loader
Foto

„Music (R)evolution”: Virgil Ianțu, în dialog cu Valentina Băințan. Edițiile primei săptămâni din februarie

În săptămâna 30 ianuarie - 3 februarie, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Valentinei Băințan cu Berti Barbera, Virgil Ianțu, Oana Sîrbu și Manuela Hărăbor, dar și cu Mike Godoroja. „Music (R)evolution” este difuzată de luni până vineri, de la 20.25.

 

Valentina Băințan
Music (R)evolution

Luni, 30 ianuarie, de la 20.25, TVR Cultural a redifuzat dialogul Valentinei Băințan cu actrița Oana Sîrbu, despre asocierile inedite dintre Elvis Presley și Ernesto de Curtis, Lara Fabian și Tomaso Albinoni, Bobby McFerrin și Johann Sebastian Bach.

Oana Sîrbu a debutat ca interpretă de muzică ușoară. În 1985, a câștigat trofeul „Steaua fără nume”, iar un an mai târziu, „Premiul Tinereții”, la Festivalul de la Mamaia.

În 1986, a debutat ca actriță, interpretând-o pe Dana, în filmul „Liceenii”, producție care s-a bucurat de o mare popularitate. Ani la rând, fetele de liceu s-au tuns precum personajul pe care l-a interpretat în „Liceenii”, imaginea Oanei Sîrbu fiind indisolubil legată de acest rol.

Puteți urmări dialogul pe TVR+.

(w882) Oana Sîrb

Marți, 31 ianuarie, de la 20.25, TVR Cultural a difuzat dialogul dintre Valentina Băințan și muzicianul Mike Godoroja, cunoscut și pentru munca sa ca realizator de emisiuni de radio și televiziune, cu profilul blues, jazz sau rock, fondator al Mike Godoroja&Blue Spirit.

Cei doi au discutat despre cât este de important ca un copil să studieze un instrument, dar și despre alăturările dintre Sting - „All this time” și opera „Baroque Air” a compozitorului Jeremiah Clarke, Emerson, Lake and Palmer - Hoe-down Rodeo și „Hoe-down” din baletul „Rodeo”, Nana Moskouri - „Plaisir d'amour” și „Plaisir d'amour” a lui Jean-Paul-Égide Martini.

Puteți urmări dialogul pe TVR+.

(w882) Mike Godor

Miercuri, 1 ianuarie, telespectatorii TVR Cultural au revăzut-o pe actrița Manuela Hărăbor, invitata Valentinei Băințan la „Music (R)evolution”. Tema dialogului: „Rapsodia I” a lui George Enescu.

Manuela Hărăbor a devenit cunoscută în România cu rolul Siminei, din ecranizarea „Pădurencei” lui Ioan Slavici, în 1987. A jucat pentru prima oară într-un film când avea patru ani - „Veronica”, în regia Elisabetei Bostan. A studiat actoria cu Mircea Albulescu, la Academia de Teatru și Film București. A plecat la New York în 1995, unde a locuit până în 2001.

Puteți urmări dialogul pe TVR+.

(w882) Manuela HÄ

Joi, 2 februarie, TVR Cultural a redifuzat dialogul Valentinei Băințan cu Berti Barbera, actor, cântăreț, compozitor și realizator de emisiuni pe teme muzicale.

Cei doi au discutat despre alăturările: Duke Ellington/ Edvard Grieg - Suita Peer Gynt, Ray Manzarek/ Carl Orff - „Fortune plango venera” (Carmina Burana), Procol Harum - A Whiter Shade of Pale și J.S. Bach - Aria din Suita a III-a BWV 1068.

Berti Barbera a fost solist în Voltaj 88, a participat ca invitat la înregistrări și spectacole ale unor nume ca Timpuri Noi, Taxi, Cargo, Proconsul, Phoenix, Talisman, Ilie Stepan, Anca Parghel, Johnny Răducanu, Decebal Bădilă, Quo Vadis.

Puteți urmări dialogul pe TVR+.

(w882) Berti Barb

Vineri, 3 februarie, telespectatorii TVR Cultural pot urmări discuția Valentinei Băințan cu Virgil Ianțu, realizatorul emisiunii de cultură generală „Câștigă România”. Asocierile muzicale discutate sunt: Maroon 5 și Johann Pachelbel, Nino Rota și Lana Del Rey, Enigma și Carl Orff.

Virgil Ianțu a debutat în televiziune în anul 2000, cu „Vrei să fii miliardar?”, la Prima Tv. Este cunoscut și pentru „Megastar”, „Copiii spun lucruri trăsnite”, „Te crezi mai deștept?”, „Big Brother”, „Mobilul”.

Înainte de a păși în lumea fascinantă a televiziunii, Virgil Ianțu s-a dedicat muzicii. El a studiat vioara în copilărie, la Timișoara, iar, în 1995, a absolvit secția Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul Academiei Naționale de Muzică din București. A colaborat cu Corul Național de Cameră Madrigal, alături de care a întreprins turnee memorabile în întreaga lume.

(w882) Virgil Ian

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural