loader
Foto

Drumuri aproape

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, descoperirii poveștilor demult uitate și a oamenilor deosebiți. „Drumuri aproape” este produsă de Diana Bogea, la Studioul Teritorial Timișoara.

 

Galerie foto

 

Proiect demarat în 2005, „Drumuri aproape” este o emisiune de călătorie care scoate la lumină locuri minunate, oameni faini şi poveşti demult uitate. Călătorul devine ghid şi prezintă, într-o manieră relaxată, atât destinaţiile cunoscute ale regiunii, cât şi locuri cu istorii neauzite, dar care merită ca telespectatorii să le bată la pas.

„Fiecare loc pe care îl călcăm, fiecare sat ori pisc de munte, fiecare drum ori pădure, toate au o istorie, o poveste, o legendă, o fărâmă de farmec ce le face unice. Trebuie doar să dai la o parte colbul, nepăsarea, prejudecățile și vei face descoperiri la fiecare pas. Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge mai departe, către profunzimea lucrurilor. Călătorim pe „Drumuri aproape” de aproape 20 de ani. Și mai avem încă multe cărări de bătut”, a arătat Diana Bogea, producătoarea emisiunii „Drumuri aproape”.

Echipa: Iuliu Theer - cameraman, Silviu Mandravel - editor imagine, Diana Bogea - producătoare.

Emisiunea, produsă la Studioul Teritorial Timișoara, este difuzată la TVR Cultural din 6 mai, de luni până vineri, de la ora 18.00. În reluare, de la ora 12.30.

15:00 România construită redifuzare

Documentar*

O Românie văzută prin prisma a ceea ce există construit pe teritoriul de astăzi al țării. Vedem ce și cine a construit și aflăm când și de ce. Vedem imaginea de astăzi a României construite în două milenii

O istorie povestită în zece episoade de Toader Popescu-arhitect și Mihaela Simina-istoric.

Episodul 6: Iluzia

Unirea de la 1 Decembrie 1918 a însemnat pe planul dezvoltării țării o multitudine de provocări. De la necesitatea marcării prezenței românești în Transilvania până la conectarea economiilor și infrastructurii tuturor provinciilor alipite, România a trebuit ca în numai treizeci de ani să facă față acestor transformări. În ciuda unei imagini idilice a perioadei, comparativ cu dezastrul care avea să vină, în ciuda unui vârf al dezvoltării sub toate aspectele atins în 1938, România nu a strălucit deloc în rândul țărilor europene. Decalajul față de țările vestice a crescut constant și în această perioadă iar marile proiecte de infrastructură nu au fost duse întotdeauna până la capăt.

Redactor Mariana Ioniţă

Imaginea Dinu Mărgărint şi Andrei Ţoneş

Un serial de Alexandru Munteanu

16:00 Portret de Excelenţă redifuzare

* A absolvit facultatea de limbi și literaturi germanice secția engleză. În 1969 intră în învățământ și face parte dintre primii profesori care introduc predarea limbii engleze de la clasa întâi. Urmează cariera didactică la Liceul ,,Jean Monnet” din Capitală și ajunge să conducă această instituție în calitate de director adjunct. După Revoluție începe să lucreze pentru Oxford University Press. Mai târziu deschide ,,Centrul de carte străină”, un reper educațional în peisajul publicistic autohton.

· NICOLETTE TABĂRĂ-profesor

Moderator Mihaela Olaru

Producător: Raluca Amzăr

 

#TVRcultural