loader

Rezistența prin cultură

Serialul „Rezistenţa prin cultură”, despre revolta spirituală în vremea comunismului românesc, a fost difuzat la TVR Cultural între 20 decembrie și 26 ianuarie.

 

Galerie foto

 

Scopul documentarelor este cel de a arăta că au existat oameni care au ales să reziste la tot ceea ce a însemnat comunismul, fie prin retragere şi producţie de cultură pură, fie printr-o împotrivire vizibilă”, a explicat producătorul emisiunii „Rezistenţa prin cultură”, Alexandru Munteanu.

Pentru că, dacă istoria recentă ar rămâne pe veci între parantezele anilor care o marchează, nimeni nu ne-ar mai putea apăra împotriva unor noi greşeli. Nimeni nu ne-ar împiedica să le mai facem. Emisiunea este „un exerciţiu de înţelegere a tragediei prin care cultura română a traversat o jumătate de secol de represiune a creaţiei şi a gândirii libere”.

Despre rezistenţa prin cultură, Andrei Pleşu spunea, în documentarul „Libertatea acidă a singurătăţii – Corneliu Baba”, din acelaşi serial, că „în planul domeniilor legate de ideologie, creativitate, cultură, cercetare şi aşa mai departe, putem accepta termenul «rezistenţă», în situaţiile în care autorul, creatorul nu face concesii ideologice şi nu cedează în faţa politicului”.

Ana Blandiana îl completa, evidenţiind şi existenţa unei rezistenţe cu ajutorul publicului: între autor şi public se forma pe vremuri o legătură tainică, acesta devenea complice, potenţând astfel capacitatea de împotrivire a creatorului.

22:00 Opera

LA FANCIULLA DEL WEST

CASA DE PRODUCŢIE TVR ŞI OPERA NAŢIONALĂ ROMÂNĂ CLUJ-NAPOCA prezintă

LA FANCIULLA DEL WEST

De Giacomo Puccini

Dirijor DAVID CRESCENZI

Regie artistică, lighting design și concept video: RARESȘ TRIFAN

Scenografie: ADRIAN DAMIAN

Costume: OVIDIU POP

Solisti:

Minnie: Valentina Boi (invitată)
Dick Johnson/Ramirez: Hector Lopez
Jack Rance: Florin Estefan

Regia si adaptarea pentru televiziune Dominic Dembinski

La Fanciulla del West, este o poveste eternă din universul spectaculos al vestului american, în care Giacomo Puccini prin muzica inovatoare şi situaţiile dramatice ofera o vivacitate aparte intrigii, guvernate de o întrebare puternică: iubire sau lege?

După succesul operei Madama Butterfly, Puccini căuta un nou libret, în cele din urmă alegând piesa The Girl of the Golden West a autorului american David Belasco. Libretul a fost finalizat în august 1909, iar Puccini a avut nevoie de aproape un an pentru a finaliza partitura. Având premiera mondială în anul 1910 la Metropolitan Opera, noua operă a arătat fascinația compozitorului pentru culturile exotice. În acest caz, el se îndreaptă spre California, pentru a explora epoca Goanei după aur.

Povestea te invită să pătrunzi în atmosfera vestului american și relatează întâmplările a doi îndrăgostiți, Minnie și Dick. Aflând că Dick este de fapt un bandit al unei trupe de hoți, căutat pe numele de Ramirez, Minnie, îndrăgostită profund, plănuiește salvarea lui. Șeriful locului o curtează pe Minnie, dar totul se întunecă atunci când descoperă că aceasta îl ascunde pe Ramirez. Poate tânărul bandit să-și lase trecutul în urmă și să înceapă totul din nou alături de Minnie? Aceasta este întrebarea care oferă suspansul întregii povești.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte David Crescenzi-Dirijor, Rareş Trifan-Regia, Lighting design şi concept video, Adrian Damian-Scenografia (invitat) şi Ovidiu Pop-Costumele (invitat). Distribuţia aduce în roluri principale solişti apreciaţi precum soprana invitată Valentina Boi în rolul Minnie, tenorul Hector Lopez în rolul banditului Dick Johnson şi baritonul Florin Estefan în rolul şeriful Jack Rance. Soliştii vor fi acompaniaţi de Orchestra, Corul şi Ansamblul de Balet ale Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

ORCHESTRA, CORUL și ANSAMBLUL DE BALET ale OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

ECHIPA TVR

Kit TV

Alexandru Paiu

Octavian Popa

Traian Agiu

Eugen Ciolacu

Gheorghe Bulgaru

TELEFICARE

Lucian Vulpe

ELECTRICA

Cristian-Mihai Şerban

Gabriel Voicu

Dragoş Gheorghiu

Mircea Gheorghiu

CAR SUNET

Ştefan Gabriel-Şef car sunet

Ionuţ Barbu-Tehnician

Ionuţ Bogdan Chiriac-Tehnician

SUNET

George Sandu-Maestru sunet

Cătălin Putinianu-Maestru sunet

ASISTENTI IMAGINE

Sorin Stroe-asistent cameră

Ionuţ Alexandru Bengescu-asistent cameră

CAMERAMANI

Andrei Ţoneş

Dan Stoian

Dragoş Claudiu Capotă

Nicolae Fotachi

Alina Dumitraşcu

Rodica Ivan

George Leca

VFX

Gabriela BURCEA

COLORIZARE

MIHNEA Biciuşcă

MONTAJ

ANDA OBRETIN

DIRECTOR DE IMAGINE

George Negrilă

Regizor muzical

Liviu Elekeş

Economist: Simona Păunescu

Organizatori de productie: Elena Martonos, MARC BRANESCU

Regizor tv: Dominic Dembinski

Producator tv: Diana Dumitru

Coordonator Casa de Productie TVR: Mihai Predescu

Casa de Producţie TVR

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Redactor : George Mladen

0:15 Festivalul Hariclea Darclée 2018 (R)

* Conferinţa

Producător: Claudia Robu

(Reluare)

ARHIVĂ ARTICOLE

Pictorul Corneliu Baba, scriitorul I.D. Sîrbu și poeta Ana Blandiana, modele ale rezistenței prin cultură, la TVR Cultural | VIDEO

Compozitorul Mihail Andricu, dirijorul Erich Bergel, poeții Ana Blandiana și Virgil Mazilescu, scriitorul ...

Rezistența prin cultură: Destinul tragic al pictoriței Maria Pillat-Brateș, persecutată de comuniști | VIDEO

Destinele tragice ale pictoriței Maria Pillat-Brateș, muzicologului Mihai Rădulescu și arhitectului G.M.Cantacuzino ...

 

#TVRcultural