săptămâna Ajunului, telespectatorii TVR Cultural s-au putut delecta cu dialogurile lui Iosif Sava cu Dinu ...

„Magia Seratelor Muzicale”: Zoe Petre și CTP, în dialog cu Iosif Sava, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, între 12 și 16 decembrie, dialogurile lui Iosif Sava cu Zoe Petre, Constantin Bugeanu, Radu ...

„Seratele Muzicale” ale lui Iosif Sava, emisiuni-document, la TVR Cultural

Reunite sub titlul „Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava”, TVR Cultural redifuzează dialogurile reputatului ...

“Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava”, la TVR Cultural

“Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava”, pe care telespectatorii TVR Cultural le pot urmări de luni până vineri de la ...

 

#TVRcultural