loader
Foto

Pastila de artă: Capodopere din Galeria Europeană

’’Fecioara cu Pruncul’’ de Lucas Cranach cel Bătrân, ’’Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare’’ de Mattia Preti, ’’Fecioara cu Pruncul’’, Atelier din Anvers, secolul al XVI-lea, ’’Interior flamand’’ de David Teniers cel Tânăr, ’’Crucificarea’’ de Frans Franken II - sunt capodoperele pe care le puteți revedea între 2 și 8 septembrie, la TVR Cultural.

 

Luni, 2 septembrie 2024, orele 11:55, 5:55 şi sâmbătă, 7 septembrie 2024, ora 18:55

’’Fecioara cu Pruncul’’ de Lucas Cranach cel Bătrân (Kronach, 1472 – Weimar, 1553)

Şcoala germană

ulei pe lemn / 74,4 x 54 cm.

Tablou din Galeria de Artă Europeană - Muzeul Naţional de Artă al României

Tablou din Galeria de Artă Europeană - Muzeul Naţional de Artă al României

Faimos deja din timpul vieţii, Lucas Cranach cel Bătrân este considerat, alături de excepţionalul desenator şi gravor Albrecht Dürer, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai picturii renascentiste germane. ’’Fecioara cu Pruncul’’ din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, în ciuda unor restaurari agresive din trecut, este unanim apreciată de istoricii de artă. Ea face parte dintr-o serie de panouri executate de maestru în jurul anului 1537.

***

Marţi, 3 septembrie 2024, orele 11:55, 1:40 şi sâmbătă, 7 septembrie 2024, ora 1:25

’’Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare’’ de Mattia Preti (numit Il Cavalliere Calabrese) (Taverna, 1613 – La Valetta, 1699)

Şcoala italiană

ulei pe pânză / 168 x 240 cm.

Provenienţă: Colecţia Regelui Carol I

Tablou din Galeria de Artă Europeană - Muzeul Naţional de Artă al României

Reprezentant de seamă al secolului de aur al şcolii napoletane, Mattia Preti reuşeşte să sintetizeze în creaţia sa caravagismul roman, colorismul veneţian, estetica barocă a lui Guercino, tendinţele clasicizante ale lui Domenichino şi Lodovico Carraci. Pictorul este cunoscut pentru compoziţiile de mari dimensiuni, în care figurile monumentale poartă costumele epocii, somptuoase, în culori strălucitoare ce apar din clar-obscur.

***

Miercuri, 4 septembrie 2024, orele 11:55, 17:45 şi 5:55

’’Fecioara cu Pruncul’’, Atelier din Anvers, secolul al XVI-lea

Şcoala neerlandeză

ulei pe lemn / 28,4 x 34,9 cm.

Tablou din Galeria de Artă Europeană - Muzeul Naţional de Artă al României

Acest tip de imagine al ‘’Fecioarei cu Pruncul’’ - o mamă cu copilul său, completată cu o natură statică şi cu o fereastră deschisă către un peisaj - este adaptarea nordică a unui prototip italian, foarte popular, datorat lui Leonardo da Vinci. Acest model a fost răspândit în toată Europa prin intermediul numeroaselor lucrări ale lui Bernardino de Conti şi al gravurilor. Compoziţia este tributară influenţei renascentiste, prin elementele formale ale goticului târziu ale şcolii de la Brugges. Toate acestea la un loc sunt detalii constitutive a ceea ce s-a numit ulterior, manierismul anversez (de la Anvers).

***

Joi, 5 septembrie 2024, orele 11:55, 17:50, 1:55 şi 5:55

’’Interior flamand’’ de David Teniers cel Tânăr (Anvers, 1610 – Bruxelles, 1690)

Şcoala flamandă -

ulei pe pânză / 39,8 x 55,5 cm.

Provenienţă: Colecţia Băncii Naţionale a României

Tablou din Galeria de Artă Europeană - Muzeul Naţional de Artă al României

Ambiţios, harnic şi prolific, David Teniers cel Tânăr a pictat iniţial imagini de sabat în stilul lui Joos de Momper, fiind atras mai apoi de aşa zisele ’’companii vesele’’ şi de compoziţiile cu maimuţe în genul lui Frans Francken al II-lea. Din 1635, sub influenţa determinantă a pictorului Adriaen Brower, a început să abordeze cu predilecţie subiecte de gen inspirate din mediul rustic şi artizanal. În compunerea scenelor de interior, de tipul celei de faţă, a adoptat frecvent procedeul de a picta pe compartimente care, eşalonate în profunzime, se întrepătrund cu abilitate, premiţând realizarea concomitentă a două secvenţe ale aceleiaşi acţiuni. Tabloul de la Bucureşti aparţine acestei perioade din creaţia sa şi este datat către anul 1645.

