loader
Foto

Galerie foto

Scriitorul Florin Toma, la „Mic dejun cu un campion”: În general, sunt fericit și, în afară de multe griji, n-am nicio problemă | VIDEO

În prima săptămână din luna iulie, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor să revadă dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Ioan Andrei Ionescu, cunoscuta realizatoare de televiziune Sanda Țăranu, prof. emerit Mihai Coman, fostul decan al Facultății de Jurnalism din București, scriitoarea Gabriela Adameșteanu, violonistul Alexandru Tomescu și scriitorul Florin Toma.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Ioan Andrei Ionescu - actor (ediție din 2016)

  • Luni, 1 iulie, ora 10.00

Actor de teatru, film şi televiziune, Ioan Andrei Ionescu colaborează atât la proiecte underground, cât şi pe scenele prestigioase ale Naţionalului bucureştean sau ale altor teatre mari din ţară. Este implicat în proiecte sociale, îşi exprimă apăsat şi cu claritate convingerile, nu exclude o implicare politică în viitor, pentru venirea unor oameni cu viziune autentică.

Drumul în viaţă îl poartă pe potecile credinţei, respectului, răbdării, milei, bunăvoinţei, perseverenţei. Un parcurs iniţiatic, de la care nu ar dori să se abată niciodată şi care începe cu credinţa şi se termină cu perseverenţa. Adică, cu îndârjita voinţă de a nu se da bătut niciodată.

„Nu te opri, mergi înainte. Cu orice preţ”, era îndemnul lui Ioan Andrei Ionescu pentru telespectatorii „Mic dejun”, în anul 2016.

****

Sanda Țăranu - moderatoare și realizatoare de televiziune (ediție din 2016)

  • Marți, 2 iulie, ora 10.00

Sanda Ţăranu (n.1939) este, poate, una dintre cele mai relevante branduri ale Televiziunii Române.

„Nu am făcut disidenţă. Sunt o muncitoare, nu o luptătoare şi, atunci, cred că, aşa cum a hotărât Dumnezeu, a fost bine’’, mărturisea Sanda Ţăranu în 2016, la „Mic dejun cu un campion”.

Sanda Ţăranu este întruchiparea perfectă a jurnalistului care o viaţă s-a dăruit cu adevărat telespectatorilor.

„Nu, nu sunt un campion. Vă rog să nu-mi mai spuneţi aşa!”, spunea Sanda Ţăranu, în debutul conversaţiei cu Daniela Zeca Buzura.

****

Prof. emerit Mihai Coman, fostul decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) – Universitatea Bucureşti (ediție din 2016)

  • Miercuri, 3 iulie, ora 10.00

„În doar 25 de ani de la 1989, a construit o instituţie de jurnalism de nivel european, aşa încât toţi tinerii profesionişti ai domeniului se revendică de la ceea ce a rămas drept „Şcoala lui Coman”, spunea Daniela Zeca Buzura, în anul 2016.

Autor de cărţi, studii şi manuale, prof. univ. dr. Mihai Coman este şi primul coordonator de doctorat în ştiintele comunicării din România, creator şi coordonator al colecţiei Media a Editurii Polirom. Este distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanţa pentru contribuţii remarcabile aduse în domeniul Ştiinţelor Comunicării.

În prezent, este coordonator de doctorate în cadrul Școlii Doctorale a FJSC.

****

Scriitoarea Gabriela Adameșteanu (ediție din 2016)

  • Joi, 4 iulie, ora 10.00

„Când mă uit la mine ca la o persoană străină, Gabriela Adameşteanu, presupun că am o anumită doză de vitalitate, un impuls de a merge mai departe, chiar în momente dificile”, mărturisea Gabriela Adameșteanu, autoarea unor cărţi de mare succes ale literaturii române contemporane, invitată la „Mic dejun” în anul 2016.

A scris. A publicat. I-au fost reeditate romanele. Cărţile sale au continuat să fie traduse în mai multe limbi şi a mai adăugat la portofoliul – deja notoriu – încă o serie de premii onorante.

„Sunt o fire relaxată. Asta cred că se vede cel mai bine după intervalele de timp dintre cărţile mele”, explica scriitoarea.

CITIȚI ȘI: EDIȚIE DE COLECȚIE „ROMÂNIA LITERARĂ TV”: SCRIITOAREA GABRIELA ADAMEȘTEANU, ÎN DIALOG CU CRISTIAN PĂTRĂȘCONIU | VIDEO

****

Violonistul Alexandru Tomescu (ediție din 2016)

  • Vineri, 4 iulie, ora 10.00

„Îmi doresc să las copiilor mei un loc mai bun şi să ştiu că am contribuit cu ceva la schimbare”, mărturisea, în 2016, Alexandru Tomescu, un artist care a ales România, deşi ar fi putut fi celebru oriunde în lume.

Rugiero Ricci, ascultându-i interpretarea „Campanellei” lui Niccolo Paganini, îl cota la superlativ încă din promiţătoarea adolescenţă de muzician: „Este un mare talent. Iată un virtuoz al instrumentului’’, iar bursa datorită căreia a beneficiat de vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost o oportunitate la care avea tot dreptul.

Turneele, concertele, proiectele pe care le iniţiază sau la care este parte sunt puse în slujba muzicii clasice, cu intenţia explicită de a fi aproape de oameni, în dorinţa de a înlocui frustrarea că sunt neinstruiţi pentru a asculta şi savura muzica, cu satisfacţia totală a înţelegerii şi trăirii ei.

****

Scriitorul Florin Toma (ediție din 2024)

  • Duminică, 6 august, ora 10.00

Fost profesor de ţară, Florin Toma s-a încăpăţânat să creadă în talentul său de condeier cu har, a scris şi s-a afirmat nu doar ca scriitor, ci şi ca redactor şi cronicar fervent.

Din 1990, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2009, este responsabilul secţiunii „Proză” şi semnatar al cronicii de artă plastică la redacţia revistei „Viața Românească”. A colaborat vreme de doi ani cu rubrici la revista online „Literatura de azi”, este foarte activ în social media şi colaborează deseori cu postul public Radio Romania Cultural, la emisiunea „Arte frumoase”.

În general, sunt fericit și, în afară de multe griji, n-am nicio problemă”, spune Florin Toma, la „Mic dejun”.

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural