loader
Foto

Galerie foto

Scriitorul Florin Toma, la „Mic dejun cu un campion”: În general, sunt fericit și, în afară de multe griji, n-am nicio problemă | VIDEO

În prima săptămână din luna iulie, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor să revadă dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Ioan Andrei Ionescu, cunoscuta realizatoare de televiziune Sanda Țăranu, prof. emerit Mihai Coman, fostul decan al Facultății de Jurnalism din București, scriitoarea Gabriela Adameșteanu, violonistul Alexandru Tomescu și scriitorul Florin Toma.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Ioan Andrei Ionescu - actor (ediție din 2016)

  • Luni, 1 iulie, ora 10.00

Actor de teatru, film şi televiziune, Ioan Andrei Ionescu colaborează atât la proiecte underground, cât şi pe scenele prestigioase ale Naţionalului bucureştean sau ale altor teatre mari din ţară. Este implicat în proiecte sociale, îşi exprimă apăsat şi cu claritate convingerile, nu exclude o implicare politică în viitor, pentru venirea unor oameni cu viziune autentică.

Drumul în viaţă îl poartă pe potecile credinţei, respectului, răbdării, milei, bunăvoinţei, perseverenţei. Un parcurs iniţiatic, de la care nu ar dori să se abată niciodată şi care începe cu credinţa şi se termină cu perseverenţa. Adică, cu îndârjita voinţă de a nu se da bătut niciodată.

„Nu te opri, mergi înainte. Cu orice preţ”, era îndemnul lui Ioan Andrei Ionescu pentru telespectatorii „Mic dejun”, în anul 2016.

****

Sanda Țăranu - moderatoare și realizatoare de televiziune (ediție din 2016)

  • Marți, 2 iulie, ora 10.00

Sanda Ţăranu (n.1939) este, poate, una dintre cele mai relevante branduri ale Televiziunii Române.

„Nu am făcut disidenţă. Sunt o muncitoare, nu o luptătoare şi, atunci, cred că, aşa cum a hotărât Dumnezeu, a fost bine’’, mărturisea Sanda Ţăranu în 2016, la „Mic dejun cu un campion”.

Sanda Ţăranu este întruchiparea perfectă a jurnalistului care o viaţă s-a dăruit cu adevărat telespectatorilor.

„Nu, nu sunt un campion. Vă rog să nu-mi mai spuneţi aşa!”, spunea Sanda Ţăranu, în debutul conversaţiei cu Daniela Zeca Buzura.

****

Prof. emerit Mihai Coman, fostul decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) – Universitatea Bucureşti (ediție din 2016)

  • Miercuri, 3 iulie, ora 10.00

„În doar 25 de ani de la 1989, a construit o instituţie de jurnalism de nivel european, aşa încât toţi tinerii profesionişti ai domeniului se revendică de la ceea ce a rămas drept „Şcoala lui Coman”, spunea Daniela Zeca Buzura, în anul 2016.

Autor de cărţi, studii şi manuale, prof. univ. dr. Mihai Coman este şi primul coordonator de doctorat în ştiintele comunicării din România, creator şi coordonator al colecţiei Media a Editurii Polirom. Este distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanţa pentru contribuţii remarcabile aduse în domeniul Ştiinţelor Comunicării.

În prezent, este coordonator de doctorate în cadrul Școlii Doctorale a FJSC.

****

Scriitoarea Gabriela Adameșteanu (ediție din 2016)

  • Joi, 4 iulie, ora 10.00

„Când mă uit la mine ca la o persoană străină, Gabriela Adameşteanu, presupun că am o anumită doză de vitalitate, un impuls de a merge mai departe, chiar în momente dificile”, mărturisea Gabriela Adameșteanu, autoarea unor cărţi de mare succes ale literaturii române contemporane, invitată la „Mic dejun” în anul 2016.

A scris. A publicat. I-au fost reeditate romanele. Cărţile sale au continuat să fie traduse în mai multe limbi şi a mai adăugat la portofoliul – deja notoriu – încă o serie de premii onorante.

