loader
Foto

Galerie foto

Creațiile studenților de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, în noul sezon „VideoART”, din 23 octombrie

De luni, 23 octombrie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la un nou sezon „VideoART”, în care le prezintă producţiile studenţilor şi masteranzilor de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, un centru de învăţământ artistic renumit pentru explorările lui nonconformiste, mult mai deschise către inovaţie, mult mai libere şi mai conectate la experimentele artistice internaţionale.

 

Ileana Ploscaru Panait
VideoART

Totodată, telespectatorii vor putea studia, comparativ, și creaţiile artiştilor consacraţi, pentru a avea o imagine cât mai cuprinzătoare a acestui gen artistic.

Avansul galopant al tehnologiei a revoluţionat mijloacele de expresie într-atât, încât imaginea filmată a devenit astăzi un instrument banal, răspândit la nivel global, ce facilitează multiple posibilităţi ale unui nou medium artistic, studiat de tinerii plasticieni alături de regizori, directori de imagine şi artişti vizuali în universităţile de artă.

Noile mijloace de exprimare artistică s-au diversificat exponenţial în era digitală şi au devenit din ce în ce mai mult instrumente uzuale de creaţie, mai ales pentru artiştii care aleg să comunice un mesaj imediat, puternic şi relevant.

Dacă, în anii ’60 – ’70, arta video apărea doar ca o formă de experiment în arta românească – mai ales din cauza lipsei accesului la inovaţia tehnică de ultimă oră – astăzi, lucrurile nu mai stau deloc aşa. Evoluţia rapidă a tehnologiei pentru camerele fotografice şi video, explozia aplicaţiilor digitale şi performanţa fără precedent a celor mai accesibile forme de comunicare, reprezentate de telefoanele inteligente, pasul următor – care este deja făcut – spre inteligenţa artificială – afirmă mai mult ca niciodată o nouă estetică a artei.

Între pionierii artei experimentale de la noi - Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Constantin Flondor, ca să-i enumeram doar câţiva dintre ei -, trecând apoi prin generaţia ’80, când deja se câştigase un teren notabil în domeniu prin creaţiile Marilenei Preda Sânc, Radu Igaszag, grupul Subreal, Sorin Vreme, Alexandru Antik, Matei Bajenaru ş.a.m.d. şi până la generaţia ’90, pentru care arta video capătă un statut independent şi foarte vizibil încă din timpul studiilor universitare, s-a petrecut o mutaţie semnificativă de accent.

Arta video se manifestă astăzi ca un adevărat fenomen cultural la nivel global, ce depăşeşte nu doar barierele geografice, ci democratizează - uneori până la extrem - însăşi noţiunea de artă/artist, deschizând larg accesul publicului la comunicarea prin artă şi nu numai.

Acum, arta video este considerată un gen artistic major, diseminat prin social media, căruia i se dedică mari evenimente internaţionale şi este o componentă ce îşi face loc din ce în ce mai mult pe piaţa de artă, în muzee şi colecţii.

 

Un articol de Ileana Ploscaru Panait, realizatoarea emisiunii „VideoART”

23:56 Invitaţie la spectacol, Smooth Jazz For Lovers (R)

Concert *

(Reluare)

1:31 Viitori muzicieni (R)

Episodul 4

Realizator: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
Teatru TV: Producțiile „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest” și „Inspecțiune”, premiate de UNITER, în 8 mai, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor spectacolele de teatru „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Manifest”, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu filosoful Gabriel Liiceanu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural