loader
Foto

O incursiune în expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, de la Timișoara, la TVR Cultural | VIDEO

În contexul zilei dedicate marelui sculptor Constantin Brâncuși, TVR Timișoara și TVR Cultural i-au invitat pe telespectatori în culisele expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, curatoriată de Doina Lemny, cercetătoare la Centre Pompidou din Paris. Ediția a fost difuzată în 19 februarie, de la ora 20.15.

 

Expoziția dedicată lui Brâncuși, care a fost organizată la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, a reunit 100 de lucrări importante ale artistului român, între care 22 de sculpturi, 55 de fotografii și 11 desene.

Ghid în culisele expoziției este Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeografă şi cercetătoare la Centre Pompidou din Paris, autoarea unor lucrări de referinţă dedicate lui Constantin Brâncuşi.

Emisiunea este realizată de Ionela Gogoţ.  Imaginea - Marius Danci, Rafael Vasilcin; editor imagine  - Constantin Buţă.

CITIȚI ȘI: SERIA DOCUMENTARĂ „CINE ESTE ROMÂNIA?”: BRÂNCUȘI, „PĂRINTELE SCULPTURII MODERNE”, ÎN 19 FEBRUARIE, LA TVR CULTURAL | VIDEO

Expoziția și-a propus „să ilustreze particularitatea artistului care a reușit să creeze forme pure, eliberate de orice influență. Prin dialogul pe care-l instaurează cu materia care-i permite să extragă esența ființelor și a obiectelor, Brâncuși traversează toate frontierele geografice, istorice, formale, de gen, ceea ce-i asigură un loc aparte, neatașându-l niciunui curent artistic”, au explicat organizatorii.

Urmăriți documentarul mai jos:

 

 

Vizitatorii au putut observa diferitele etape de creație ale artistului:  de la operele create sub influența învățământului de la Școala de Arte Frumoase din București, la confruntarea cu sculptura lui Rodin și până la decizia radicală de a abandona modelajul pentru a adopta metoda șlefuirii directe – „ceea ce marchează întoarcerea sa simbolică către artele primitive și îi deschide, în același timp, calea spre modernitate”.

La expoziția ce s-a încheiat la finele lui ianaurie 2024 au participat peste 100.000 de oameni, fiind împrumutate exponate de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare.

Urmăriți mai jos un reportaj din decembrie 2023, de la Muzeul de Artă Timișoara, cu impresii ale vizitatorilor expoziției dedicate lui Brâncuși:

 

 

 

8:00 Muzica timpului tău (R)

Producător: Valentina Ionescu

(Reluare)

8:30 Intrare liberă (R)

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 22.30, la „Interviurile TVR Cultural”, jurnalista Ioana Pavel îl are ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

Istoricul Bogdan Murgescu, la „Mic dejun cu un campion”: Revoluția din 1989 este un moment în care populația din România și-a asumat destinul (ediție din 2023) | VIDEO

Între 13 și 19 mai, TVR Cultural le propune telespectatorilor, la „Mic dejun cu un campion”, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul Bogdan ...

Dirijorul Vladimir Jurowski, invitatul Valentinei Băințan la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 13.00, la „Podcasturile TVR#Enescu”, TVR Cultural difuzează interviul Valentinei Băințan cu dirijorul Vladimir ...

 

#TVRcultural