loader
Foto

„Tosca” și „La bohème”, între operele cu care melomanii se pot delecta în ianuarie la ONB

„Elixirul dragostei” (Gaetano Donizetti), „Tosca” și „La bohème” (Giacomo Puccini) și „Trubadurul” (Giuseppe Verdi) sunt compozițiile prestigioase care îi așteaptă pe iubitorii de muzică la Opera Națională București, între 13 și 19 ianuarie.

 

Tosca”, semnată de Giacomo Puccini, va fi pusă în scenă la ONB joi, 16 ianuarie, de la ora 18.30.

„Dincolo de drama unei mari iubiri – cea dintre o divă a muzicii de operă (Floria Tosca) și un tânăr pictor talentat (Cavaradossi) – ipostaziată, în preajma anului 1800, pe fundalul unor complicate realități politice europene, în fascinantul spațiu cultural italian, totuși, pentru memoria operistică românească, „Tosca” de Puccini constituie un titlu de legitimă mândrie, întrucât personajul central feminin a fost creat special pentru vocea legendarei soprane românce Haricleea Darclée, care a interpretat rolul la premiera absolută de la Roma, la 14 ianuarie 1900. Celebra arie Vissi d’arte, inițial inexistentă în partitura originară, a fost elaborată și propusă compozitorului de către protagonista premierei absolute, Hariclea Darclée (prima Floria Tosca din istorie)”, amintește un comunicat al Operei din București.

Elixirul dragostei”, a lui Gaetano Donizetti, va putea fi admirată pe scena Operei vineri, 17 ianuarie, de la ora 18.30.

Opera bufă „Elixirul dragostei” este una dintre capodoperele donizettiene, cu o partitură fermecătoare, extrem de grațioasă, farsa fiind, deopotrivă, comică și sentimentală. Dintre momentele superbe ale operei – care încântă de fiecare dată publicul spectator – se remarcă, în actul I, aria lui Nemorino ,,Quanto è bella” și prezentarea lui Dulcamara ,,Udite, udite”, iar, mai apoi, în actul II, aria lui Nemorino ,,Una furtiva lagrima”, notează ONB.

(w882) „La bohe

Scenă din „La bohème”. Sursă: ONB

La bohème”, opera lui Puccini, va fi pusă în scenă sâmbătă, 18 ianuarie, de la ora 18.30.

Opera Națională București îi invită pe melomani să retrăiască atmosfera magică a Crăciunului petrecut în Cartierul Latin din Parisul secolului XIX, cu celebra cafenea „Momus”, vânzătorii ambulanți de pe străzile orașului, imaginea unei mansarde întunecate (adăpost oarecum impropriu pentru artiștii vremii) peste care se revarsă zorii unei zile friguroase de iarnă. Personajele din „La bohème” trăiesc realitatea crudă conferită de statutul de tânăr artist (care se confruntă cu multiple lipsuri și nevoi neîmplinite), dar din care aceștia reușesc, uneori, să evadeze prin creație, iubire și reverie.

Opera „Trubadurul” lui Giuseppe Verdi va fi jucată duminică, 19 ianuarie, de la ora 18.30.

Cu libretul scris după tragedia dramatică „El trovator”, de Antonio Garcia Gutiérrez (publicată la 1836), povestea operei „Trubadurul” se consumă în Spania secolului al XV-lea și se centrează pe relația complicată dintre contele Alvaro de Luna, trubadurul Manrico și contesa Leonora (de care amândoi bărbații sunt îndrăgostiți). Totuși, intriga poveștii nu se rezumă la gelozia pe care contele de Luna o resimte la adresa rivalului său, trubadurul Manrico, pe care și Leonora, la rândul ei, îl iubește.

(w882) „Trubadu

Scenă din „Trubadurul”. Sursă: ONB

Biletele sunt disponibile la casa de bilete și pe site-ul ONB.

Imagine principală: „Tosca” - ONB

9:00 Venezuela, fulgerul etern din Catatumbo (R)

Documentar Geo *

(Le lac des mille éclairs á Catatumbo, Franţa-Germania, 2014)

Realizator: Stefan Richts

Pe malul lacului Maracaibo din Venezuela, natura oferă un spectacol unic: fulgerele luminează întunericul tropical în majoritatea nopţilor de peste an, mai ales în zona gurilor de vărsare ale râului Catatumbo.

Cu 60 de fulgere pe minut, 250 pe kilometru pătrat sau un total de circa 1.176.000 de fulgere anual, Catatumbo este deţinătorul recordului de pe planetă. Expertul venezuelean specializat în studiul fulgerelor şi apărător al mediului, Erick Quiroga, documentează fenomenul din 1996, şi este convins că fulgerul etern din Catatumbo este cel mai mare producător natural de ozon. Dar rămâne întrebarea de ce acest fenomen se produce atât de frecvent aici.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

10:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

publicat: miercuri, 22 ianuarie 2025

Aniversăm 166 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza. TVR difuzează vineri, 24 ianuarie, ...

„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

publicat: marţi, 21 ianuarie 2025

”Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859”, al doilea episod din seria documentară ”Unirile Românilor” , se difuzează la TVR Cultural ...

 

#TVRcultural