loader
Foto

Spectacolul „Crai Nou. Viața lui Ciprian Porumbescu”, difuzat în 3 aprilie, la TVR Cultural

Miercuri, 3 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat spectacolul „Crai Nou. Viața lui Ciprian Porumbescu”, regizat de Ruxandra Bălașu.

 

Spectacolul îi transpune pe telespectatori în locuri semnificative din viața lui Ciprian Porumbescu, precum Stupca, Cernăuți și Brașov, le vorbește despre creațiile sale - „Balada” și opereta „Crai Nou” - și despre lupta pe care o duce pentru identitatea românească în Bucovina ocupată de imperiul austro-ungar. Totodată, spectacolul vorbește și despre viața personală a marelui compozitor și despre dragostea imposibilă pe care a trăit-o și care l-a marcat.

Actorul Vlad Rădescu, cunoscut pentru rolul său memorabil în filmul biografic „Ciprian Porumbescu” din 1973, a revenit pe scenă într-un nou rol - acela al tatălui compozitorului.

La premiera spectacolului, ce a avut loc pe scena Teatrului Național „I.L. Caragiale” (TNB) în 11 martie, a participat și strănepoata lui Ciprian Porumbescu, Stanca Emilia Scholz Cionca.

Spectacolul „Crai Nou. Viața lui Ciprian Porumbescu”, produs de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, face parte dintr-un proiect ce își propune să omagieze valorile naționale, oferind publicului ocazia de a redescoperi moștenirea culturală a României.

 

 

 

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Dincolo de Zid. Rezistenţă. Rezonanţă

O evocare a rezistenței din România, în contextul european, la 35 de ani de la Revoluție și de la căderea Zidului din Berlin, printr-o expoziție de fotografie semnată de Cornel Brad, "Oameni.Putere.România", momente de jazz cu Nicolas Simion și o întâlnire cu personalități politice și culturale, pe fosta fâșia morții, lângă Zidul din Berlin, la Capela Reconcilierii și la București, la Art Safari. Muzica lui Nicolas Simion însoțește o călătorie în istoria recentă a României, spusă prin portretele unor oameni care s-au opus puterii, au deți​nut-o sau au relatat din opoziție, de la fostul jurnalist al Europei Libere, Emil Hurezeanu și fostul președinte al României, Emil Constantinescu, la Ana Blandiana și Niculina Moica, președinta AFDPR, într-un dialog moderat de Robert Schwartz. Un proiect coorganizat de Societatea Germano-Română de la Berlin și Institutul cultural român, cu sprijinul Ambasadei Române la Berlin, Forumul româno-german, Fundația Zidul Berlinului, Fundația Academia Civică și alții.

Producător: Anca Berlogea

16:00 Portret de Excelenţă Sezon nou

Temă şi invitat:

Este una dintre marile voci ale Radio Europa Liberă. Ştirile şi interviurile sale cu personalităţi româneşti de marcă sunt o punte peste timp prin care noi am aflat despre suferinţele, onoarea şi demnitatea martirilor politici din perioada comunistă. După aproape 20 de ani de radio, întâi ca freelancer, colaborator extern, ulterior ca redactor la ştiri la programul politic şi apoi autor de programe, revine după Revoluţie în România. A avut bucuria să fie unul dintre apropiaţii lui Corneliu Coposu. După moartea Seniorului a primit în grijă manuscrisele sale din anii ’30.

· DOINA ALEXANDRU XIFTA-publicist

Moderator

· Mihaela Olaru

Documentarist

· Giorgiana Şuşurincă-Enache

Jurnalişti

· Laris Anemarie Bobangă · Roxana Ghiţulescu

Producător

· Raluca Amzăr

 
Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

publicat: vineri, 20 decembrie 2024

Este una dintre marile voci ale Radio Europa Liberă. Ştirile şi interviurile sale cu personalităţi româneşti de marcă sunt o punte peste timp ...

De Crăciun, momente unice și programe pentru toţi la TVR 2 și TVR Cultural

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție – acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#TVRcultural