loader
Foto

Galerie foto

Preotul Emanoil Babuș, la „Mic dejun cu un campion”: Eu refuz tirania tehnologiei. Lumea reală este virtualul, ne patronează viața | VIDEO)

TVR Cultural redifuzează, între 29 aprilie și 5 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu antropologul Alexandru Bălășescu, criticul literar Ion Bogdan Lefter, jurnalistul Marian Voicu, inginerul Andrei Ursu și actorul Valentin Teodosiu. În duminica Paștelui ortodox, invitatul „Mic dejun” este preotul Emanoil Babuş.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Antropologul Alexandru Bălășescu (ediție din 2023)

  • Luni, 29 aprilie 2024, ora 10.00

Cu un doctorat obţinut la Universitatea din California/Irvine şi un masterat în etnologie la Universitatea din Lyon, cu o carieră profesorală în Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu, dar şi cu activitate în diplomaţia culturală ca director adjunct al Institutului Cultural Român la Istanbul, Alexandru Bălăşescu îndeplineşte toate atributele unui campion veritabil.

Antropolog, profesor, scriitor şi publicist, a venit  la „Mic Dejun” pentru ca, împreună cu Daniela Zeca Buzura, gazda emisiunii, să împărtăşească nu doar idei, ci şi amintiri personale despre multe locuri pe care le-a vizitat şi care au rămas în memoria paginilor pe care le-a scris şi a volumelor pe care le-a publicat.

CITIȚI ȘI: „ÎNAPOI LA ARGUMENT”: PATAPIEVICI, ÎN DIALOG CU ANTROPOLOGUL ALEC BĂLĂȘESCU | VIDEO

„Ce am învăţat în ani de studii şi de călătorii este că nu trebuie să judeci pe nimeni şi nimic. Ca cercetător, trebuie să ai o privire care nu judecă şi care e şi ludică în acelaşi timp.

Pentru mine, este important să privesc ce se întâmplă în spaţiul intelectual legat de antropologie. În anumite zone există o osificare ideologică, iar eu, ca antropolog, nu pot să nu mă mir. Antropologia este, prin vocaţie, întrebătoare. Trebuie să fii curios până la obsesie ca să înţelegi.

Putem aprecia, aşa ca un exerciţiu amuzant, că, generic, antropologul este bufonul perpetuu. Bufonul este singurul personaj de la curtea regelui care poate spune adevăruri pe care alţii nu le pot exprima, tocmai pentru că el este privit ca o curiozitate. El e singurul care poate spune că „Împăratul e gol”. Şi nu este pedepsit”, a arătat Alexandru Bălășescu.

****

Ion Bogdan Lefter - critic și istoric literar (ediție din 2023)

  • Marţi, 30 aprilie 2024, ora 10.00

Ion Bogdan Lefter a venit la „Mic dejun cu un campion” după apariţia manualului „Cititul ne face mai buni. Limba şi literatura română. Analize, aplicaţii, repere tematice”, tipărit în 2022, la Editura Corint Educaţional.

„Un manual prietenos, scris de un trio de profesori de liceu, scriitori şi critici literari în egală măsură, care mi-au fost studenţi”, arată Ion Bogdan Lefter - profesor universitar, critic şi istoric literar, poet şi prozator, publicist, coordonatorul Școlii Doctorale Litere, în cadrul Universității Bucureşti, fondatorul şi amfitrionul „Cafenelei critice”.

Despre fenomenul numit „Cenaclul de Luni”, despre scriitori şi poeţi, despre modernitate şi postmodernitate, despre primul său volum de poezii şi cărţile ulterioare – se împlinesc 40 de ani de la debut -, despre implicare şi responsabilitate, carieră şi menirea intelectualului în societatea contemporană, despre cum ne raportăm azi la perioada comunistă care continuă să aibă relevanţă în vieţile noastre, despre lectură şi zarva reţelelor sociale - iată doar câteva subiecte pe care Daniela Zeca Buzura și Ion Bogdan Lefter le-au abordat la „Mic dejun”.

Mic dejun cu un campion: A ajuns literatura de la statutul de regină la cel de fată în casă?

Ion Bogdan Lefter: Eu sunt mai ponderat. Subiectul lecturii este oricum delicat în epoca Internetului şi a predominanţei vizualului asupra textului.

****

Marian Voicu - jurnalist TVR (ediție din 2023)

  • Miercuri, 1 mai 2024, ora 10.00

Marian Voicu este cunoscut publicului prin emisiunile pe care le-a moderat ani de zile la TVR. A intrat în familia instituţiei în 1996, într-o perioadă de transformare a Televiziunii Publice. A început ca reporter şi prezentator de ştiri, apoi s-a făcut remarcat ca moderator, realizator şi producător.

Formate precum „Atunci şi acum”, „Românii de lângă noi”, mai nou, ca membru al echipei de moderatori de la „Dincolo de alb şi negru” şi, evident, „Breaking Fake News” sunt doar câteva dintre producţiile care poartă marca sa. Premii, distincţii, emisiuni, călătorii, cărţi, reportaje, documentare este o enumerare ce face doar o trimitere la cunoaşterea în profunzime a unui profesionist.