***

Vineri, 6 septembrie 2024, ora 11:55, 1:50 şi 5:55

’’Crucificarea’’ de Frans Franken II (Anvers, 1581 – 1642)

Şcoala flamandă

ulei pe lemn / 123,6 x 94 cm.

Provenienţă: achiziţie, 1960

Tablou din Galeria de Artă Europeană - Muzeul Naţional de Artă al României

Dintre cei unsprezece artişti, membri ai familiei Francken, au rămas de notorietate doar doi dintre ei, Frans I (1542-1616) şi cel de-al treilea fiu, Frans II (1581-1642). Acestuia din urmă îi aparţine tabloul din galeria de artă de la Bucureşti. El preia de la tatăl său nu doar subiectele care îl făcuseră atât de apreciat, ci şi stilul de lucru, dar le îmbogăţeşte cu o mulţime de noi elemente, ce-l vor individualiza faţă de ceilalţi membri ai familiei şi chiar de colegii de breaslă contemporani. Scena ’’Crucificării’’ este unul dintre subiectele religioase preferate de artist şi foarte apreciate de comanditari. Tabloul de la Bucureşti a fost achiziţionat în 1960.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

Foto: MNAR

11:30 ULTIMA ORĂ

Teatru TV *

4 decembrie 1979

Producție proprie TNTv

Autor: Mihail Sebastian
Adaptare: Timotei Ursu
Regie: Timotei Ursu
Dramă

O eroare de tipografie la un cunoscut ziar dă naștere unor situații dintre cele mai interesante: un mare afacerist, Bucșan interpretează în mod eronat un articol dedicat lui Alexandru cel Mare pe care un mare istoric intenționa să îl publice într-o revistă de specialitate. Încurcăturile se țin lanț, iar la final puterea financiară a lui Bucșan pare să rezolve situația.

Distribuție:

Ioana Pavelescu-Magda Miu
Alexandru Repan-Alexandru Andronic
Mircea Albulescu-Bucșan
Cornel Vulpe-Borcea
Matei Alexandru-Ștefănescu
Constantin Guriță-Brănescu
George Ulmeni-Voicu
Ion Gh. Arcudeanu-Pompilian
Ovidiu Schumacher-Hubert
Mihai Marta-Agopian
Mara Costea-Domnișoara Weber
Eugenia Bosânceanu-Ana
Nicolae Ifrim-Niță
Zoe Bălan-fata cu cafele
Rodica Mandache-Gabi Brăulescu

Echipa artistică:

decoruri: Vasile Rotaru, Ruxandra Bârsan; costume: Tania Leu; director de imagine: Bogdan Movileanu; regia de montaj: Bergi Diradurian; redactor: Ioana Prodan

Echipa tehnică:

șef de producție: Nicolae Stănilă; asistența tehnică: ing. Anca Pascu, Elena Dinu, Ion Anghel; lumini: Victor Rădulescu, Dorin Leoveanu; montaj electronic: Atena Politis, Dan Muscalu; machiaj: Georgeta Radu; sunet: Ioan Dinuță, Dinu Rădulescu, Nicolae Sabie; ilstrația muzicală: Ileana Popovici; regia de studio: Nicolae Rădulescu; asistent regie: George Ulmeni; imagine: Gelu Crăciunescu, Adrian Valentir, Aristică Popa, Radu Ioanid, Octavian Trandaburu

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

13:35 #Creativ

*George Bodocan, pictor

O emisiune dedicată tinerilor deştepţi, activi şi pasionaţi de ceea ce fac, care dintr-un motiv sau altul, nu sunt cunoscuţi de publicul larg.

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar au pasiuni puternice şi în afara lor. Sunt oameni complecşi, sinceri şi direcţi în exprimare. Este vorba despre o generaţie autentică şi merită prezentată autentic.

#creativ este o combinaţie între emisiunea tv şi vlogging-ul, fiind filmată, pe lângă camerele profesioniste, cu telefonul şi o cameră GoPro, în mai multe locuri reprezentative pentru invitaţi. Tonul este unul relaxat, colocvial, se râde mult şi se spune adevărul.

La finalul fiecărei ediţii, gazda emisiunii, Claudia Spătărescu Picard, află de la fiecare invitat în parte ce sfat le-ar da tinerilor dornici să facă meseria lor.

Producători: Ana-Maria Pleşcan şi Claudia Spătărescu Picard

Realizator: Claudia Spătărescu Picard​

 
„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

Remix: Victor Panfilov și „We are the Underground”

Doru Ionescu vă invită să urmăriți duminică, 4 mai, pe TVR Cultural, de la ora 23:00 o ediție Remix cu Victor Panfilov (un maestru al sunetului) ...

 

#TVRcultural