loader
Foto

Galerie foto

Creațiile studenților de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, în noul sezon „VideoART”, din 23 octombrie

De luni, 23 octombrie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la un nou sezon „VideoART”, în care le prezintă producţiile studenţilor şi masteranzilor de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, un centru de învăţământ artistic renumit pentru explorările lui nonconformiste, mult mai deschise către inovaţie, mult mai libere şi mai conectate la experimentele artistice internaţionale.

 

Ileana Ploscaru Panait
VideoART

Totodată, telespectatorii vor putea studia, comparativ, și creaţiile artiştilor consacraţi, pentru a avea o imagine cât mai cuprinzătoare a acestui gen artistic.

Avansul galopant al tehnologiei a revoluţionat mijloacele de expresie într-atât, încât imaginea filmată a devenit astăzi un instrument banal, răspândit la nivel global, ce facilitează multiple posibilităţi ale unui nou medium artistic, studiat de tinerii plasticieni alături de regizori, directori de imagine şi artişti vizuali în universităţile de artă.

Noile mijloace de exprimare artistică s-au diversificat exponenţial în era digitală şi au devenit din ce în ce mai mult instrumente uzuale de creaţie, mai ales pentru artiştii care aleg să comunice un mesaj imediat, puternic şi relevant.

Dacă, în anii ’60 – ’70, arta video apărea doar ca o formă de experiment în arta românească – mai ales din cauza lipsei accesului la inovaţia tehnică de ultimă oră – astăzi, lucrurile nu mai stau deloc aşa. Evoluţia rapidă a tehnologiei pentru camerele fotografice şi video, explozia aplicaţiilor digitale şi performanţa fără precedent a celor mai accesibile forme de comunicare, reprezentate de telefoanele inteligente, pasul următor – care este deja făcut – spre inteligenţa artificială – afirmă mai mult ca niciodată o nouă estetică a artei.

Între pionierii artei experimentale de la noi - Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Constantin Flondor, ca să-i enumeram doar câţiva dintre ei -, trecând apoi prin generaţia ’80, când deja se câştigase un teren notabil în domeniu prin creaţiile Marilenei Preda Sânc, Radu Igaszag, grupul Subreal, Sorin Vreme, Alexandru Antik, Matei Bajenaru ş.a.m.d. şi până la generaţia ’90, pentru care arta video capătă un statut independent şi foarte vizibil încă din timpul studiilor universitare, s-a petrecut o mutaţie semnificativă de accent.

Arta video se manifestă astăzi ca un adevărat fenomen cultural la nivel global, ce depăşeşte nu doar barierele geografice, ci democratizează - uneori până la extrem - însăşi noţiunea de artă/artist, deschizând larg accesul publicului la comunicarea prin artă şi nu numai.

Acum, arta video este considerată un gen artistic major, diseminat prin social media, căruia i se dedică mari evenimente internaţionale şi este o componentă ce îşi face loc din ce în ce mai mult pe piaţa de artă, în muzee şi colecţii.

 

Un articol de Ileana Ploscaru Panait, realizatoarea emisiunii „VideoART”

3:00 Opera (R)

* Giuditta, Germania, 2021

Dirijor: Titus Engel

Interpreţi: Vida Miknevičiūtė, Daniel Behle, Kerstin Avemo, Sebastian Kohlhepp

Orchestra de Stat a Bavariei

Deşi până atunci compusese doar operete, Giuditta a reprezentat un pas al lui Franz Lehár către lumea operei. Comedia lui muzicală a avut premiera la Opera de Stat din Viena în ianuarie 1934.

Redactor: Cristina Crăciun

(Reluare)

5:40 Secvenţe UNATC (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

(Reluare)
 
„Giuditta”, o poveste de dragoste zdrobită de realitate, în 23 iulie, la TVR Cultural

Marți, 23 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă opereta „Giuditta”, scrisă de Franz  Lehár în anii '30, pusă ...

Tabloul „Răstignirea”, asimilat Școlii lui van Eyck, la „Pastila de artă”. Jan van Eyck, unul dintre fondatorii școlii flamande de pictură

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu pilotul Șerban Ionescu (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRcultural