loader
Foto

O dezbatere despre refugiații ucraineni, de Ziua Mondială a Refugiatului, la TVR Cultural | VIDEO

În 20 iunie, de Ziua Mondială a Refugiatului, TVR Cultural a difuzat dialogul Valentinei Băințan cu experții programului umanitar „CARE for Ukraine” și cu activiști români implicați în proiect. Dialogul a fost transmis în direct de la Muzeul Țăranului Român, începând cu ora 19.00.

 

Valentina Băințan

La dialogul moderat de Valentina Băințan a participat Oana Drăgulinescu - ccordonatoarea departamentului de comunicare în cadrul programului „CARE for Ukraine”, Bogdan Pavel - team leader al proiectului „CARE for Ukraine”, Daniela Boșca - directoarea FONPC (Federația Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil), Bogdan Simion - director al Fundației SERA România și psihologul Silviu Ioniță.

În cadrul emisiunii, Valentina Băințan și invitații ei au discutat despre experienţa de lucru acumulată în ultimele 16 luni de consorţiul umanitar „CARE for Ukraine”, care sunt cele mai importante concluzii, date și studii referitoare la refugiații ucraineni, cum s-a metamorfozat societatea românească, în contextul războiului din Ucraina.

De la izbucnirea conflictului, aproape 3,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România și aproape 120.000 dintre ei au rămas aici pe termen lung. Acestea sunt, însă, doar cifre. Poveștile și dramele acestor oameni nu pot fi, însă, cuantificate în cifre.

Criza refugiaților din Ucraina a fost un examen de maturitate pentru societatea românească, dar și pentru sutele de organizații neguvernamentale care au intervenit în sprijinul celor vulnerabili.

CITIȚI ȘI: 20 DE FILLERE EXPLICATIVE DESPRE RELAȚIILE DINTRE ROMÂNI ȘI UCRAINENI, LA TVR CULTURAL | VIDEO

O astfel de inițiativă a fost creată de confederația globală „CARE, care a oferit sprijin umanitar în orașele ucrainene și în țările cu cele mai ample valuri de refugiați, precum Polonia, Georgia, România și Republica Moldova, ajungând la peste un milion de persoane sprijinite la nivel internațional, de la declanșarea războiului.

În România, CARE a intervenit prin intermediul a doi parteneri locali pe termen lung, Fundația SERA România și FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil), prin programul „CARE for Ukraine”.

În cadrul acestui program, au fost derulate peste 30 de proiecte de sprijin, de la intervenții rapide la graniță și sprijin cu bunuri de strictă necesitate, la programe de suport pentru copii, asistență medicală și psihologică, prevenirea traficului uman, integrare socială, centre de tranzit și de suport și echipe mobile de intervenție, distribuție de bunuri peste graniță.

Ziua Mondială a Refugiatului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite în 20 iunie,  onorează toți refugiații de pe glob, laudă puterea și curajul milioanelor de oameni care au fost nevoiți să fugă din țara lor pentru a scăpa de conflict sau persecuție. Ziua Mondială a Refugiatului este o ocazie pentru a crește gradul de empatie și înțelegere față de refugiați și situația acestora.

Producător TVR: Valentina Băiţan

Urmăriți emisiunea mai jos:

 

3:55 Opera (R)

* Otello

De Giuseppe Verdi


Preluare din cadrul Festivalului George Enescu 2023

ORCHESTRA ȘI CORUL MAGGIO MUSICALE FIORENTINO

ZUBIN MEHTA dirijor

LORENZO FRATINI dirijor cor

NONA CIOBANU, PETER KOŠIR regizori multimedia

FABIO SARTORI Otello

ANASTASIA BARTOLI Desdemona

LUCA SALSI Iago

JOSEPH DAHDAH Cassio

ADRIANO GRAMIGNI Lodovico

ELEONORA FILIPPONI Emilia

FRANCESCO PITTARI Rodrigo

EDUARDO MARTINEZ Montano

MATTEO MANCINI Un herald

Realizator: Claudia Robu

(Reluare)

6:25 Secretele marilor tablouri (R)

Documentar *

(Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018)

Regia: Clement Cogitore, Carlos Franklin

Serie inedită care explorează istoria artei într-un mod complet neaşteptat: tablourile prind viaţă, se animă şi depăşesc limitele ramelor pentru a ne conduce în epoca în care au fost create.

Episodul 6: 2 mai 1808-Masacrul de la Madrid (EL 2 DE MAYO DE 1808, 1814, Francisco de Goya-Franţa, 2016)

Realizator: Carlos Franklin

Considerată de spanioli simbolul independenţei şi identităţii naţionale, această lucrare-una dintre cele mai cunoscute ale lui Goya-omagiază popoarele care luptă pentru libertate.

Ea prezintă într-un mod elocvent cum au fost surprinşi patrioţii spanioli de violenţa atacului mamelucilor, mercenari egipteni aflaţi în solda armatei franceze, şi cum au fost nimiciţi de ocupant.

Redactor Gabriela Onea

(Reluare)
 
Soprana Lise Davidsen, în concert la Palatul Schönbrunn

Soprana Lise Davidsen, în concert la Palatul Schönbrunn

publicat: marţi, 26 noiembrie 2024

Mii de oameni se reunesc, an de an, în grădinile impresionante ale Palatului Schönbrunn, pentru a se bucura de una dintre cele mai bune ...

Antoaneta Tică, designer vestimentar și doctor în arte vizuale, invitată la ”Biografii necesare”

”Un designer care-şi respectă meseria trebuie să-şi urmărească propriul stil, nu tendințele la modă.’’ – Antoaneta Tică

"Aventura urbană" în Vicovu de sus

publicat: luni, 25 noiembrie 2024

În acest episod călătoriţi în nordul judeţului Suceava, aproape de graniţa cu Ucraina. Sofia Vicoveanca, renumita solistă de muzică populară, ...

 

#TVRcultural