loader
Foto

Istoria literaturii române contemporane

În memoria apreciatului critic literar Alex Ștefănescu, TVR Cultural le aduce telespectatorilor o emisiune îndrăgită realizată de omul de cultură, între 2007 și 2009, dedicată literaturii române contemporane.

 

Galerie foto

 

Emisiunea este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 21.50, iar în weekend, de la ora 18.50.

Emisiunea lui Alex Ștefănescu despre scriitorii români contemporani a fost difuzată la TVR Cultural între anii 2007 și 2009 și este formată din 62 de ediții.

Regia emisiunii, transmisă din 4 martie, semnată de Andrei Măgălie, este una inedită: s-au folosit panouri de sticlă în care se proiectează imagini din arhiva TVR cu scriitorii despre care povestește Alex Ștefănescu.

În anul 2008, emisiunea „Istoria literaturii române contemporane, cu Alex Ștefănescu” a primit Premiul APTR pentru emisiuni culturale.

În anul 2005, Alex Ștefănescu a publicat lucrarea „Istoria literaturii române contemporane”, de la 1940, de unde o lăsase George Călinescu, și până în prezent. Lucrarea a fost premiată de Academia Română și Uniunea Scriitorilor.

Realizator: Andrei Măgălie

Producător: Lucia Constantinescu

18:00 Dincolo de porţile palatelor

Documentar * Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Episodul 3: Baden-Württemberg-Germania

Vizităm perla coroanei a regiunii Şvabia Alb-castelul Hohenzollern, palatul baroc Ludwigsburg, dar şi pe cel din apropiere-Monrepos, şi, în cele din urmă, insula Mainau de pe lacul Constanţa.

Redactor: Ştefan Asavei

19:00 FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Documentar* FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Episoade 1, 2

În încercarea de-a înțelege “de ce este așa cum este”, Ana Preda, autorul documentarului, ne poartă în istoria familiei sale de lipoveni, adică de ortodocși ruși de veche credință, și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveri din România, refugiați oprimați de Imperiul Țarist stabiliți în secolul al XVII-lea în principatele românești. Regizorul parcurge arborele familie sale înspre cele mai adânci rădăcini. Călătoria o ajută să schițeze elementele definitorii ale etniei din care face parte. Pornește de la poveștile de viață ale familiei, trece prin momentele esențiale ale vieții, nașterea, căsătoria, înmormântarea și ajunge la dificila menire a părinților de a păstra și transmite moștenire copiilor, limba maternă, obiceiurile, tradiția, religia. Toate acestea, trăind în armonie cu obiceiurile, limba, tradițiile din țara adoptivă a străbunilor săi.

Oprimați și alungați din patria mamă, staroverii sau ortodocșii de veche credință, au o istorie care se întinde pe mai bine de 3 secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă, după 650 de ani de la creștinarea poporului.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Anca Preda

ARHIVĂ ARTICOLE

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Nicolae Labiș și moartea sa prematură și Ion Caraion, un poet din generația războiului

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să ...

Alex Ștefănescu, despre poeta Angela Marinescu și scriitorul Constantin Țoiu, la „Istoria literaturii române contemporane”

Între 8 și 14 aprilie, telespectatorii TVR Cultural au putut urmări observațiile regretatului critic literar Alex ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Mihail Sadoveanu: Când se prefăcea că propagă ideologia comunistă, semăna în mod tragic cu un urs obligat să joace la circ

În prima săptămână din luna aprilie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

„Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ștefănescu”: Despre Vasile Voiculescu și Nichita Stănescu, în ultimul weekend din martie

Între 25 și 31 martie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural au putut afla, de ...

Alex Ștefănescu, la „Istoria literaturii române contemporane”: „Expresia talk-show ar trebui explicată în dicționare astfel: emisiune TV la care participă Andrei Pleșu”

Între 18 și 24 martie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural au aflat mai ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre cenzura comunistă: 8.458 de titluri interzise, numai în primii ani de după război. Se poate vorbi despre un genocid cultural în acea perioadă

Între 11 și 17 martie,  telespectatorii TVR Cultural pot afla mai multe de la criticul literar Alex Ștefănescu ...

Emisiunea „Istoria literaturii române contemporane, cu Alex Ștefănescu”, difuzată la TVR Cultural din 4 martie

TVR Cultural difuzează, în memoria criticului literar Alex Ștefănescu, emisiunea „Istoria literaturii române ...

 

#TVRcultural