loader
Foto

Rezistența prin cultură: Destinul tragic al pictoriței Maria Pillat-Brateș, persecutată de comuniști | VIDEO

Destinele tragice ale pictoriței Maria Pillat-Brateș, muzicologului Mihai Rădulescu și arhitectului G.M.Cantacuzino le sunt aduse telespectatorilor TVR Cultural, săptămâna aceasta, în cadrul documentarului „Rezistența prin cultură”.

 

Rezistența prin cultură

Totodată, telespectatorii pot afla poveștile traducătorului Jan Willem Bos, hărțuit de securiști, și artistului Sorin Ilfoveanu, unul dintre cei mai importanți pictori contemporani din România.

Luni, 9 ianuarie, de la ora 12.00, TVR Cultural a prezentat povestea lui Jan Willem Bos, traducător și scriitor olandez, venit în România în perioada comunistă, inițial pentru a studia limba română, apoi pentru a traduce din litera română. Jan Willem Bos a fost hărțuit, urmărit, persecutat.

Literatura română era condamnată să rămână între granițe, nu avea voie să circule.

În 2018, Jan Willem Bos a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria F –Promovarea culturii.

Marți, 10 ianuarie, de la ora 12.00, în prima parte a ediției, telespectatorii TVR Cultural au aflat povestea artistului Sorin Ilfoveanu, unul dintre cei mai importanți pictori contemporani din România, elev al maestrului Corneliu Baba și reputat profesor al Universității Naționale de Arte din București.

În anii 1980, pictorului Sorin Ilfoveanu i s-a cerut să-i facă un portret lui Nicolae Ceauşescu. Ca să scape, a răspuns că nu a ajuns încă la măiestria artistică necesară unei asemenea opere.

În cea de-a doua parte a ediției, telespectatorii au ascultat mărturiile celor care se ocupau cu răspândirea cărților de bună calitate în societate, în condițiile în care comuniștii au interzis aproape toate operele importante, cărțile devenind, astfel, marfă de contrabandă.

Miercuri, 11 ianuarie, de la ora 12.00, TVR Cultural a prezentat povestea grupului de studenți ieșeni care, în 1957, au organizat la Iași și la Putna sărbătorirea a 500 de ani de la urcarea pe tron a lui Ștefan cel Mare, un gest care avea să le marcheze destinul.

În cea de-a doua parte a ediției, telespectatorii au descoperit povestea muzicologului Mihai Rădulescu, arestat în septembrie 1959, împreună cu alte zeci de persoane în procesul intelectualilor din lotul „Noica-Pillat”.

Mihai Rădulescu a murit la Văcărești, în timpul anchetei, în condiții încă neelucidate, înainte să împlinească 40 de ani.

(w882) Mihai Răd

Muzicologul Mihai Rădulescu. Sursă: memorialsighet.ro

Joi, 12 ianuarie, TVR Cultural prezintă destinul lui George Matei Cantacuzino, arhitect, pictor, scriitor și teoretician al arhitecturii, care a reușit să-și păstreze cu demnitate statutul princiar și cel de artist, indiferent de numărul închisorilor străbătute și în ciuda persecuțiilor comuniste.

L-au însoțit mereu cuvintele lui Leonardo da Vinci: „Cerul este deasupra noastră, dar spiritul nostru este pe deasupra cerului.

(w882) George Mat

George Matei Cantacuzino. Sursă imagine: Institutul Cultural Român

Vineri, 13 ianuarie, TVR Cultural a prezentat povestea pictoriței interbelice Maria Pillat-Brateș, soția poetului Ion Pillat. Cariera ei în plinã ascensiune a fost brutal curmată de comuniști în 1949, când a fost arestată ca fostă moșieriță şi închisă într-un penitenciar din Botoşani, iar apoi trimisă pentru cinci ani cu domiciliu forţat la Miercurea-Ciuc.

Multe dintre acuarelele ei s-au pierdut. În ce locuri şi cum, aflăm din corespondenţa sa clandestină, care a scăpat de cenzura comunistă. Și fiul ei, scriitorul și criticul literar Dinu Pillat, a trecut prin penitenciarele Gherla și Jilava. Un portret emoționant îi face nepoata ei, Monica Pillat, fiica lui Dinu și a Corneliei Pillat, pe care îl puteți citi aici.

(w882) Ion și Ma

Maria și Ion Pillat, în 1915. Sursă imagine: RADOR

TVR Cultural transmite serialul documentar „Rezistenţa prin cultură”, despre revolta spirituală în vremea comunismului românesc, de luni până vineri, de la ora 12.00.

3:00 TOTUL NU VA FI BINE, România-Ucraina, 2020 (R)

Documentar *

Regia şi scenariul: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Producători: Ada şi Alexandru Solomon

După încheierea unei relaţii îndelungate, un realizator de film pe jumătate nevăzător, născut în 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar fi putut fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. În căutările sale, se îndrăgosteşte şi viaţa lui porneşte într-o direcţie neaşteptată. Mama regizorului, însărcinată cu Adrian, călătorise în Ucraina exact în aprilie 1986, iar el s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, Adrian lucrează la un film despre generaţia lui, a celor ale căror vieţi au fost influenţate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

4:25 Secolul 22 (R)

Producător: Bogdana Pascal

(Reluare)
 
Despre canonizarea Părintelui Dumitru Stăniloae, în emisiunea „Adevăr și Curaj”

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 13:30, alături de invitatul său, teologul și antropologul Costin Nicolescu, realizatorul Rafael Udriște propune ...

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens”, difuzată vineri 26 aprilie, de la ora 22.00, la TVR Cultural,  sunt ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

 

#TVRcultural