„Sunt o fire relaxată. Asta cred că se vede cel mai bine după intervalele de timp dintre cărţile mele”, explica scriitoarea.

CITIȚI ȘI: EDIȚIE DE COLECȚIE „ROMÂNIA LITERARĂ TV”: SCRIITOAREA GABRIELA ADAMEȘTEANU, ÎN DIALOG CU CRISTIAN PĂTRĂȘCONIU | VIDEO

****

Violonistul Alexandru Tomescu (ediție din 2016)

  • Vineri, 4 iulie, ora 10.00

„Îmi doresc să las copiilor mei un loc mai bun şi să ştiu că am contribuit cu ceva la schimbare”, mărturisea, în 2016, Alexandru Tomescu, un artist care a ales România, deşi ar fi putut fi celebru oriunde în lume.

Rugiero Ricci, ascultându-i interpretarea „Campanellei” lui Niccolo Paganini, îl cota la superlativ încă din promiţătoarea adolescenţă de muzician: „Este un mare talent. Iată un virtuoz al instrumentului’’, iar bursa datorită căreia a beneficiat de vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost o oportunitate la care avea tot dreptul.

Turneele, concertele, proiectele pe care le iniţiază sau la care este parte sunt puse în slujba muzicii clasice, cu intenţia explicită de a fi aproape de oameni, în dorinţa de a înlocui frustrarea că sunt neinstruiţi pentru a asculta şi savura muzica, cu satisfacţia totală a înţelegerii şi trăirii ei.

****

Scriitorul Florin Toma (ediție din 2024)

  • Duminică, 6 august, ora 10.00

Fost profesor de ţară, Florin Toma s-a încăpăţânat să creadă în talentul său de condeier cu har, a scris şi s-a afirmat nu doar ca scriitor, ci şi ca redactor şi cronicar fervent.

Din 1990, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2009, este responsabilul secţiunii „Proză” şi semnatar al cronicii de artă plastică la redacţia revistei „Viața Românească”. A colaborat vreme de doi ani cu rubrici la revista online „Literatura de azi”, este foarte activ în social media şi colaborează deseori cu postul public Radio Romania Cultural, la emisiunea „Arte frumoase”.

În general, sunt fericit și, în afară de multe griji, n-am nicio problemă”, spune Florin Toma, la „Mic dejun”.

3:03 Ediţie limitată (R)

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(Reluare)

4:00 Unora le place arta (R)

Documentar *(This Is Art, Spania, 2018-2019)

Regia şi prezentator: Ramon Gener

Emoţiile reprezintă forţa motrice a omului. Dacă reuşim să aflăm de ce muzica, un tablou, un film sau o carte au puterea să ne emoţioneze şi să ne provoace tot felul de sentimente, vom afla mai multe despre noi înşine. Un program care oferă cunoaştere, precizie, autenticitate şi pasiune; o călătorie în noi înşine, printre emoţiile şi frământările noastre.

Episodul 17: Sentimentul de vinovăţie

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
”Conspiraţie la Cairo”, în regia lui Tarik Saleh

”Conspiraţie la Cairo”, în regia lui Tarik Saleh

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Thrillerul ”Conspiraţie la Cairo” (Suedia, Franţa, Finlanda – 2022), drama suprarealistă ”În pronunţare” (România, 2018), comedia neagră ...

Bizet și Verdi în interpretarea tenorului Rolando Villazón şi a sopranei Emily Pogorelc Galla

Spectacolele continuă la Sala Palatului în cadrul primei ediții a festivalului „Masters of Classic”, primul și unicul festival din România care ...

Violoncelistul Enrico Dindo, recital alături de pianistul Mikhail Mordvinov, în cadrul Concursului Internațional George Enescu

Violoncelistul Enrico Dindo, membru al juriului în Secțiunea de Violoncel a Concursului Internațional George Enescu, a susținut un recital de ...

 

#TVRcultural