loader
Foto

Piesa autobiografică „Ultima cafea cu Iuliu Maniu”, jucată la TNB | VIDEO

Piesa autobiografică „Ultima cafea cu Iuliu Maniu”, a dramaturgului Dinu Grigorescu, fiul secretarului lui Iuliu Maniu, este un nou titlu pe afișele Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București (TNB).

 

Bogdan Stănescu
Jurnalul Cultural

Piesa „Ultima cafea cu Iuliu Maniu”, prezentată publicului sub forma unui spectacol-lectură, spune povestea lui Dinu Grigorescu, fiul lui Paul Grigorescu, avocat și secretar al liderului țărănist Iuliu Maniu. Paul Grigorescu a fost condamnat la muncă silnică în 1956 și a trecut prin închisorile Jilava, Gherla, Râmnicu Sărat și Periprava, fiind eliberat la amnistia din 1964.

Dinu Grigorescu a fost dat afară de la școală și i s-a interzis să urmeze cursuri liceale, părinții săi fiind nevoiți să divorțeze pentru ca tânărul să se înscrie la liceu. Mai târziu, și-a declarat tatăl mort, ca să se poată înscrie la Drept, la fără frecvență.

Piesa mea nu este o biografie a ilustrului personaj din istoria românilor, asta e treaba specialiştilor. Pe mine, ca dramaturg, m-a preocupat fascinaţia idolului politic, vizionar martiric, adică „efectul Maniu” (manismul moral patriotic), asupra ,,fanilor” din epocă, deloc puţini, care l-au urmat până la identificare tragică”, a explicat dramaturgul Dinu Grigorescu, citat în Jurnalul Cultural.

Piesa este regizată de Mihai Lungeanu, iar în rolul principal este actorul Lari Giorgescu.

Citiți aici despre un alt proiect al actorului Lari Giorgescu, cu actorul Silvian Vâlcu și scenograful Vladimir Turturică - piesa „Emigranții”, a polonezului Sławomir Mrożek, montată pentru TV de Andrei Măgălie și difuzată la TVR Cultural în 22 februarie.

În 8 ianuarie 2023, s-au împlinit 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu. Omul politic, unul dintre făuritorii Marii Uniri de la 1918, a fost comemorat în 5 februarie, la 70 de ani de când a murit la Sighet.

CITIȚI ȘI: DESPRE MEMORIA LUI IULIU MANIU, CU PREȘEDINTELE FUNDAȚIEI COPOSU, LA TVR CULTURAL | VIDEO

13:00 Jurnal Cultural

Producător: Aimee d’Albon

13:30 Dialoguri academice (R)

Producător: Daniel Paraschiv

Realizator: Adina Toderaşcu

din 21 aprilie//

(Reluare)
 
Thomas Ostermeier: „Niciodată nu m-am promovat pe mine, am fost suficient de norocos că fac ceea ce trebuie să fac…”

TVR Cultural va difuza sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 21:30 un interviu cu Thomas Ostermeier, realizat de jurnalista Ana-Maria Onisei cu puțin ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu, în 26 aprilie, la TVR Cultural

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens” sunt scenarista Oana Răsuceanu și regizorii Stere Gulea, Marian ...

 

#TVRcultural