loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca, în dialog cu Cătălina Ponor. Invitații săptămânii 6-12 februarie | VIDEO

Între 6 și 12 februarie, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Neagu Djuvara, Ada Milea, Cătălina Ponor, Radu Boroianu, Gabi Szabo și Mircea Albulescu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00, la TVR Cultural.

Luni, 6 februarie: Mircea Albulescu - actor, profesor, jurnalist, scriitor şi poet

Mircea Albulescu (1934-2016) a jucat în sute de reprezentaţii la diferite teatre din Bucureşti şi din ţară, printre care Teatrul Municipal, Teatrul de Comedie sau Teatrul Naţional. Începând din 1957, a făcut peste 70 de roluri în film.

Era pasionat de teatrul radiofonic, despre care a şi scris o teză de doctorat. Arhiva Radiodifuziunii Române păstrează memoria celor peste 300 de roluri interpretate în piesele transmise pe calea undelor.

Este autorul mai multor volume de versuri („Vizite”, „Pajura singurătăţii”, „Fluture în lesă de aur”, „Clanţe”, „Ultimele noduri”) şi de proză („Bilete de favoare”, „Baraka” şi „Bazar sentimental”).

Cine se plimbă în centru, pe Bd. Nicolae Bălcescu, nu poate să nu remarce steaua cu numele Mircea Albulescu de pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului.

TVR Cultural a difuzat, în 24 ianuarie, un interviu al lui Iosif Sava cu Mircea Albulescu, susținut în cadrul emisiunii „Seratele Muzicale”. Îl puteți urmări aici.

Marți, 7 februarie: Gabriela Szabo - sportivă de performanţă, campioană la atletism, fostă ministră a Tineretului şi Sportului

Gabriela Szabo (n.1975) este cea mai titrată campioană a atletismului românesc, cu un palmares sportiv din care nu lipseşte nicio medalie importantă, la toate categoriile la care a concurat pe meridianele globului. Toate aceste rezultate au făcut-o pe Gabriela Szabo, în 1999, „cea mai bună atletă a lumii şi cea mai performantă sportivă a Europei”.

În august 2013, i s-a conferit titlul onorific de ambasador al turismului autohton, alături de alte șapte personalităţi din viaţa culturală şi sportivă românească, fiind un exemplu prin care România îşi poate afirma valoarea mondială.

 

Miercuri, 8 februarie: Radu Boroianu – regizor, fost preşedinte al Institutului Cultural Român

Descendent din spiţa a două vechi familii româneşti, crescut în spiritul valorilor liberale, regizorul Radu Boroianu (n.1942) se numără printre fondatorii Partidului Naţional Liberal din anii 1990. Este regizor și manager cultural. Parcursul său profesional acoperă o vastă arie culturală: director de teatru, traducător, jurnalist, galerist şi colecţionar de artă.

O educaţie aleasă și întâlnirile esenţiale cu unii dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai epocii din înainte de război au desenat, în cazul lui Radu Boroianu, profilul unei personalităţi cu multiple valenţe intelectuale.

Joi, 9 februarie: Neagu Djuvara - istoric, diplomat, filosof şi romancier

TVR Cultural vă aduce o ediție „Mic dejun cu un campion” înregistrată în 2015, cu istoricul Neagu Djuvara (1916-2018), martor al victoriei și decăderii regimului comunist.

Istoria pe care noi o citim de regulă în cărţi a fost trăită direct de Neagu Djuvara, acesta luându-și câteva clipe de reflexie înainte să răspundă la întrebări, parcă pentru a mai scotoci în memorie detaliile vreunei întâmplări trăite în vremurile în care mulţi dintre cei care-i stăm în faţă nici nu ne născusem încă.

În 27 și 28 decembrie, TVR Cultural a difuzat două ediții ale emisiunii „Înapoi la argument”, în care Horia Roman Patapievici a discutat cu Neagu Djuvara. Dialogurile lor pot fi urmărite aici.

Vineri, 10 februarie: Cătălina Ponor – gimnastă, multiplă campioană naţională şi mondială

TVR Cultural vă aduce o ediție „Mic dejun cu un campion” din 2017, în care invitata Danielei Zeca a fost Cătălina Ponor.

Dupa 23 de medalii aduse ţării ei, perseverenţă şi sacrificiu ar fi cuvinte care s-o definească. Însă, dincolo de performanţă, Cătălina Ponor (n.1987) este o tânără frumoasă, al cărei zâmbet te cucereşte necondiţionat. Este cu adevărat un fenomen, pentru că la o vârstă la care majoritatea sportivilor se retrag din viaţa competiţională, ea se ambiţionează să strălucească.

Disciplinată în viaţa de zi cu zi, iubeşte ceea ce face. Sportul este viaţa ei. Familia îi asigură echilibrul de care atâta nevoie. Citeşte cu nesaţ Dalai Lama şi se inspiră în viaţa sa din pildele acestui mare om.

Duminică, 12 februarie: Ada Milea – muziciană şi actriță

Implicată în proiecte culturale de graniţă, în care îmbină muzica, teatrul, experimentul mişcării coregrafice, Ada Milea (n. 1975) este astăzi un artist complet.

Ea a câştigat simpatia publicului prin versuri sau interpretări inedite ale unor motive muzicale deja cunoscute dar spuse/cântate de o asemenea manieră, încât au devenit repede punctele de atracţie ale concertelor şi festivalurilor la care a participat.

„Vreau să fiu eu, cu faţa mea. Aşa cum sunt în fiecare dimineaţă. Eu şi chitara. Atât’’. Cântă cu patimă stinsă, cu vorbe ce biciuiesc simţurile.

16:00 Concert Madrigal redifuzare

*Ziua Culturii

Producător: Valentina Băinţan

17:45 VideoART (R)

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru

(Reluare)
 
Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

„Păsări călătoare”, un mix între „Nașul” și realismul magic al lui Gabriel García Márquez, despre traficul de droguri din Columbia, în 29 aprilie, la TVR Cultural

Cu ocazia Paștelui ortodox, TVR Cultural le propune telespectatorilor un clasic al lui Andrei Tarkovski, „Andrei Rubliov”, despre un pictor de ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

 

#TVRcultural