loader

„Shanghai Express” (1932), bazat pe „incidentul Lincheng” din 1923, cu Marlene Dietrich, în 11 februarie, la TVR Cultural

Între 5 și 11 februarie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor dramele „Fără sfârșit” (Polonia, 1985), despre societatea poloneză de după instaurarea legii marțiale, „Să nu ucizi” (România, 2018), care pleacă de la scandalul dezinfectanților diluați din spitale, filmul de cinematecă „Shanghai Express”, cu Marlene Dietrich, lansat în 1932.

 

Luni, 5 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească drama poloneză „Fără sfârșit” („Bez Konka”), în regia lui Krzysztof Kieślowski. Trailer-ul, aici.

Lansat în 1985, a fost criticat de toate părțile: comuniștii l-au acuzat pe regizor că a realizat un film subversiv, opoziția l-a acuzat pe Kieślowski de colaborare cu autoritățile comuniste, în timp ce Biserica Catolică a criticat filmul pentru „finalul anticreștin”.

În ciuda reacțiilor la nivel oficial, drama lui Kieślowski a fost apreciată de public, regizorul povestind ulterior că oamenii îi spuneau că au regăsit în film o reprezentare corectă a stării psihologice a cetățenilor polonezi, după instaurarea legii marțiale. Comuniștii introduseseră legea marțială în decembrie 1981, pentru a anihila sindicatul Solidaritatea.

Acțiunea din „Fără sfârșit” se petrece după instaurarea legii marțiale în Polonia. Avocatul Antek Zyro (Jerzy Radziwiłowicz) moare într-un accident de mașină. Soția sa, traducătoarea Ursula (Grazyna Szapolowska), încearcă să-și vadă de muncă și să-și crească fiul, refuzând să se confrunte cu moartea soțului. Apelează chiar și la hipnoză pentru a-și găsi liniștea. Totuși, nu scapă de fantoma lui Antek și, atunci, decide că, pentru a-i onora memoria soțului ei, se va implica în rezolvarea ultimului caz la care lucra el - cazul unui deținut politic, acuzat că a condus o grevă.

(w882) Fără sfÃ

Sursă: imdb.com

Antek adoptase o cale de mijloc pentru rezolvarea cazului, însă succesorul lui Antek, avocatul Labrador (Aleksander Bardini) are o abordare complet diferită de cea a lui Antek: vrea ca deținutul Darek (Artus Barcis) să își ascundă credințele politice, în timp ce adjunctul său, Mietek (Michal Bajor), încearcă să-l convingă pe Darek să facă un gest radical, notează culture.pl, într-o cronică a filmului.

(w882) Fără sfÃ

Sursă: imdb.com

***

Joi, 8 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat pelicula românească „Să nu ucizi” (2018), regizată de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Şarga. Trailer-ul, aici.

În rolurile principale: Alexandru Suciu și Cristina Flutur, alături de Tania Filip și Cosmin Seleşi.

Filmul „Să nu ucizi” este inspirat de unul dintre marile scandaluri care au cutremurat sistemul medical din România: dezinfectanții diluați din spitale.

CITIȚI ȘI: Curtea de Apel închide dosarul Hexi Pharma, după ce faptele s-au prescris. Doi directori scapă de condamnări

(w882) Să nu uci

Sursă: imdb.com

„Cristian este un tânăr chirurg idealist și dedicat profesiei, din București. Este singurul pe care-l tulbură moartea neașteptată a pacienților după operații reușite. Cercetând cauzele acestor decese, el face o descoperire șocantă: de ani de zile, spitalul achiziționează substanțe dezinfectante ineficiente.

Încercând să facă publică descoperirea, Cristian nu poate să spargă zidul de indiferență. Soția îl părăsește, prietenii și asociații îl marginalizează, iar el se chinuie în van să ajungă la reporteri, miniștri, procurori și investigatori”, notează Aarc.ro.

O cronică a filmului, publicată de Metropolis, puteți citi aici.

(w882) Să nu uci

Sursă: imdb.com

***

Sâmbătă, 10 februarie, de la ora 11.00, TVR Cultural a difuzat comedia românească „Întâmplări cu Alexandra” (1989), în regia lui Cornel Diaconu, cu Mircea Diaconu, Ana Diaconu, Ioana Crăciunescu și Geo Costiniu.

Mama Alexandrei pleacă într-o deplasare de serviciu pentru o perioadă mai lungă, iar fetiţa de nouă ani și tatăl ei sunt nevoiţi să se gospodărească singuri. Dar totul iese pe dos, casa ajunge vraişte, iar programul de şcoală şi de serviciu e dat peste cap. Treptat, însă, tatăl şi fetiţa învaţă să se descurce singuri, potrivit sinopsisului.

(w882) ÃŽntâmplÄ

Sursă foto: Agerpres

„Întâmplări cu Alexandra” „nu încearcă să mai adapteze nimic la „schimbări”. Este pur şi simplu un film realizat înainte şi aşa a şi pătruns el în mici săli de cinema. Cei care nu fac alergie la vederea cravatelor de pionieri se pot lăsa conduşi de Cornel Diaconu în „universul copilăriei” şi, după voinţa expresă a foştilor mentori de la CCES, în cel al familiei. Conflictul este şi mai estompat decât în „Campioana” (al Elisabetei Bostan, n.r.) ca să nu spunem că lipseşte cu desăvârşire.

