loader
Foto

„O poveste nespusă”. Constantin Cojocaru: Actorul este un cetățean de pe stradă și ce simte se vede pe el. Corpul lui, interiorul lui exprimă ceea ce îi trece prin cap și prin suflet | VIDEO

TVR Cultural difuzează, în memoria marelui actor Constantin Cojocaru, care s-a stins din viață în acest weekend, emisiunea „O poveste nespusă - Constantin Cojocaru”, realizată în anul 2013. Emisiunea a fost transmisă miercuri, 17 aprilie, de la ora 15.00.

 

„O poveste nespusă”, emisiune semnată de Sînziana Miloșoiu în anul 2013, zugrăvește portretul lui Constantin Cojocaru, cuprinzând atât interviuri ale sale, momente din piesele în care a jucat, cât și mărturii ale actorilor și criticilor de teatru.

„La urma urmei, definiția actorului ar fi cam următoarea: actorul este un cetățean de pe stradă, nu e diferit de ceilalți oameni - și așa e și normal, să nu fie - care, nu știu cum izbutește, că ce gândește el și ce simte se vede pe el, pe fața lui, pe mâinile lui, pe trupul lui, picioarele lui, interiorul lui exprimă ceea ce îi trece prin cap și prin suflet. (...)

Teatrul nu e în nici un caz logic, logica ucide teatrul, logica face loc comun din orice, dar ce loc comun e să dai peste locurile comune? Ele sunt comune pentru că le știi dinainte,  e satisfacția celui care spune „gata, știu!”. Dar teatrul este cum? Habar n-am”, mărturisea actorul, în „Poveste nespusă”.

Actorul Constantin Cojocaru a murit în 13 aprilie 2024, la vârsta de 78 de ani, a anunțat Teatrul Odeon, pe pagina sa de Facebook. Constantin Cojocaru s-a născut în 6 mai 1945. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, iar în 1966 a fost angajat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț. În 1975 a început să lucreze pentru Teatrul Odeon din București, iar de-a lungul timpului a colaborat cu mai multe teatre din București și din țară.

La Teatrul Odeon a lucrat cu regizori importanți, precum Dinu Cernescu, Alexa Visarion, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija, Dragoș Galgoțiu, Mihai Măniuțiu și Radu Afrim.

CITIȚI ȘI: TELEPLAY-UL „CRIMĂ ȘI PEDEAPSĂ”, DIFUZAT LA TVR CULTURAL ÎN MEMORIA LUI CONSTANTIN COJOCARU. REGIZORUL JON GOSTIN: PIERDEREA SUFLETULUI ESTE ADEVĂRATA MALADIE A OMULUI CONTEMPORAN | VIDEO

 

 

 

 

6:00 Drumuri aproape (R)

Producător: Diana Bogea

(Reluare)

6:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 10: Freyr

Rare sunt domeniile atât de dominate de elemente naturale: o serie de stânci ameţitoare, un râu care sculptează valea, totul încercuit de o pădure vastă. În centrul acestui sit natural găsim castelul Freÿr şi ansamblul său de grădini din afara timpului.

Se află în proprietatea unei aceleaşi familii din anul 1410, când Jacques de Beaufort a achiziţionat castelul. Grădinile au trecut prin timp câştigând o patină şi un farmec ieşite din comun.

A fost cât pe ce ca domeniul să fie distrus în timpul Revoluţiei Franceze. A fost cruţat datorită portocalilor săi excepţionali. De atunci, au fost protejaţi de fiecare generaţie de proprietari.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le propune telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

 

#TVRcultural