loader
Foto

Oana Pellea deschide Festivalul Internațional de Teatru „Interferențe” de la Cluj cu „Evadarea tăcută”

Spectacolul Teatrului Național din București „Evadarea tăcută”, regizat și interpretat de actrița Oana Pellea, deschide cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Interferențe”, care se desfășoară la Cluj-Napoca, în perioada 3 - 17 noiembrie.

 

După succesul răsunător din septembrie, de la Luxemburg, acolo unde a avut două reprezentații cu casa închisă la Théâtre des Capucins, „Evadarea tăcută” are o întâlnire cu publicul unuia dintre cele mai importante festivaluri europene de teatru, organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca.

Pe parcursul celor 15 zile ale festivalului, publicul clujean va avea oportunitatea de a se bucura de spectacole susținute de companii teatrale naționale și internaționale de renume, precum: Sfumato Theatre Laboratory (Bulgaria), Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Dramatic Iugoslav (Serbia), Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Național Miskolc (Ungaria), Teatrul German de Stat Timişoara, Teatrul de Balet din Székesfehérvár, Teatrul de Nord Satu Mare - Trupa „Harag György", Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós" & Yorick Studio, Teatrul de Stat „Stoyan Bachvarov" (Bulgaria), Vígszínház (Ungaria) Atelier 3+1 (Franța), Teatrul Naţional Sloven din Nova Gorica (Slovenia). Toate spectacolele beneficiază de traducere în limbile română, maghiară și engleză.

Ca și în anii precedenți, programul va fi îmbogățit prin evenimente conexe, incluzând dialoguri cu creatorii spectacolelor după fiecare reprezentație, precum și vernisaje, lansări de carte și mese rotunde, oferind astfel un cadru complet de reflecție și schimb de idei.

„Evadarea tăcută” de Lena Constante a avut premiera anul trecut, în noiembrie, la Sala Atelier a Teatrului Național din București și s-a bucurat de un succes impresionant. Este o poveste despre supraviețuire, libertate interioară și rezistența în fața opresiunii, bazată pe experiențele dramatice trăite de artista plastică, scriitoarea și etnografa Lena Constante în perioada închisorilor comuniste.

(w882) Oana Pelle

Oana Pellea, printr-o interpretare profundă și sensibilă, aduce la viață vocea Lenei Constante, transmițând emoțiile și suferințele unei femei care și-a găsit puterea de a rezista prin artă și introspecție. „Evadarea tăcută” nu este doar un spectacol de teatru, ci o mărturie vie a rezilienței umane și a forței spiritului.

Credit foto: TNB

 

19:00 FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Documentar* FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Episoade 1, 2

În încercarea de-a înțelege “de ce este așa cum este”, Ana Preda, autorul documentarului, ne poartă în istoria familiei sale de lipoveni, adică de ortodocși ruși de veche credință, și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveri din România, refugiați oprimați de Imperiul Țarist stabiliți în secolul al XVII-lea în principatele românești. Regizorul parcurge arborele familie sale înspre cele mai adânci rădăcini. Călătoria o ajută să schițeze elementele definitorii ale etniei din care face parte. Pornește de la poveștile de viață ale familiei, trece prin momentele esențiale ale vieții, nașterea, căsătoria, înmormântarea și ajunge la dificila menire a părinților de a păstra și transmite moștenire copiilor, limba maternă, obiceiurile, tradiția, religia. Toate acestea, trăind în armonie cu obiceiurile, limba, tradițiile din țara adoptivă a străbunilor săi.

Oprimați și alungați din patria mamă, staroverii sau ortodocșii de veche credință, au o istorie care se întinde pe mai bine de 3 secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă, după 650 de ani de la creștinarea poporului.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Anca Preda

20:00 Unora le place arta

Documentar *(This Is Art, Spania, 2018-2019)

Regia şi prezentator: Ramon Gener

Emoţiile reprezintă forţa motrice a omului. Dacă reuşim să aflăm de ce muzica, un tablou, un film sau o carte au puterea să ne emoţioneze şi să ne provoace tot felul de sentimente, vom afla mai multe despre noi înşine. Un program care oferă cunoaştere, precizie, autenticitate şi pasiune; o călătorie în noi înşine, printre emoţiile şi frământările noastre.

Episodul 1: Extazul

Redactor: Cristina Crăciun

 
Falsuri, minciuni si propaganda - Anatomia unei lumi în descompunere în dezbatere la „Omul şi timpul” numai la TVR Cultural

Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, ...

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: vineri, 13 decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...

Întâlnire cu jucăriile anilor '80, într-un nou episod

În episodul cu numărul opt al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, realizatorul ...

 

#TVRcultural