loader
Foto

Viaţa, ca o salată de fructe... la „Istorii de bun gust”

A devenit o obișnuință ca, în fiecare zi de joi, de la ora 21.00, să pătrundem în lumea plină de gusturi și arome a „Istoriilor de bun gust”, cu rețete culinare inedite, unele chiar „din alte vremuri”, dar şi cu istorii spectaculoase, la TVR 2. Emisiunea este difuzată și la TVR Cultural, duminică, de la ora 12.00.

 

Istorii de bun gust

„V-ați gândit ce amestecăm noi în strachina vieții? Punem bucurii, necazuri, lacrimi, dureri, un pic de trecut, dospim pentru viitor, adăugam istorii extraordinare, neștiute și, dacă se poate, doar dacă se poate, îngăduiți-mi, un pic de savoare! Așa le-am amestecat, pentru a vă pregăti o salată de fructe aşa cum nu ați mai văzut!”, spune Camelia Moise, realizatoarea emisiunii „Istorii de bun gust”.

„Astăzi, am pregătit un fel de salată de fructe, pentru că, nu-i aşa, dacă personajul Forest Gump spunea despre viaţă că este ca o cutie cu bomboane de ciocolată, pot să mă întreb dacă, uneori, viaţa poate fi ca o salată de fructe?”, adaugă realizatoarea TVR.

În ediţia „Istoriilor de bun gust” din 20 aprilie, Camelia Moise a invitat la joacă telespectatorii TVR 2. Aţi fi bănuit că fructele, pe care de obicei le mâncăm, pot deveni sursă de inspiraţie şi bază pentru opere de artă?

„Astăzi vom face un joc se numeşte “freeze cu props” în care fiecare obiect va căpăta altă valenţă, se va metamorfoza şi va fi folosit în mai multe scene succesive”, explică mecanismul Andrei Bratu, regizor de teatru, improvizator, actor şi trainer.

(w882)

Alături de câţiva actori, dar şi de artistul vizual Lavinia Falcan, al cărui rol este acela de-a transpune, într-o formă special, spectacolul pe pânză, Andrei Bratu ne-a învaţat să improvizăm şi să evoluăm prin artă.

„Totul a pornit de la dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi prin artă. Astfel, mi-am dat seama că mă va ajuta pe mine. Am fost actor şi am putut să văd pe mine evoluţia prin această formă de artă. Arta ne ajută foarte mult”, spune actorul Andrei Bratu, care a explicat şi că oamenii urmează cursurile de improvizaţie, în principal, pentru interacţiunea umană.

(w882)

Pentru artistul vizual Lavinia Falcan, pictura a devenit terapie. Artista, a cărei specialitate este pictura murală, este mamă a doi copii şi a introdus arta sa în spitale, ca un fel de terapie.

„Am realizat o pictură despre Aron, fiul meu cel mare. Aron este un pic diferit, are o formă din spectrul autist. Urmează terapie de trei ani şi evoluţia sa este bună. Într-o zi, m-am gândit să pictez un fundal albastru. Fiul meu abia primise diagnosticul şi, fără a mă gândit, am ales culoarea albastră, care semnifică autismul. Din acel moment, albastrul a fost prezent în pânzele mele. Am realizat un mic portret al fiului meu, o schiţă, pe care încă nu am terminat-o. Dar poate să rămână şi aşa, nu ştiu. Mi-aş dori cândva să fie imaginea poveştii lui Aron, dar şi povestea spusă de un părinte, pentru că da, se vorbeşte mult despre autism, de copiii afectaţi de boală, dar mi se pare că se vorbeşte puţin despre părinţii copiilor care trec prin asta. Nu vreau să fac diferenţe, dar trăieşti experienţe diferite cu copiii. Am o experienţă de mamă a unui copil tipic şi o experienţă de mamă de copil atipic. Mulţumesc lui Dumnezeu că mi le-a oferit pe amândouă!”, spune artista.

(w882)

“Salată de fructe”, un desert simplu și savuros, este ușor de preparat.

Ingrediente:

1/2 ananas

2 portocale

2 kiwi

250 gr. căpșuni (dacă e sezon)

2 mere

100 gr. pepene roșu (dacă e sezon)

50 ml. miere (sau sirop de agave)

frunze de mentă proaspătă

50 ml. coniac (opțional)

semințe de alune, fistic sau nuca tocate din cuțit (pentru textură crocantă - opțional)

fructe uscate (opțional). Fructele uscate se pot înmuia o jumătate de oră în coniac.

înghețată(opțional)

frișcă (opțional)

sos de vanilie, caramel sau ciocolată (opțional).

Cel mai rapid mod de preparare este acela de a amesteca mai multe tipuri de fructe se amestecă pur și simplu. După gust, acestea se pot îndulci. Fructele pot fi proaspete sau din compot. Se mai adaugă mentă, coniac (în cantitate mică) și o lingură de înghețată sau frişcă.

2:00 Cultart

*Reportaj cultural teritorial Iaşi

*

Realizator: Andreea Ştiliuc

(Reluare)

3:00 Gigi căciuleanu-ALTERDANSUL


* Dansator, coregraf, poet, profesor, director de companie la Paris, Santiago de Chile si Bucuresti, Gigi Caciuleanu este o personalitate complexă, iar Alterdansul este manifestul său artistic.

Realizator: Bogdana Pascal (2010-2011)

(Reluare)
 
PROFESORUL DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI, ROMIŢĂ IUCU, ÎN

Duminică, 18 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă propun să intrăm în "Dialoguri Academice" cu profesorul de pedagogie, ...

Dincolo de roluri şi prejudecăți, „Sharon Stone–supravieţuitoarea”, la TVR Cultural

O poveste despre ambiție, luptă și supraviețuire în inima unei industrii nemiloase. Documentarul „Sharon Stone – supravieţuitoarea” oferă o ...

„Acasă” - povestea familiei care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, în premieră la TVR Cultural

Despre trecerea de la traiul în mijlocul naturii la cel urban, despre definirea propriei identități și găsirea unui „acasă”, situaţia emoţionantă ...

 

#TVRcultural