loader
Foto

„Înapoi la argument”: H.R. Patapievici în dialog cu regizorul David Esrig

TVR Cultural a redifuzat, între 21 și 25 august, trei dialoguri ale lui Horia Roman Patapievici cu dirijorul Tiberiu Soare, compozitorul Dan Dediu și Mihai Constantinescu, despre Festivalul Internațional „George Enescu”, precum și două interviuri cu regizorii Alexandru Solomon și David Esrig.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Dan Dediu, compozitor

  • Luni, 21 august, ora 11.00

Dan Dediu a fost invitat la „Înapoi la argument” în 2011, când a discutat cu Horia Roman Patapievici despre Festivalul Internațional „Enescu”.

Opera lui Dan Dediu cuprinde peste 170 de lucrări, ce acoperă aproape toate genurile muzicale (simfonii, piese pentru orchestră, concerte, cvartete de coarde, muzică pentru pian, opere). Este laureat a numeroase premii naționale și internaționale și fost rector al Universității Naționale de Muzică din București (2008-2016).

Despre ce înseamnă să fii compozitor în secolul vitezei au discutat Valentina Băințan și Dan Dediu la „Podcasturile TVR#Enescu”. Urmăriți dialogul aici.

(w882) Dan Dediu

 

Tiberiu Soare, dirijor

  • Marți, 22 august, ora 11.00

Dialogul lui H.R. Patapievici cu dirijorul Tiberiu Soare, din 2011, a avut ca temă evocarea primelor ediții ale Festivalului „Enescu”. Tiberiu Soare este conferențiar universitar doctor al Universitătii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul departamentului Dirijat, Muzică Religioasă și Instrumente Complementare.

Tiberiu Soare a colaborat, de-a lungul timpului, cu numeroase ansambluri de prestigiu, iar în mai 2018 Casa Regală a României i-a acordat distincția „Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer”. Este conferențiar universitar doctor al Universitătii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul departamentului Dirijat, Muzică Religioasă și Instrumente Complementare.

(w882) Tiberiu So

 

Mihai Constantinescu, fostul director al Festivalului Internațional „George Enescu”

  • Miercuri, 23 august, ora 11.00

Mihai Constatinescu, fost director al Festivalului Internațional „Enescu”, timp de 25 de ediții, a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2011.

La începutul acestui an, Mihai Constantinescu a fost decorat de Ambasada Franței cu gradul de Cavaler al Ordinului artelor și literelor pentru modul cum a condus și a dezvoltat Festivalul Internațional „George Enescu”.

Eu cred că Festivalul Enescu e o poveste care doar din iubire poate continua”, spunea Mihai Constantinescu, în ultimul interviu acordat înainte să iasă la pensie, publicat pe site-ul Festivalului Enescu.

(w882) Mihai Cons

 

Alexandru Solomon, regizor

  • Joi, 24 august, ora 11.00

Regizor și producător de film cu un palmares bogat, atât în producții, cât și în premii, Alexandru Solomon a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici în anul 2008. Atunci, Solomon și Patapievici au făcut o retrospectivă a peliculelor realizate de cunoscutul regizor, începând cu primele sale filme documentare și până la „Război pe calea undelor”.

Alexandru Solomon a debutat ca operator la filmul „Privește înainte cu mânie”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, pentru care a fost premiat la International Camera Festival. În 2004, a înfiinţat, împreună cu Florin Iepan, „Asociaţia DocuMentor”, care avea ca scop promovarea filmelor documentare.

Primul său lungmetraj a fost „Marele jaf comunist” (2004), urmând apoi „Kapitalism – rețeta noastră secretă”, „Cold Waves” și „Ouăle lui Tarzan” care au circulat în peste 30 de festivaluri din toată lumea și au fost distribuite în cinematografe.

Între 2009 și 2018, a fost directorul artistic al Festivalului de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania”. Din 2010, este președintele asociației One World și predă la UNArte, la departamentul Foto-Video.

În 2016, a semnat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”, publicată la Polirom.

Puteți consulta site-ul lui Alexandru Solomon aici.

(w882) Alexandru

 

David Esrig, regizor

Vineri, 25 august, ora 11.00

Istoria mea cu cenzura este și caraghioasă, dacă vrei”, i-a spus David Esrig lui Patapievici la începutul dialogului lor, înregistrat în anul 2009.

David Esrig (născut în 1935) a făcut carieră în televiziune și apoi în teatru. A lucrat la Televiziunea Română între 1957 și 1961, unde a realizat peste 400 de emisiuni, rămânând memorabile portretele marilor artiști români - Lucia Sturdza Bulandra, Ion Manolescu, Costache Antoniu, Aura Buzescu, Jules Cazaban, Eugenia Popovici.

Din 1961, a devenit regizor la Teatrul de Comedie, fondat chiar în acel acel, cu Radu Beligan director. Alături de Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Sanda Toma și Iurie Darie, spectacolele şi turneele Teatrului de Comedie au însemnat şi primele premii internaţionale. Unele spectacole nu au scăpat de cenzura comunistă, fiind interzise.

Acest lucru a culminat cu scoaterea de pe afiş a „Furtunii” de Shakespeare în 1972, ce l-a făcut să ia decizia de a pleca din țară, în 1973, şi să se stabilească în Germania, unde a înfiinţat o Academie de Teatru şi Film.

În 2004, a primit Ordinul „Meritul Național” în grad de Cavaler, iar în 2021, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta spectacolului”.

(w882) David Esri

3:51 Inspecțiune (R)

Teatru TV *

* Scrisă în 1900. Cu Dan Condurache, Radu Amzulescu, Marius Chivu, Daniel Popa, Ștefan Sileanu, Irina Duță, Gheorghe Șimonca, Radu Zetu. Imagine-Sorin Popa, montaj Lenți Constantinescu și Robert Kallos. Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru de televiziune (2003).

Povestea nuvelei „Inspecțiune“ de I.L. Caragiale este, poate, cea mai pasionantă și mai enigmatică din literatura română. De 124 ani, de cînd a apărut, în foileton, în ziarul Universul, zeci de scriitori, critici și istorici literari și-au frămîntat creierii, și-au pus la bătaie inteligența și au căutat un răspuns corect pentru tainica sinucidere a lui nenea Anghelache. Textul e direct și nesofisticat și, totuși, înțelesul atît de ascuns, încît este resimțit ca o provocare perpetuă. (Florin Iaru)

Producător: Cornel Mihalache

(Reluare)

4:30 VideoART (R)

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

(Reluare)
 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural