loader
Foto

Galerie foto

Compozitorul Dan Dediu și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, în dialog cu Valentina Băințan, la „Podcasturile TVR#Enescu” | VIDEO

Compozitorul Dan Dediu și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu au fost invitații Valentinei Băințan la „Podcasturile TVR#Enescu”, difuzate în 13 și 14 mai, la TVR Cultural.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Cât de dificilă este misiunea de compozitor în secolul vitezei? Este întrebarea la care a răspuns Dan Dediu, invitat la „Podcasturile TVR#Enescu”, duminică.

Totodată, compozitorul a discutat cu Valentina Băințan și despre statutul compozitorului în România, dar și despre evoluția și performanța tinerilor compozitori români în peisajul muzical internațional.

Creația sa cuprinde peste 170 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: cinci simfonii și alte piese pentru orchestră („Narcotic Spaces”, „Ornements”, „Studii-Motto”, „Spaima”, „Frenesia”, „Mantrana”, „Grana”, „Verva”, „Primavera”, „Atlantis”, „Elegia minacciosa”, „Destinal”), 11 concerte (saxofon, violă, vioară, violoncel, pian, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel și orchestră, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră), șase cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formații, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, patru opere („Post-ficțiunea”, „Münchhausen”, „Eva!”, „O scrisoare pierdută”).

A obținut premii naționale și internaționale de compoziție și interpretare (Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, nouă premii ale UCMR, Premiul Academiei Române, Premiul Enescu) și a primit comenzi de la diferite festivaluri, ansambluri și interpreți renumiți din întreaga lume.​

Urmăriți aici dialogul dintre Valentina Băințan și Dan Dediu, în cadrul emisiunii „Music (R)evolution”.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚA „DE LA TEATRU LA OPERĂ”, ÎN 18 APRILIE, ÎN DIRECT, LA TVR CULTURAL | VIDEO

De la muzica clasică la jazz, trecând cu abilitate prin rock și folclor, Ion Bogdan Ștefănescu - compozitor, flautist și solist al Filarmonicii „George Enescu”, a reușit să-și surprindă publicul prin prin felul său unic de a aborda cele mai variate repertorii muzicale.

La „Podcasturile TVR#Enescu”, Ion Bogdan Ștefănescu și Valentina Băințan au vorbit despre importanța muzicii clasice în viața copiilor,  precum și în viețile noastre de adulți, subliniind cât este de importantă educația muzicală făcută de timpuriu, pentru că acest lucru reprezintă calea spre creativitate și spre o evoluție interioară de înalt nivel.

După părerea mea, toți copiii se nasc cu talent. Nu există copil fără talent. E important ca părintele să îi surprindă acel talent, să încerce să i-l amplifice, să i-l șlefuiască. Apoi, dacă acel copil, la 14 sau 16 ani, alege acest drum, de ce să nu îl lăsăm să o facă și cu o educație în spate?

Ori, în ziua de astăzi, pur și simplu, ajungem să ne vedem copiii cu o latură ștearsă din evoluția lor, pentru că disciplina „Muzică” nu este lăsată să se „lipească” de acei copii, în școlile generale. Cred cu tărie că un om nu este pe deplin întregit fără componenta artistică”, a explicat Ion Bogdan Ștefănescu.

Urmăriți aici și dialogul Valentinei Băințan cu Ion Bogdan Ștefănescu, în cadrul emisiunii „Music (R)evolution”.

Emisiunea „Podcasturile TVR#Enescu” este difuzată la TVR Cultural în fiecare weekend, de la ora 13.00.

Echipa „Podcasturilor TVR#Enescu”:

Dan Constantinescu - director de imagine

Octavian Ionescu - regizor de emisie

Marius Portik - producător

3:05 Balet (R)

* Frumoasa din pădurea adormită (Sleeping Beauty, Elveţia, 2022)

Dirijor: Robertas Šervenikas

Orchestra Filarmonică din Zürich

Coregraf: Christian Spuck

Distribuţia: Michelle Willems, William Moore, Jan Casier, Lucas Valente, Inna Bilash, trupa de balet din Zürich

În 1890, baletul, în coregrafia lui Marius Petipa, avea premiera la Sankt Petersburg, pe muzica lui Piotr Ceaikovski. În versiunea sa pentru Ballett Zürich, Christian Spuck remontează clasicul balet în propria sa viziune artistică.

Redactor: Cristina Crăciun

(Reluare)

5:14 Idei în libertate (R)

Producător Alice Săceanu

(Reluare)
 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Geo Dumitrescu: Nu a fost numai un poet, ci o eminență cenușie a poeziei noastre

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...

Despre Ziua Mondială a Cărții, la „De ce-aș citi?” | VIDEO

Cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții, la „De ce-aș citi?”, scriitorii Tudor Călin Zarojanu, Liv Tane și Dan Coman au dezbătut dacă, cât și ce mai ...

 

#TVRcultural