loader
Foto

Galerie foto

Povestea curajoasei Wally, rolul pe care Catalani l-a scris pentru Hariclea Darclée, în 5 decembrie, la TVR Cultural

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori marți seară, de la ora 22.05, la celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani, pusă în scenă la Theater an der Wien în 2021.

 

Au interpretat, sub bagheta dirijorului Andrés Orozco-Estrada, Izabela Matula - Wally, Leonardo Capalbo - Giuseppe Hagenbach, Jacques Imbrailo - Vincenzo Gellner, Alastair Miles - Stromminger. Cu participarea Wiener Symphoniker și a Corului „Arnold Schönberg”.

Opera în patru acte a lui Alfredo Catalani (1892) se bazează pe romanul „Die Geier-Wally”, de Wilhelmine von Hillern (1873), și spune povestea unei femei care nu se încadra în nici un clișeu de gen al timpurilor sale, iar singurul ei prieten era un vultur îmblânzit. Crescută ca un băiat de tatăl ei, Wally este dură și nu face compromisuri și nu se poate supune tatălui ei atunci când acesta vrea să o mărite cu un bărbat pe care nu îl iubește. Spre deosebire de alte eroine din operele vremii, Wally nu își caută salvarea în societate, ci fuge în munți, se arată în prezentarea operei lui Catalani,  pe site-ul Theater an der Wien.

(w882) La Wally

Foto: Herwig Prammer/ Theater an der Wien

Interpretată pentru prima dată în 20 ianuarie 1892 la Scala din Milano, Catalani a scris rolul lui Wally pentru soprana de origine română Hariclea Darclée, supranumită „Privighetoarea Carpaților”, care a fost și prima Floria din „Tosca” lui Puccini.

Libretul după romanul Wilhelminei von Hillern este semnat de Luigi Illica.

Opera începe în satul de munte Hochstoff, unde bogatul Stromminger își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare. Vânătorul Giuseppe Hagenbach întrerupe petrecerea, anunțând că a omorât un urs. Stromminger se ceartă cu tânărul vânător, bărbații fiind opriți de fiica lui Stromminger, Wally. Crescută ca un băiat, curajoasă și puternică, bărbații nu sunt atrași de Wally, cu excepția lui Vincenzo Gellner, care știe, însă, că Wally îl iubește în secret pe Hagenbach și îi spune asta lui Stromminger.

Tatăl furios îi cere lui Wally să se mărite cu Gellner sau să plece din casă. Tânăra pleacă în munți, acompaniată de singurul său prieten, cântărețul la lăută Walter. După o vreme, tatăl ei moare, iar Wally se întoarce acasă, fiind acum o femeie bogată și frumoasă. Totuși, își ține în continuare pretendenții la distanță, fiind încă îndrăgostită de Hagenbach.

(w882) La Wally

Foto: Herwig Prammer/ Theater an der Wien

Gellner, care o iubește pe Wally, profită de acest lucru pentru a o face geloasă, atunci când, la o serbare populară, Hagenbach vorbește cu Afra, proprietara unui han. Încercând să își răzbune prietena, de care Wally și-a bătut joc, Hagenbach pretinde că s-a îndrăgostit de ea și îi fură un sărut, în râsetele întregului sat. Wally nu-l iartă și îi spune lui Gellner că se va mărita cu el, dacă îl omoară pe Hagenbach.

Hagenbach o caută pe Wally să-i ceară iertare și să-i spună că în timpul serbării populare chiar s-a îndrăgostit de ea. Gellner îl aruncă într-o prăpastie, dar Wally se duce după el și reușește să-l salveze. Apoi, Wally pleacă din sat, lăsându-i averea sa Afrei, pentru a se pocăi.

După ce Hagenbach își revine, pleacă în căutarea lui Wally ca să-și mărturisească din nou iubirea, însă cei doi îndrăgostiți au parte de un final tragic: Hagenbach este înghițit de o avalanșă, iar Wally sare în abis după el.

(w882) La Wally

Foto: Herwig Prammer/ Theater an der Wien

15:00 De ce-aş citi ? Premieră

* Ca să-ți cunoști trecutul și să nu-i repeți greșelile. Dar nu e nevoie să știi neapărat date și cifre, cât epocile, fenomenele, curentele, tendințele istorice, aștfel vei avea un avantaj față de cei care nu ştiu ce-a făcut Carol I pentru România ori Mustafa Kemal Atatürk pentru Turcia. Pentru că, în esență, nimic nu e nou sub soare și din orice fenomen sau eveniment major al trecutului poți trage învățături pentru prezent și viitor. Viitorul lumii, al țării tale, dar și al tău personal. Tudor Călin Zărojanu îi are ca invitați pe Cristina Modreanu, critic de teatru și cercetatoare în teatru la Universitatea Babeș-Bolyai/Facultatea de Teatru si Film și pe Ion M. Ioniță, senior-editor și editorialist al ziarului Adevărul, redactor-şef al revistei Historia și coordonatorul colecției Corint Istorie a Editurii Corint.

Producător Bogdana Pascal

16:00 Biruitorii

Documentar*

Despre viața părintelui Arsenie Boca.

Este o serie de documentare care urmărește mai mult latura duhovnicească a vieții părintelui Arsenie Boca iar printre cei care vorbesc despre marele duhovnic sunt părintele Constantin Necula de la Sibiu, părintele Geroge Remete de la Alba Iulia, părintele Jan Nicolae de la Alba Iulia, părintele Răzvan Petcu de la Drăgănești (Biserica pictată integral de părintele Arsenie Boca).

Realizator: Coralia Matea

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

„Drumuri aproape”, la TVR Cultural: Un călător adevărat nu se oprește la locurile comune, ci merge către profunzimea lucrurilor

De luni până vineri, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați la „Drumuri de poveste”, o emisiune dedicată călătoriilor, ...

 

#TVRcultural