loader
Foto

„Înapoi la argument”: Filosoful Mircea Flonta, în dialog cu H.R.Patapievici | VIDEO

Între 3 și 7 aprilie, TVR Cultural redifuzează dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Basarab Nicolescu, Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu, Vasile Dem Zamfirescu, Mircea Flonta și Mugur Isărescu.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri.

Basarab Nicolescu - fizician și filosof

  • Luni, 3 aprilie, ora 11.00

Horia Roman Patapievici și cunoscutul fizician și filozof franco-român Barasab Nicolescu, considerat părintele transdisciplinarităţii, s-au întâlnit în 2010. Cei doi au argumentat, depistat și demonstrat că această nouă disciplină, are cel puțin trei niveluri: „transdisciplinaritatea este o epistemologie, o ontologie, dar este și o teologie”.

Basarab Nicolescu (n.1942) este fondator al Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (Centre International de Recherches et Études Transdisciplinaires) și președinte de onoare, din 2019, și membru de onoare al Academiei Române, din anul 2001.

Este profesor asociat al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Este co-fondator (1991), împreună cu René Berger, al Grupului UNESCO de reflecție asupra transdisciplinarității, format din 16 personalități ale lumii științifice și culturale.

În anul 1973, a introdus, în colaborare cu fizicianul polonez Leszek Lukaszuk (1938-2007) și pe baza teoremelor asimptotice, un nou concept, „Odderon”, care, mai târziu, a fost confirmat în Cromodinamica cuantică (QCD) și a deschis un nou domeniu în fizica interacțiunii puternice. În anul 2018, echipa TOTEM de la Large Hadron Collider (LHC) CERN a descoperit dovezile experimentale pentru conceptul teoretic Odderon.

A scris, între altele, „Știința, sensul și evoluția. Eseu asupra lui Jacob Boehme”, răsplătit cu Premiul Scriitorilor, în 1992, L’Homme et le sens de l’Univers. Essai sur Jacob Boehme” (Premiul Benjamin Franklin, SUA, 1992, pentru cea mai buna carte de istorie), „Nous, la particule et le monde (1993, lucrare premiata de Academia Franceză). În limba română, a fost tradus la Polirom, cu „Noi, particula si lumea” și „Transdisciplinaritatea. Manifest”.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României

  • Marți, 4 aprilie, ora 11.00

În 2010, Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României (cu întreruperi, încă din 1990),  a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”. Discuția a pornit de la Eugeniu Carada, cel care a fondat Banca Națională a României și de numele căruia se leagă întreaga activitate din domeniul financiar, economic și bancar de la acea vreme. Economist politic și scriitor român, Eugeniu Carada face parte din pleiada personalităților care au pus bazele României moderne.

Mugur Isărescu (n.1949) a fost angajat al Institutului de Economie Mondială (IEM), din 1971 până în 1990, și premier al României timp de un an, din 1999 până în 2000. Din septembrie 1990 este guvernator al BNR, fiind cel mai longeviv șef de bancă națională din lume. Este academician și a fost profesor la Academia de Studii Economice.

Vasile Dem Zamfirescu - psihanalist

  • Miercuri, 5 aprilie, ora 11.00

Profesorul Vasile Dem Zamfirescu este unul dintre oamenii care s-au aflat în jurul lui Constantin Noica și care a fost angrenat în proiectele culturale ale cunoscutului filosof. Membru IPA (Asociația Psihanalitică Internațională) din 1997, psihanalist, editor, eseist, Vasile Dem Zamfirescu este și un renumit traducător, fiind cel care a publicat operele complete ale lui Freud și Jung.

„Nevroza balcanică”, „Între logica inimii și logica minții”, „Etică și etologie”, „Etică și psihanaliză” sunt doar câteva dintre lucrările semnate de reputatul profesor universitar.

Zamfirescu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici în 2011 la „Înapoi la argument”.

 

 

Raluca Arnăuțoiu, violonistă, fiica partizanilor Toma Arnăuțoiu și Maria Plop

  • Joi, 6 aprilie, ora 11.00

S-a născut la Râpele cu Brazi, un sanctuar al partizanilor, al celor care luptau împotriva Securității și comuniștilor. O poveste terifiantă despre un copil luat de lângă mama lui la o vârstă fragedă și dus la orfelinat. Mama, Maria Plop, stingându-se în închisoare, în timp ce tatăl, Toma Arnăuțoiu, fost locotenent în Armata Regală, este executat. Raluca Ioana Voicu-Arnăuțoiu a aflat adevărul despre familia sa abia după căderea comunismului.

Raluca Ioana Voicu-Arnăuțoiu a venit la emisiunea „Înapoi la argument” în 2010 și a dezvăluit amănunte cutremurătoare din viața ei.

Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu este conferențiar la Universitatea Națională de Muzică din București. Este violonistă și este, din 2002, cercetătoare acreditată la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), ea propunându-și să recupereze memoria părinților ei, uciși de comuniști.

TVR Cultural a difuzat, în cadrul seriei documentare „Reconstituiri”, povestea Haiducilor Muscelului, pe care o puteți citi aici.

Mircea Flonta - filosof

  • Vineri, 7 aprilie, ora 11.00

2009 a fost anul în care profesorul și filozoful Mircea Flota a venit la emisiunea moderată de Horia Roman Patapievici, pentru a discuta despre volumul „Gânditorul singuratic. Critica și practica filozofiei la Ludwig Wittgenstein”. O carte de filosofie, în sensul strict al termenului, care a stârnit atât de mult interes la acel moment.

Mircea Flonta (n.1932) este profesor emerit al Facultății de Filosofie, din cadrul Universității București, membru al Academiei Române din 2021.

Mircea Flonta a publicat numeroase cărți și articole de epistemologie, metafilosofie și filosofia biologiei. A tradus opere ale unor autori ca David Hume, Immanuel Kant, Albert Einstein, Moritz Schlick, Karl Popper şi Ludwig Wittgenstein.

(w882) Mircea Flo

Mircea Flonta. Sursă: Academia Română

23:56 Invitaţie la spectacol, Smooth Jazz For Lovers (R)

Concert *

(Reluare)

1:31 Viitori muzicieni (R)

Episodul 4

Realizator: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural