loader
Foto

Piesa autobiografică „Ultima cafea cu Iuliu Maniu”, jucată la TNB | VIDEO

Piesa autobiografică „Ultima cafea cu Iuliu Maniu”, a dramaturgului Dinu Grigorescu, fiul secretarului lui Iuliu Maniu, este un nou titlu pe afișele Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București (TNB).

 

Bogdan Stănescu
Jurnalul Cultural

Piesa „Ultima cafea cu Iuliu Maniu”, prezentată publicului sub forma unui spectacol-lectură, spune povestea lui Dinu Grigorescu, fiul lui Paul Grigorescu, avocat și secretar al liderului țărănist Iuliu Maniu. Paul Grigorescu a fost condamnat la muncă silnică în 1956 și a trecut prin închisorile Jilava, Gherla, Râmnicu Sărat și Periprava, fiind eliberat la amnistia din 1964.

Dinu Grigorescu a fost dat afară de la școală și i s-a interzis să urmeze cursuri liceale, părinții săi fiind nevoiți să divorțeze pentru ca tânărul să se înscrie la liceu. Mai târziu, și-a declarat tatăl mort, ca să se poată înscrie la Drept, la fără frecvență.

Piesa mea nu este o biografie a ilustrului personaj din istoria românilor, asta e treaba specialiştilor. Pe mine, ca dramaturg, m-a preocupat fascinaţia idolului politic, vizionar martiric, adică „efectul Maniu” (manismul moral patriotic), asupra ,,fanilor” din epocă, deloc puţini, care l-au urmat până la identificare tragică”, a explicat dramaturgul Dinu Grigorescu, citat în Jurnalul Cultural.

Piesa este regizată de Mihai Lungeanu, iar în rolul principal este actorul Lari Giorgescu.

Citiți aici despre un alt proiect al actorului Lari Giorgescu, cu actorul Silvian Vâlcu și scenograful Vladimir Turturică - piesa „Emigranții”, a polonezului Sławomir Mrożek, montată pentru TV de Andrei Măgălie și difuzată la TVR Cultural în 22 februarie.

În 8 ianuarie 2023, s-au împlinit 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu. Omul politic, unul dintre făuritorii Marii Uniri de la 1918, a fost comemorat în 5 februarie, la 70 de ani de când a murit la Sighet.

CITIȚI ȘI: DESPRE MEMORIA LUI IULIU MANIU, CU PREȘEDINTELE FUNDAȚIEI COPOSU, LA TVR CULTURAL | VIDEO

4:00 Cine este Banksy ? (R)

Documentar *(Banksy Wanted, Franţa, 2020)

Regia: Aurélia Rouvier, Laurent Richard

Cine este Banksy ? Poliţişti, jurnalişti, oameni de ştiinţă… mulţi visează să descopere, cândva, identitatea acestei vedete planetare a Street Art.

Realizatorii prezintă frenezia generală care înconjoară această celebritate fără chip, îi intervievează pe cei care îl cunosc şi pe cei care au lucrat cu el, dar şi pe cei care îl urmăresc sau fac profit de pe urma lui. Artistul are multe faţete: luptă pentru protecţia mediului, pentru refugiaţii politic, are legături cu scena muzicală, este un antreprenor de succes...

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)

5:30 Secvenţe UNATC (R)

*Cameleonul

Jurnalist : Andrea Duţă

(Reluare)
 
Istoria ca o pradă - Rolul istoricului în societatea de azi, o nouă dezbatere la „Omul și timpul”

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", jurnalistul Rafael Udrişte, alături de conf. univ. dr. ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural