loader
Foto

Galerie foto

TVR Cultural, omagiu adus Regelui Mihai: Documentare și mărturii impresionante despre ultimul rege al României | VIDEO

Miercuri, 25 octombrie, cu ocazia zilei de naștere a Regelui Mihai I, TVR Cultural a difuzat o serie de documentare impresionante despre viața, faptele și moștenirea ultimului rege al României (1921-2017).  

 

25 octombrie este o zi cu o dublă semnificație pentru România: în 25 octombrie 1921 se năștea, la Sinaia, Regele Mihai I și, tot în 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române, simbol al eliberării și reîntregirii teritoriului național în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cu această ocazie, TVR Cultural difuzează documentarele „Istorii trăite” (realizat de Ruxandra Țuchel), „România Regală” (realizat de Tessa Dunlop), „Ultimul dar” (realizat de Bogdan Șerban-Iancu) și „Moștenirea” (Camelia Csiki, Ruxandra Ţuchel, Bogdan Şeban Iancu). Telespectatorii vor mai putea urmări și o ediție a emisiunii „Omul și timpul”, despre alegerile falsificate de comuniști în noiembrie 1946, ceea ce a dus la legitimarea regimului comunist impus de Moscova și va conduce, ulterior, la abdicarea forțată a Regelui Mihai, în decembrie 1947.

(w882) Regele Mih

Totodată, telespectatorii vor avea ocazia să revadă secvențe emoționante din discursul istoric al Regelui Mihai în Parlamentul României, din octombrie 2011: „Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna. Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

Seara se va încheia cu transmisiunea în direct, la TVR Cultural, de la ora 19.00, a celei de-a XIV-a ediții a Concertului Regal Caritabil, organizat de Fundația Regală „Margareta a României”. Producător TVR: Valentina Băințan.

CITIȚI ȘI: CONCERTUL REGAL PENTRU SUSȚINEREA TINERILOR ARTIȘTI, DE LA ATENEUL ROMÂN, ÎN DIRECT LA TVR CULTURAL

(w882) Săvârși

De la ora 12.00, TVR Cultural a difuzat documentarul „Istorii trăite” (2014), realizat de Ruxandra Țuchel și produs de Lidia Voicu.

„Castelul de la Săvârşin a fost cumpărat de Regele Mihai în anul 1943 şi a fost îndrăgit atât de Sine, cât şi de Regina-Mamă Elena. Şi acum, Familia Regală preţuieşte timpul petrecut acolo, întâlnirile cu oamenii locului, darurile împărţite de Crăciun sau umblatul cu duba al feciorilor în Ajun.

(w882) Săvârși

Filmul documentar „Istorii trăite” surprinde o toamnă precum aceasta, cu puţin înainte de ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavril, când i-am găsit pe oameni strîngând legumele şi ultimele fructe, adunând porumbul şi îngrăşând pămîntul pentru cultura viitoare. Oamenii Săvârşinului care, fără să bage de seamă, au ajuns o părticică din istoria ţării”.

(w882) Săvârși

Urmăriți documentarul mai jos:

***

La orele 12.50, 14.22, 15.22 și 16.50, telespectatorii au urmărit „România Regală”, un scurt documentar semnat de Tessa Dunlop, în cadrul proiectului realizat împreună cu Institutul Cultural Român (ICR) Londra.

„România Regală” este o poveste plină de aventuri, care evidenţiază curajul Regelui Mihai în faţa naziştilor, palate de o frumuseţe uluitoare şi castele spectaculoase ridicate în mijlocul pădurilor. „România Regală” este o incursiune într-o istorie plină de controverse şi acte de eroism care au influenţat România modernă.

***

De la ora 13.30, TVR Cultural a difuzat o ediție a emisiunii „Omul și timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte, despre falsificarea alegerilor din 1946. Istoricii invitați să discute despre acest eveniment istoric au fost istoricii Ilarion Ţiu şi Ştefan Bosomitu.

1946 este anul în care, în urma unor alegeri falsificate grosolan, regimul comunist de inspiraţie sovietică era instaurat în România. Rezultatul acestor alegeri anticipa desfiinţarea monarhiei şi transformarea României într-o ţară-satelit a Uniunii Sovietice. La nivel internaţional, anul 1946 marchează bilanţul pierderilor celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi începutul schimbărilor fundamentale în plan politic şi militar, care vor marca istoria mondială timp de 50 de ani.

(w882) Omul și t

Urmăriți ediția mai jos:

***

De la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat documentarul „Ultimul dar”, realizat de Bogdan Șerban-Iancu și produs de Lidia Voicu, dedicat pasiunii Regelui Mihai pentru vehiculele militare.

În 2010, însuși Majestatea Sa Regele Mihai își prezenta colecția și demonstra calitățile acestor mașini devenite simbol. În 24 octombrie 2017, mașinile de care Regele nu s-a despărțit niciodată au venit acasă, în România, la Săvârșin. Aflate pentru 70 de ani în Anglia, apoi în Elveția, cele patru mașini militare din Al Doilea Război Mondial au fiecare povestea ei, dar i-au însoțit pe Regele Mihai și pe Regina Ana întreaga lor viață.

Importantele vehicule de patrimoniu se află acum la Muzeul Regal al Automobilului din Satul Regal al Domeniului Săvârșin. Realizatorul reportajului „Automobilul, o pasiune regală”, Bogdan Șerban– Iancu, și directorul de imagine Mihai Covrig, împreună cu echipa „Ora Regelui” vă invită să vedeți drumul către casă al mașinilor Maiestății Sale.

(w882) Ultimul da

***

De la ora 17.00, TVR Cultural a difuzat documentarul „Moștenirea”, realizat de Camelia Csiki, Ruxandra Ţuchel, Bogdan Şeban Iancu, un film despre o istorie care nu iartă. Destinul Regelui Mihai întruchipează destinul tragic al României.

Urmăriți documentarul mai jos:

 

 

 

 

3:00 Opera (R)

* Giuditta, Germania, 2021

Dirijor: Titus Engel

Interpreţi: Vida Miknevičiūtė, Daniel Behle, Kerstin Avemo, Sebastian Kohlhepp

Orchestra de Stat a Bavariei

Deşi până atunci compusese doar operete, Giuditta a reprezentat un pas al lui Franz Lehár către lumea operei. Comedia lui muzicală a avut premiera la Opera de Stat din Viena în ianuarie 1934.

Redactor: Cristina Crăciun

(Reluare)

5:40 Secvenţe UNATC (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

(Reluare)
 
„Giuditta”, o poveste de dragoste zdrobită de realitate, în 23 iulie, la TVR Cultural

Marți, 23 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă opereta „Giuditta”, scrisă de Franz  Lehár în anii '30, pusă ...

Tabloul „Răstignirea”, asimilat Școlii lui van Eyck, la „Pastila de artă”. Jan van Eyck, unul dintre fondatorii școlii flamande de pictură

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu pilotul Șerban Ionescu (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRcultural