loader

Idei în libertate

De luni până vineri, de la ora 11.00, TVR Cultural difuzează „Idei în libertate”, emisiune realizată de Horia Roman Patapievici pentru Televiziunea Română între 2002 și 2005.

 

Galerie foto

 

„Este fondatorul revistei Idei în dialog. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru de onoare al Institutului Ludwig von Mises. Este cel care a realizat pentru TVR Cultural două talk show-uri, Înapoi la argument și Idei în libertate, adevărate spectacole ideatice, în cadrul cărora moderatorul lor, Horia Roman Patapievici, a analizat și dezbătut diferite teme, alături de personalități importante ale vieții culturale românești.

Din 22 aprilie, TVR Cultural a programat Idei în libertate, emisiune realizată de scriitorul, eseistul, fizicianul și filosoful Horia Roman Patapievici, între anii 2002 și 2005, și pentru care a primit premiul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) pentru cea mai bună emisiune culturală a anului 2003, dar și marele premiu al Asociației Profesioniștilor de Televiziune (APTR), în 2004. Așadar, vă invităm să descoperiți sau să redescoperiți idei, argumente pro și contra, polemici, controverse și dialoguri care, poate, sunt valabile și astăzi, la peste 20 de ani distanță”, arată producătoarea „Idei în libertate”, Alice Simona Săceanu.

Horia Roman Patapievici, fizician, scriitor, cercetător în istoria ideilor și manager cultural, este în prezent președintele casei de licitație Artmark. Cele mai recente lucrări publicate de Patapievici sunt „Despre viață, destin & nostalgie” (2024) și „Înapoi la argument. Patru dialoguri despre splendorile prea repede uitate” - împreună cu Gabriel Liiceanu (2024).

17:00 Lecţia de istorie Premieră

Lecţia de istorie Premieră

TVR Moldova

*ACTIVITATEA CENACLULUI MIHAI EMINESCU DE LA NISPORENI ÎN TIMPUL MIŞCĂRII DE ELIBERARE NAŢIONALĂ DIN BASARABIA

Realizator: Vasile Munteanu

Producător: Zina Cerchez Signeanu

18:00 Unora le place opera

Documentar *

(This Is Opera, Spania-Germania, 2015)

Serie inedită în care renumitul tenor Ramon Gener, cu un entuziasm debordant aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor.

Episodul 7: Bel canto

Stilul bel canto stârneşte multă emoţie şi este foarte apreciat de iubitorii de operă. Ramon Gener ne explică de ce ritmul, armonia şi melodia sunt cele trei elemente de bază ale muzicii.

Deşi s-a născut în Italia din compozitori italieni, bel canto a cunoscut faima în Franţa.

Redactor: Cristina Crăciun

 

#TVRcultural