O suită de mici catastrofe (uneori hazoase) se petrec într-o casă din care pleacă, nu se ştie prea bine de ce, mama. Evident, ea nu putea să-şi părăsească soţul şi fetiţa ca-n „Kramer contra Kramer”, dar lipseşte un timp (probabil din motive profesionale) lăsându-i pe cei doi să-şi facă singuri de mâncare, patul, cumpăraturile. Mici naivităţi şi mici secrete ale copiilor agrementează golul dramaturgic. Puştii — şi mai ales Ana Diconu, interpreta protagonistei —sunt irezistibili. Câteva momente de adevarată graţie prilejuite de jocurile lor, mai ales de cel inspirat de „Extraterestrul” lui Spielberg.

În rest, povestea se mai complică puţin cu păţaniile tatălui (din nou Mircea Diaconu) care începe, din pricina stressului casnic să-şi neglijeze slujba de redactor la o publicaţie literară. Din fericire pentru film, colaboratorul care-l sâcâie mereu cu producţiile sale este, în interpretarea scriitorului Dumitru Dinulescu, un fel de Soso din Munţii albaştri. Deşi nu lipsesc argumentele de farmec şi puţin umor, Întâmplările cu Alexandra sunt supuse aceleiaşi băi de duioşie aplicate programatic cinematografiei noastre „socialiste”, nota Dana Duma, în revista „Noul Cinema”, din 1991.

***

Începând de duminică, 11 februarie, de la ora 18.00,  TVR Cultural le aduce telespectatorilor serialul „Clanul Kennedy” („The Kennedys”, SUA, 2011), în regia lui Jon Cassar, cu o distribuție de neratat - Greg Kinnear, Katie Holmes, Tom Wilkinson și Barry Pepper. Trailer-ul, aici.

(w882) Kennedys

Sursă foto: imdb.com

Miniseria este câștigătoare a patru premii Emmy - pentru cel mai bun actor într-o miniserie – Barry Pepper, pentru coafură, machiaj şi mixaj de sunet.

Serialul spune povestea uneia dintre cele mai influente familii din lume, cu toate victoriile şi tragediile personale trăite pe scena publică: rivalităţi fraterne, relaţii cu mafia, scandaluri cu droguri şi iubiri secrete. Un lung şir de crize sociale şi politice marchează preşedinţia lui John Fitzgerald Kennedy (Greg Kinnear) – mişcarea pentru drepturi civile, invazia din Golful Porcilor, criza rachetelor din Cuba, care a adus planeta în pragul războiului nuclear – culminând cu asasinarea preşedintelui (în 1963) şi a fratelui său, Robert „Bobby” Kennedy, procuror general și apoi senator, împușcat mortal în 1968.

(w882) Kennedys

Sursă foto: imdb.com

(w882) Kennedys

Sursă foto: imdb.com

***

Tot în 11 februarie, de la ora 20.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească un film de cinematecă: „Shanghai Express” (1932), în regia lui Josef Von Sternberg, cu Marlene Dietrich, Clive Brook, Anna May Wong și Warner Oland. Trailer-ul, aici.

(w882) Shanghai E

Marlene Dietrich și Clive Brook. Sursă imagine: imdb.com

În Peking, în timpul războiului civil, căpitanul britanic Donald Harvey (Clive Brook) își întâlnește o veche iubire, pe Magdalen (Marlene Dietrich) și află că a devenit o prostituată cunoscută sub numele „Shanghai Lily”. Cei doi călătoresc spre Shanghai cu trenul, fără să știe că împart compartimentul cu spionul și gangsterul Henry Chang (Warner Oland). La ordinul lui Chang, oamenii pe care îi comandă atacă trenul, terorizează călătorii și îl iau ostatic pe Donald, notează Rotten Tomatoes.

(w882) Shanghai E

Sursă imagine: imdb.com

Filmul a fost cea de-a patra colaborare dintre Marlene Dietrich și Josef von Sternberg, fiind lansat în timpul Marii Depresiuni, apoi reeditat în 1943 („Night Plane from Chungking”) și 1951 („Peking Express”).

Filmul are la bază o poveste reală din 1923 (incidentul Lincheng), când un gangster chinez a luat ostatici 25 de cetățeni străini și peste 300 de chinezi. Toți ostaticii au fost eliberați după ce s-a plătit recompensă.

(w882) Shanghai E

Sursă imagine: imdb.com

The New York Times a lăudat-o pe Marlene Dietrich, într-un articol publicat în februarie 1932, notând că „este languroasă și neînfricată în rolul lui Lily”.

Filmul a obținut un Oscar pentru imagine și a fost nominalizat și pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor.

(w882) Shanghai E

Sursă imagine: imdb.com

16:30 Muzica timpului tău redifuzare

Producător: Valentina Ionescu

17:30 Zile de poveste

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 4: 1431: Prăbuşirea imperiului Khmer

Redactor: Ştefan Asavei

 
Uneltiri, iubiri şi uzurpări, într-un spectacol unicat la TVR Cultural:

TVR Cultural readuce la rampă după 45 de ani drama istorică a regizorului Mihai Dimiu, pusă în scenă în 1980, de Teatrul Ion Creangă din ...

Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

 

#TVRcultural