loader
Foto

„Madrigal la Art Safari”: Despre semnificația concertelor Madrigal, în România apăsată de dictatura comunistă

Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 18.45, TVR Cultural a difuzat cel de-al treilea episod al producției „Madrigal la Art Safari”, despre concertele Madrigal din perioada comunistă și semnificația lor pentru românii sufocați de dictatură.

 

Valentina Băințan

„Într-o perioadă când România era privită cu ochi critic din exterior, când oamenii de rând sufereau de frig și foame, regimul comunist consolida o imagine falsă a României la nivel extern: cea a unei țări prospere, a unei societăți fără lipsuri și a unui regim politic ce susținea cultura la cel mai înalt nivel. Nimic mai fals. Cultura și muzica erau doar instrumente de propagandă, iar maestrul Marin Constantin știa cel mai bine acest lucru.

Lacrimi, emoții, refugiu, împlinire sufletească: așa se pot traduce concertele Corului Madrigal din acea perioadă.

CITIȚI ȘI: „MADRIGAL LA ART SAFARI”, PENTRU IUBITORII DE MUZICĂ, DE LUNI PÂNĂ VINERI, LA TVR CULTURAL | VIDEO

Și, dacă ansamblul coral care a adus prestigiu României în afară concerta cu succes pe marile scene internaționale, stârnind admirația incontestabilă a publicului, la nivel intern, Corul Madrigal a fost perceput drept o oază de relaxare, de evadare din cenușiul cotidian, de zâmbet pe fețele triste ale unui popor nefericit.

Și astfel, în același mod, se pot caracteriza și experiențele muzicale de pe Valea Jiului, unde Corul Madrigal a oferit, cu bucurie și multă emoție, minerilor și locuitorilor acelei zone, întâlnirea cu marea muzică. La Art Safari, „Madrigal 60” spune povestea acestor concerte, evocând momente emoționante din acea perioadă, determinându-ne, astfel, să nu uităm”, explică Valentina Băințan, producătoarea seriei.

Seria „Madrigal la Art Safari”, ce constă în 15 episoade despre istoria Corului Madrigal - Marin Constantin, este prezentată de Emil Pantelimon și Valentina Băințan.

***

Concept serie: Emil Pantelimon, Valentina Baintan

Echipa video: Andrei Tones, David Diaconescu, Portik Zsolti

Coordonare proiect: Marius Portik

Producător: Valentina Băințan

7:00 Cultart (R)

*Reportaj cultural teritorial Timişoara

Producător: Bianca Sărăţeanu

(Reluare)

7:50 Pastila de artă ’’Capodopere’’

Pastila de artă. ’’Capodopere’’-creaţia celor mai importanţi artişti plastici care, prin opera lor, au influențat, în mod decisiv, istoria artelor plastice româneşti. Este un serial ce prezintă opere valoroase din Galeria de Artă Modernă Românească de la Muzeul Naţional de Artă al României.

Producător şi realizator: Ileana Ploscaru Panait

 
Scriitorul Alex Michaelides, autorul bestsellerului „Pacienta tăcută”, la „Ediție limitată”: Eu scriu doar pentru mine, pentru că sunt cel mai sever critic al meu | VIDEO

Scriitorul Alex Michaelides, autorul bestsellerului „Pacienta tăcută”, a mărturisit, într-un interviu pentru „Ediție limitată”, că este „cel mai ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

Invitație la teatru: Piesa „Sinucigașul”, cu Horațiu Mălăele, în 1 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 1 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la piesa de teatru „Sinucigașul”, de Nikolai Erdman, înregistrată cu ...

 

#TVRcultural