loader
Foto

Despre memoria lui Iuliu Maniu, cu președintele Fundației Coposu, la TVR Cultural | VIDEO

Președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”, Ion Andrei Gherasim, a vorbit, la Jurnalul Cultural, despre moștenirea lăsată românilor de Iuliu Maniu și Ion Mihalache, morți în temnițele comuniste, atrăgând atenția că tinerii trebuie să cunoască istoria și să le urmeze exemplul.

 

Jurnalul Cultural

Jur în fața lui Dumnezeu, pe conștiință și onoare, că-mi voi da viața pentru triumful cauzei comune românești”. Acesta a fost Iuliu Maniu.

La 150 de ani de la nașterea sa, la 70 de la moartea sa, când a fost ucis mișelește de un regim de teroare comunisto-bolșevic, noi, românii, avem datoria să nu-l uităm, dar să nu-l uităm prin fapte, nu prin vorbe. Este important pentru generațiile viitoare, pentru că Iuliu Maniu a fost cu adevărat un exemplu și un model.

Iuliu Maniu și Ion Mihalache - acesta a fost exemplul acestor oameni. Aceste fapte trebuie să demonstreze că unu la sută, cinci la sută putem merge pe drumul acesta, al lor”, a arătat președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”, Ion Andrei Gherasim, la Jurnalul Cultural.

Ion Andrei Gherasim a mai spus că va publica notele pe care Iuliu Maniu le-a dictat lui Corneliu Coposu, cu o lună îninte de înscenarea de la Tămădău, în care Maniu îi atrăgea atenția regelui Mihai asupra pericolului Uniunii Sovietice, și o prefață scrisă de Corneliu Coposu, dintr-un manuscris confiscat de Securitate.

CITEȘTE ȘI: SERIA DOCUMENTARĂ „RECONSTITUIRI”: EXECUȚIA LUI IOAN PETRU CULIANU ȘI INTERZICEREA FILMULUI „FALEZE DE NISIP”

REZISTENȚA PRIN CULTURĂ: DESTINUL TRAGIC AL PICTORIȚEI MARIA PILLAT-BRATEȘ, PERSECUTATĂ DE COMUNIȘTI | VIDEO

7:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu

Producător: Aimee d’Albon

(Reluare)

7:50 Pastila de artă ’’Capodopere’’

Pastila de artă. ’’Capodopere’’-creaţia celor mai importanţi artişti plastici care, prin opera lor, au influențat, în mod decisiv, istoria artelor plastice româneşti. Este un serial ce prezintă opere valoroase din Galeria de Artă Modernă Românească de la Muzeul Naţional de Artă al României.

Producător şi realizator: Ileana Ploscaru Panait

 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...

 

#TVRcultural