loader
Foto

Seria documentară „Minorități sub trei dictaturi”, din martie, la TVR Cultural

Din 2 martie, TVR Cultural a reluat seria documentară „Minorități sub trei dictaturi”, emisiune difuzată de Televiziunea Română în anii 2000,  realizată de regizorul de teatru Cristian Hadji-Culea.

 

Minorități sub trei dictaturi

Emisiunea „Minorităţi sub trei dictaturi. Evreii. 1938-1945”, formată din 63 de episoade, va fi difuzată la ora 12.00, de luni până vineri, la TVR Cultural.

Regizorul Cristian Hadji-Culea a documentat seria între anii 2004-2006.

Primul episod, difuzat joi, 2 martie, de la ora 12.00, a prezentat contextul politic european și românesc de la sfârșitul Primului Război Mondial până în perioada 1935-1937, când în România ajung la putere partide de orientare naționalistă și apar primele legi rasiale (1937). Se pune accent pe relația dintre statul român și cetățenii săi evrei.

Istoricii intervievați: prof. univ. dr. Ioan Scurtu, dr. Jean Ancel, dr. Florin Muler, dr. Lya Benjamin, dr. Radu Ioanid.

Supraviețuitorii evrei își amintesc despre viața lor în România anilor `30, despre relațiile cu autoritățile, dar și despre relațiile pe care le aveau cu cetățenii români în mijlocul cărora trăiau.

Rabinul Efraim Guttman, Slomo Leibovici-Lais, scriitor, Hanna Meller, dr. Liviu Beris, Leonard Zăicescu, dr. Miriam Bercovici, Shimon Anshel, Arieh Kupferschmidt, prof. Theodor Magder, Ciocla Frima, Sonia Palty, scriitor, Jacques Gabor și regele Mihai vorbesc despre relațiile dintre statul român și comunitatea evreiască în perioada menționată.

Despre această serie documentară, regizorul Cristian Hadji-Culea spunea că a plecat „de la supărarea mea, pentru că, în România, majoritatea consideră că poate face orice. De fapt, toți facem parte dintr-o minoritate, într-un fel sau altul”.

Acest demers va restitui o parte mai puțin cunoscută a adevărului istoric, și, în același timp, va permite o nouă apropiere de comunitățile originare din România, aflate acum în afara frontierelor țării”.

 

 

16:00 Evgheni Kisin la Festivalul din Salzburg, 2021

Concert *

(Salzburg Festival 2021: Evgeny Kissin, Germania-Japonia, 2021)

Încă de la debutul său din 1987, Evgheni Kisin este o prezenţă cvasi-permanentă la Festivalul din Salzburg. La ediţia din 2021, a interpretat compoziţii din perioada romantică târzie şi din cea modernă.

Artist: Evgheni Kisin

Compozitori: Gershwin, Chopin, Mendelssohn Bartholdy, Berg, Khrennikov

Redactor: Adriana Vulpe

17:46 Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ştefănescu

* Ioan Grosan

Regia, semnata de Andrei Magalie

Realizator Andrei Magalie

Producător Lucia Constantinescu

Redactor: Dana Ilie

 
Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...

Muzicianul Alexandru Anastasiu, la „Interviurile TVR Cultural”:  Instrumentele de percuție sunt, întodeauna, o atracție inevitabilă pentru orice copil

Percuţionistul Alexandru Anastasiu este invitatul jurnalistei Ioana Pavel la „Interviurile TVR Cultural” sâmbătă, 30 martie, de la ora 15.00.

 

#TVRcultural