loader
Foto

Poetul Nicolae Prelipceanu, laureatul Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, la România literară TV | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, în 13 mai, cel de-al șaptelea episod al emisiunii „România literară TV”. Invitatul special al ediției a fost poetul Nicolae Prelipceanu, laureatul Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia - 2023.

 

România literară TV

În cadrul emisiunii, telespectatorii au urmărit un amplu interviu acordat de Nicolae Prelipceanu publicistului Cristian Pătrășconiu și vor putea asculta și unul dintre poemele ce îi poartă semnătura, chiar în lectura autorului.

Poet, prozator și ziarist, Nicolae Prelipceanu s-a născut în 10 august 1942, la Suceava. Este licențiat în Litere, la Universitatea din Cluj, în 1966. A debutat, în 1962, în revista „Contemporanul” și este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1970. A fost redactor la revistele literare „Tribuna” – Cluj, „Viața Românească” – București, „Luceafărul” – București, jurnalist la ziarul România liberă – șef al secției de Cultură și editorialist. În prezent, este redactor-șef la revista „Viața Românească”.

(w882) România l

Nicolae Prelipceanu și Cristian Pătrășconiu. Sursă foto: TVR

Uniunea Scriitorilor din România acordă, în fiecare an, Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, la Casa Memorială de la Lancrăm, în 9 mai, ziua de nastere a poetului. Corespondentul TVR Alba Iulia, Emanuel Jilinschi, le va relata telespectatorilor despre eveniment.

(w882) România l

Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, a continuat pledoaria pentru literatură și în această ediție.

CITIȚI ȘI: NICOLAE MANOLESCU, LA CONFERINȚELE OPEREI: „LA CE MAI E BUNĂ LITERATURA?”

(w882) România l

Despre cartea semnată de Ovidiu Pecican, „Românii. Stigmat etnic. Patrii imaginare”, apărută la Editura Humanitas, le-a vorbit  telespectatorilor criticul literar Răzvan Voncu, în rubrica săptămânală de cronică literară.

(w882) România l

Cartea lui Ovidiu Pecican. Sursă foto: TVR

(w882) România l

Răzvan Voncu. Sursă foto: TVR

---

Urmăriți ediția mai jos:

---

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

Echipa:

Valentina Băințan si Cristian Pătrășconiu - moderatori

Andrea Duță si Daniela Guțu - jurnalisti TV

Bianca Florea - producător

10:00 Mic dejun cu un campion redifuzare

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

10:50 Agenda Culturală a zilei (R)

Producator Mimi Necula

Realizator: Ana Maria Onisei

(Reluare)
 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Îi suntem recunoscători lui Paul Goma că îl putem menționa când un străin ne întrebă dacă vreun român s-a opus comunismului

Între 25 și 31 martie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural vor putea afla, de la regretatul critic literar ...

„Lebensdorf” (România, 2021), o „comedie dulce-amară despre indecizie şi asumarea responsabilității”, în 28 martie, la TVR Cultural

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural le propune telespectatorilor pelicula multipremiată „Roșu”, cea de-a treia parte a triologiei ...

„Înapoi la argument”: H.R. Patapievici, în dialog cu istoricul Lucian Boia (ediție din 2010) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...

 

#TVRcultural