****

Ing. Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu (ediție din 2023)

  • Joi, 2 mai 2024, ora 10:00

Cel de-al 18-lea sezon al emisiunii „Mic dejun cu un campion” l-a avut ca invitat în deschidere pe inginerul Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, de la a cărui dispariţie, în urma tratamentului inuman aplicat în sistemul carceral comunist, s-au împlinit în noiembrie 2023 38 de ani.

„Tatăl meu a murit pentru libertate … trebuie să aflăm adevărul”, spunea Andrei Ursu. Dar iată că nu s-a întâmplat aşa. În urma procesului, toţi cei incriminaţi au fost achitaţi.

CITIȚI ȘI: ANDREI URSU: „NOI, ROMÂNII, AM FOST SILIŢI SĂ APLAUDĂM UN DICTATOR ABJECT CARE NE DUCEA LA FALIMENT MORAL ŞI ECONOMIC"

Torţionarii lui Gheorghe Ursu, achitaţi definitiv. Judecătorii nu-i recunosc lui Ursu disidenţa faţă de regimul Ceauşescu. IICCMER: Decizia contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept

****

Actorul Valentin Teodosiu (ediție din 2023)

  • Vineri, 3 mai 2024, ora 10.00

„Degeaba ai talent dacă nu-l cultivi. Dacă pierzi trenul tău, a doua oară poate nu mai trece”, spune Valentin Teodosiu - „vocea” - unul dintre cei mai iubiţi actori români. A jucat în peste 100 de roluri în film, alături de actori români dar şi de celebrităţi internaţionale ca Wesley Snipes sau Liz Hurley şi încă mulţi alţii.

A acoperit cu personalitatea sa un repertoriu teatral de invidiat. A jucat în multe seriale, piese radiofonice şi de televiziune. Turnee, spectacole, familia, copiii, o dăruire necondiţionată, o plăcere de a fi alături de public, de colegi, zilele de pregătire, momentul extraordinar în care bate gongul şi se micşorează lumina în sala de spectacol, făcând loc miracolului de pe scenă sau când clacheta regizorului de platou cade şi se aude comanda: „Motor!”, toate acestea sunt o lume atât de plină, atât de fascinantă, atât de prezentă şi devoratoare, încât uită de vârstă şi problemele de tot felul.

„Asta mă ţine tânăr. Eu am impresia că încă mai am măcar 40 de ani şi-mi vine să sar şotronul dacă asta mi se cere. Dar, când mă uit în oglindă, mă gândesc şi-mi spun cu glas tare: «Bă, tre’ să stai mai potolit!»”.

****

Pr. prof. univ. dr. Emanoil Babuş – preot la Biserica Sf. Ilie-Gorgani (ediție specială de Paște, anul 2024)

  • Sezonul 19 , ep. 6
  • Duminică, 5 mai, ora 10.00

De Paște, la „Mic dejun cu un campion” este vinitat un om al bisericii care ne poate destăinui nu doar tainele credinţei, ci şi provocările lumii contemporane în care trăim şi care, din ce în ce mai mult, pare că se desparte de spiritualitatea sa.

Preotul profesor Emanoil Babuş iese din tipare. După 25 de ani de activitate pastorală la Biserica Sf. Ilie-Gorgani din Bucureşti, studii aprofundate la Strasbourg, doctorat la Paris, duhovnic şi preot timp de şapte ani în străinătate, premiul „Dumitru Stăniloaie”, acordat de Academia Română, invitatul nostru nu se dezice de misiunea sa.

Este un om modern nu pentru că ne este contemporan şi-l putem întâlni la biserica unde slujeşte, ci pentru că a înţeles – poate mai mult decât alţi vrednici slujitori ai bisericii – ce înseamnă modernitatea. Este un om ca toţi ceilalţi, expus la aceleaşi pericole şi ritmuri cotidiene, se confruntă cu aceleaşi neajunsuri şi suferinţe lumeşti, dar, dincolo de toate acestea, are o atitudine pragmatică la provocările societăţii.

Vederea sa lucidă este cu atât mai credibilă, cu cât pilda trăirii intense a lui Iisus Christos şi a Sfinţilor Părinţi rămân ghidul şi sprijinul, rostul şi raţiunea acţiunilor sale. Pr. prof. univ. dr. Emanoil Babuş este un specialist în istoria Bizanţului şi a bisericii şi un cercetător avizat al relaţiei din teologie şi tehnologie.

Eu refuz tirania tehnologiei. Lumea este spulberată în gândirea ei de o maşină. Lumea reală este virtualul. Ne patronează viaţa. Acceptăm asta? De aceea, e nevoie de disciplină interioară. Cum o putem face?”, a arătat preotul Emanoil Babuș, la „Mic dejun cu un campion”.

(w882) Emanoil Ba

 

 

6:00 Remix (R)

Producător Doru Ionescu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural