loader
Foto

Galerie foto

Fotografa Iuliana Olteanu și cercetătoarea Corina Ițcuș, la „ArtELE”. Ițcuș: Îndemn femeile să viseze, să îndrăznească. Niciodată nu pierdem îndrăznind | VIDEO

Podcasturile „ArtELE” din 23 martie și 24 martie, le-au propus telespectatorilor să pătrundă în două lumi extrem de diferite: una a fotografiei și cealaltă, a explorării în lumea Antarcticii. Cine sunt protagonistele acestor povești? Iuliana Olteanu și Corina Ițcuș.

 

Valentina Băințan
ArtELE

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 13.00, Iuliana Olteanu i-a povestit Valentinei Băințan, la podcastul „ArtELE”, cum a ajuns în lumea fotografiei și de ce s-a îndrăgostit iremediabil de aceasta.

„Cel mai mult îmi place să povestesc în imagini. Înainte de asta, încercasem, în paralel, și corporația, dar prea cunoscutul îndemn «e bine să ai un job stabil» nu m-a prins, așa că am hotărât că fotografia avea să fie full-time, iar creativitatea să nu sufere compromis. Deși au trecut ceva ani de atunci, e ascunsă de mine intentia de a mă răzgândi.

De atunci, am întâlnit și întâlnesc în continuare oameni faini, care îmi permit să fiu părtașă la poveștile lor, fie că le documentez evenimentul, căldura din sânul familiei, fie că prind frânturi din ei într-un portret, iar, la final de zi, chiar dacă ziua de lucru se termină uneori a doua zi, așez capul pe pernă îngreunat de o altfel de oboseală, plăcută mie.

Munca nu se termină nici pe departe în momentul ultimului click de pe declanșatorul aparatului, însă, pe lângă, dar mult dincolo de satisfacțiile tangibile sunt reacțiile oamenilor după ce văd rezultatul final - deși, recunosc, tare mi-ar plăcea să fiu o gâză în camera lor chiar în timp ce vizualizează fotografiile. Și, în același timp, bucuria de a ști că am lăsat ceva plăcut pe unde am trecut”, a arătat Iuliana Olteanu.

****

Duminică, 24 martie, de la ora 13.00, cercetătoarea și biologa Corina Ițcuș i-a surprins pe telespectatori cu povești din Antarctica, dar și cu detalii inedite despre parcursul ei profesional.

În copilărie s-a îndrăgostit iremediabil de emisiunea „Teleenciclopedia” și de vocea inconfundabilă a Marianei Zaharescu, ce o captivaseră cu povești despre pinguinii și viețuitoarele din Antarctica. Acela a fost momentul în care Corina și-a imaginat că atunci când va fi adult va face tot posibilul să ajungă pe continentul înghețat. Și a reușit.

Pasionată de genetică și biologie moleculară, Corina Ițcuș s-a îndreptat de timpuriu către științe și cercetare, fiind în prezent doctor în științe biologice. Corina Ițcuș a plecat în Antarctica să studieze partea de microbiologie, mai precis impactul schimbărilor climatice şi al poluării într-o zonă mult mai puţin expusă din punctul de vedere al poluării şi mult mai expusă din punctul de vedere al încălzirii globale asupra microcosmosului, iar rezultatele studiilor vor putea fi folosite în biomedicină şi chiar în industrie - de exemplu, pentru producerea de energie verde.

Cunoaşterea și dorința de a descoperi m-au purtat spre Antarctica. Iar faptul că iubesc gheaţa, iubesc tot ce înseamnă zăpadă, zone polare, zone extreme au făcut această călătorie, aparent imposibilă, mult mai ușoară. Și, astfel, mi-am îndeplinit visul. Îmi doresc ca toate femeile să își îndeplinească cele mai îndrăznețe visuri. Le îndemn să viseze și să facă acel prim pas spre ceea ce își doresc cu adevărat, pentru că primul pas este cel mai important. Așadar, să nu renunțe și să îndrăznească, pentru nu are ce să se întâmple rău. Niciodată nu pierdem îndrăznind. Niciodată”, a arătat Corina Ițcuș, la „ArtELE”.

Seria de podcasturi realizată de Valentina Băințan este difuzată la TVR Cultural în fiecare weekend, de la ora 13.00.

Echipa TVR

Video: Andrei Țoneș - director de imagine, David Diaconescu - regia de emisie

Producători: Valentina Băințan, Marius Portik

9:00 Venezuela, fulgerul etern din Catatumbo (R)

Documentar Geo *

(Le lac des mille éclairs á Catatumbo, Franţa-Germania, 2014)

Realizator: Stefan Richts

Pe malul lacului Maracaibo din Venezuela, natura oferă un spectacol unic: fulgerele luminează întunericul tropical în majoritatea nopţilor de peste an, mai ales în zona gurilor de vărsare ale râului Catatumbo.

Cu 60 de fulgere pe minut, 250 pe kilometru pătrat sau un total de circa 1.176.000 de fulgere anual, Catatumbo este deţinătorul recordului de pe planetă. Expertul venezuelean specializat în studiul fulgerelor şi apărător al mediului, Erick Quiroga, documentează fenomenul din 1996, şi este convins că fulgerul etern din Catatumbo este cel mai mare producător natural de ozon. Dar rămâne întrebarea de ce acest fenomen se produce atât de frecvent aici.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

10:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

publicat: miercuri, 22 ianuarie 2025

Aniversăm 166 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza. TVR difuzează vineri, 24 ianuarie, ...

„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

publicat: marţi, 21 ianuarie 2025

”Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859”, al doilea episod din seria documentară ”Unirile Românilor” , se difuzează la TVR Cultural ...

 

#TVRcultural