loader
Foto

„Madrigal la Art Safari”: Despre semnificația concertelor Madrigal, în România apăsată de dictatura comunistă

Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 18.45, TVR Cultural a difuzat cel de-al treilea episod al producției „Madrigal la Art Safari”, despre concertele Madrigal din perioada comunistă și semnificația lor pentru românii sufocați de dictatură.

 

Valentina Băințan

„Într-o perioadă când România era privită cu ochi critic din exterior, când oamenii de rând sufereau de frig și foame, regimul comunist consolida o imagine falsă a României la nivel extern: cea a unei țări prospere, a unei societăți fără lipsuri și a unui regim politic ce susținea cultura la cel mai înalt nivel. Nimic mai fals. Cultura și muzica erau doar instrumente de propagandă, iar maestrul Marin Constantin știa cel mai bine acest lucru.

Lacrimi, emoții, refugiu, împlinire sufletească: așa se pot traduce concertele Corului Madrigal din acea perioadă.

CITIȚI ȘI: „MADRIGAL LA ART SAFARI”, PENTRU IUBITORII DE MUZICĂ, DE LUNI PÂNĂ VINERI, LA TVR CULTURAL | VIDEO

Și, dacă ansamblul coral care a adus prestigiu României în afară concerta cu succes pe marile scene internaționale, stârnind admirația incontestabilă a publicului, la nivel intern, Corul Madrigal a fost perceput drept o oază de relaxare, de evadare din cenușiul cotidian, de zâmbet pe fețele triste ale unui popor nefericit.

Și astfel, în același mod, se pot caracteriza și experiențele muzicale de pe Valea Jiului, unde Corul Madrigal a oferit, cu bucurie și multă emoție, minerilor și locuitorilor acelei zone, întâlnirea cu marea muzică. La Art Safari, „Madrigal 60” spune povestea acestor concerte, evocând momente emoționante din acea perioadă, determinându-ne, astfel, să nu uităm”, explică Valentina Băințan, producătoarea seriei.

Seria „Madrigal la Art Safari”, ce constă în 15 episoade despre istoria Corului Madrigal - Marin Constantin, este prezentată de Emil Pantelimon și Valentina Băințan.

***

Concept serie: Emil Pantelimon, Valentina Baintan

Echipa video: Andrei Tones, David Diaconescu, Portik Zsolti

Coordonare proiect: Marius Portik

Producător: Valentina Băințan

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural