loader
Foto

Galerie foto

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu dirijorul Roberto Abbado, la TVR Cultural | VIDEO

În 1 iunie, la „Podcasturile TVR#Enescu”, Valentina Băințan l-a avut ca invitat pe dirijorul Roberto Abbado, distins cu prestigiosul „Premio Abbiati” de către Asociația criticilor muzicali italieni pentru „maturitatea interpretativă desăvârșită, amploarea și particularitatea unui repertoriu în care a oferit rezultate remarcabile de-a lungul unei stagiuni intense”.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Roberto Abbado este dirijor-șef al Filarmonicii de la Teatro Comunale di Bologna. A studiat dirijatul orchestral cu Franco Ferrara la Teatro La Fenice din Veneția și la Academia Națională Santa Cecilia din Roma, unde a fost invitat – singurul student din istoria Academiei – să dirijeze Orchestra di Santa Cecilia, potrivit biografiei sale, publicată pe site-ul Festivalului „Enescu”.

Și-a făcut debutul în Statele Unite în 1991, la New York, dirijând Orchestra St. Luke’s. De atunci a revenit în mod regulat în SUA, pentru a dirija orchestrele simfonice din orașele Boston, Philadelphia, Chicago, Cleveland, Dallas, San Francisco, precum și Filarmonica din Los Angeles, Orchestra de Cameră Saint Paul – al cărei „Partener artistic” este – lucrând cu soliști precum Yo-Yo Ma, Midori, Nigel Kennedy, Gil Shaham, Joshua Bell, Hilary Hahn, Vadim Repin, Sarah Chang, Yefim Bronfman, Mitsuko Uchida, Alfred Brendel, Radu Lupu, André Watts, Andras Schiff, Lang-Lang, precum și Katia și Marielle Labèque.

A fost director muzical al Orchestrei Radiodifuziunii din München din 1991 până în 1998, al Palau de les Arts Reina Sofía din Valencia din 2015 până în 2019, al Festivalului Verdi din Parma din 2018 până în 2022. A lucrat cu numeroase ansambluri, printre care Orchestra Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Simfonică din Viena, Orchestra Națională a Franței, Orchestra din Paris, Orchestra Capelei de Stat din Dresda, Orchestra Gewandhaus și Orchestra Simfonică MDR (Leipzig), Orchestra Simfonică NDR (Hamburg), Orchestra Simfonică Radio Sveriges (Stockholm), Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra di Santa Cecilia, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra Simfonică Națională Rai, Filarmonica della Scala, Orchestra de la Teatro Comunale di Bologna, Orchestra Simfonică din Atlanta, Orchestra Simfonică din Cincinnati, Orchestra Simfonică New World, Orchestra din Minnesota, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra Simfonică din Taipei și Orchestra Simfonică din Madrid.

 

 

Roberto Abbado a dirijat numeroase premiere mondiale și noi producții de operă, printre care „Fedora” și „Ernani”, la Metropolitan Opera House din New York; „I vespri siciliani” la Opera de Stat din Viena; „La Gioconda”, „Lucia di Lammermoor”, „La donna del Iago” și premiera mondială a operei „Teneke”, de Fabio Vacchi, la Scala; „L’amour des trois oranges”, „Aida” și „La Traviata”, la Opera de Stat Bavareză; „Le Comte Ory”, „Attila”, „I Lombardi alla prima crociata”, „Il barbiere di Siviglia”, „Fedra”, de Henze – în premieră italiană – și „Anna Bolena”, la Maggio Musicale Fiorentino; „Don Giovanni” la Opera Germană din Berlin; „Simon Boccanegra” și „La clemenza di Tito” la Teatro Regio din Torino; „La donna del lago” la Opera Garnier din Paris; „Ermione, Zelmira și Mosè in Egitto” la Rossini Opera Festival; premiera italiană a spectacolului „Der Vampyr” de Marschner la Teatro Comunale din Bologna și, mai recent, premiera mondială a spectacolelor „Arianna”, „Fedra” și „Didone”, la Festivalul din Spoleto, „Le Trouvère”, „Luisa Miller” și „Macbeth”, la Festivalul Verdi din Parma.

În ultimele stagiuni, a dirijat „La Favorite”, la Festivalul de la Salzburg (cu Juan Diego Flórez și Elīna Garanča în rolurile principale); „Don Pasquale”, „Samson et Dalila”, „Visul unei nopți de vară”, „I vespri siciliani”, „Tancredi”, „La damnation de Faust”, „I masnadieri”, „Rigoletto” și „Lucia di Lammermoor” la Palau de les Arts din Valencia; „La Gioconda”, „Maometto II”, „Lucia di Lammermoor”, „Benvenuto Cellini”, „Andrea Chénier” și „I masnadierila”, la Teatro dell’Opera di Roma; „Norma” la Teatro Regio din Torino; a deschis două stagiuni ale Teatro Comunale di Bologna dirijând „Macbeth” (în regia lui Bob Wilson) și „Parsifal” (în regia lui Romeo Castellucci); „Così fan tutte” la Teatro Petruzzelli din Bari; „La Traviata” (pusă în scenă de Ferzan Özpetek), într-un turneu la Hong Kong cu Teatro di San Carlo din Napoli, „Rigoletto” și „Lucia di Lammermoor” la Metropolitan din New York; „Simon Boccanegra” într-un turneu la Hong Kong cu Teatro Regio din Torino; „Norma” la Teatro Real din Madrid; „La Traviata” la Opera din Shanghai; „Lucia di Lammermoor” la Théâtre des Champs Elysées din Paris; „Don Pasquale” la Opera de Bilbao; „Le siège de Corinthe”, la Rossini Opera Festival, „Lucia di Lammermoor” la Opéra de Monte Carlo.

Interpret pasionat de muzica contemporană, repertoriul lui Abbado include compozitori precum Luciano Berio, Bruno Maderna, Goffredo Petrassi, Sylvano Bussotti, Niccolò Castiglioni, Azio Corghi, Ivan Fedele, Luca Francesconi, Giorgio Battistelli, Michele dall’Ongaro, Giacomo Manzoni, Salvatore Sciarrino, Fabio Vacchi, Pascal Dusapin, Henri Dutilleux, Olivier Messiaen, Alfred Schnittke, Hans Werner Henze, Helmut Lachenmann, John Adams, Ned Rorem, Christopher Rouse, Steven Stucky, Charles Wuorinen și Silvia Colasanti.

(w882) Roberto Ab

Roberto Abbado. Sursă imagine: TVR

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural