loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca, în dialog cu Cătălina Ponor. Invitații săptămânii 6-12 februarie | VIDEO

Între 6 și 12 februarie, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Neagu Djuvara, Ada Milea, Cătălina Ponor, Radu Boroianu, Gabi Szabo și Mircea Albulescu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00, la TVR Cultural.

Luni, 6 februarie: Mircea Albulescu - actor, profesor, jurnalist, scriitor şi poet

Mircea Albulescu (1934-2016) a jucat în sute de reprezentaţii la diferite teatre din Bucureşti şi din ţară, printre care Teatrul Municipal, Teatrul de Comedie sau Teatrul Naţional. Începând din 1957, a făcut peste 70 de roluri în film.

Era pasionat de teatrul radiofonic, despre care a şi scris o teză de doctorat. Arhiva Radiodifuziunii Române păstrează memoria celor peste 300 de roluri interpretate în piesele transmise pe calea undelor.

Este autorul mai multor volume de versuri („Vizite”, „Pajura singurătăţii”, „Fluture în lesă de aur”, „Clanţe”, „Ultimele noduri”) şi de proză („Bilete de favoare”, „Baraka” şi „Bazar sentimental”).

Cine se plimbă în centru, pe Bd. Nicolae Bălcescu, nu poate să nu remarce steaua cu numele Mircea Albulescu de pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului.

TVR Cultural a difuzat, în 24 ianuarie, un interviu al lui Iosif Sava cu Mircea Albulescu, susținut în cadrul emisiunii „Seratele Muzicale”. Îl puteți urmări aici.

Marți, 7 februarie: Gabriela Szabo - sportivă de performanţă, campioană la atletism, fostă ministră a Tineretului şi Sportului

Gabriela Szabo (n.1975) este cea mai titrată campioană a atletismului românesc, cu un palmares sportiv din care nu lipseşte nicio medalie importantă, la toate categoriile la care a concurat pe meridianele globului. Toate aceste rezultate au făcut-o pe Gabriela Szabo, în 1999, „cea mai bună atletă a lumii şi cea mai performantă sportivă a Europei”.

În august 2013, i s-a conferit titlul onorific de ambasador al turismului autohton, alături de alte șapte personalităţi din viaţa culturală şi sportivă românească, fiind un exemplu prin care România îşi poate afirma valoarea mondială.

 

Miercuri, 8 februarie: Radu Boroianu – regizor, fost preşedinte al Institutului Cultural Român

Descendent din spiţa a două vechi familii româneşti, crescut în spiritul valorilor liberale, regizorul Radu Boroianu (n.1942) se numără printre fondatorii Partidului Naţional Liberal din anii 1990. Este regizor și manager cultural. Parcursul său profesional acoperă o vastă arie culturală: director de teatru, traducător, jurnalist, galerist şi colecţionar de artă.

O educaţie aleasă și întâlnirile esenţiale cu unii dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai epocii din înainte de război au desenat, în cazul lui Radu Boroianu, profilul unei personalităţi cu multiple valenţe intelectuale.

Joi, 9 februarie: Neagu Djuvara - istoric, diplomat, filosof şi romancier

TVR Cultural vă aduce o ediție „Mic dejun cu un campion” înregistrată în 2015, cu istoricul Neagu Djuvara (1916-2018), martor al victoriei și decăderii regimului comunist.

Istoria pe care noi o citim de regulă în cărţi a fost trăită direct de Neagu Djuvara, acesta luându-și câteva clipe de reflexie înainte să răspundă la întrebări, parcă pentru a mai scotoci în memorie detaliile vreunei întâmplări trăite în vremurile în care mulţi dintre cei care-i stăm în faţă nici nu ne născusem încă.

În 27 și 28 decembrie, TVR Cultural a difuzat două ediții ale emisiunii „Înapoi la argument”, în care Horia Roman Patapievici a discutat cu Neagu Djuvara. Dialogurile lor pot fi urmărite aici.

Vineri, 10 februarie: Cătălina Ponor – gimnastă, multiplă campioană naţională şi mondială

TVR Cultural vă aduce o ediție „Mic dejun cu un campion” din 2017, în care invitata Danielei Zeca a fost Cătălina Ponor.

Dupa 23 de medalii aduse ţării ei, perseverenţă şi sacrificiu ar fi cuvinte care s-o definească. Însă, dincolo de performanţă, Cătălina Ponor (n.1987) este o tânără frumoasă, al cărei zâmbet te cucereşte necondiţionat. Este cu adevărat un fenomen, pentru că la o vârstă la care majoritatea sportivilor se retrag din viaţa competiţională, ea se ambiţionează să strălucească.

Disciplinată în viaţa de zi cu zi, iubeşte ceea ce face. Sportul este viaţa ei. Familia îi asigură echilibrul de care atâta nevoie. Citeşte cu nesaţ Dalai Lama şi se inspiră în viaţa sa din pildele acestui mare om.

Duminică, 12 februarie: Ada Milea – muziciană şi actriță

Implicată în proiecte culturale de graniţă, în care îmbină muzica, teatrul, experimentul mişcării coregrafice, Ada Milea (n. 1975) este astăzi un artist complet.

Ea a câştigat simpatia publicului prin versuri sau interpretări inedite ale unor motive muzicale deja cunoscute dar spuse/cântate de o asemenea manieră, încât au devenit repede punctele de atracţie ale concertelor şi festivalurilor la care a participat.

„Vreau să fiu eu, cu faţa mea. Aşa cum sunt în fiecare dimineaţă. Eu şi chitara. Atât’’. Cântă cu patimă stinsă, cu vorbe ce biciuiesc simţurile.

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural