loader
Foto

O dezbatere despre refugiații ucraineni, de Ziua Mondială a Refugiatului, la TVR Cultural | VIDEO

În 20 iunie, de Ziua Mondială a Refugiatului, TVR Cultural a difuzat dialogul Valentinei Băințan cu experții programului umanitar „CARE for Ukraine” și cu activiști români implicați în proiect. Dialogul a fost transmis în direct de la Muzeul Țăranului Român, începând cu ora 19.00.

 

Valentina Băințan

La dialogul moderat de Valentina Băințan a participat Oana Drăgulinescu - ccordonatoarea departamentului de comunicare în cadrul programului „CARE for Ukraine”, Bogdan Pavel - team leader al proiectului „CARE for Ukraine”, Daniela Boșca - directoarea FONPC (Federația Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil), Bogdan Simion - director al Fundației SERA România și psihologul Silviu Ioniță.

În cadrul emisiunii, Valentina Băințan și invitații ei au discutat despre experienţa de lucru acumulată în ultimele 16 luni de consorţiul umanitar „CARE for Ukraine”, care sunt cele mai importante concluzii, date și studii referitoare la refugiații ucraineni, cum s-a metamorfozat societatea românească, în contextul războiului din Ucraina.

De la izbucnirea conflictului, aproape 3,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România și aproape 120.000 dintre ei au rămas aici pe termen lung. Acestea sunt, însă, doar cifre. Poveștile și dramele acestor oameni nu pot fi, însă, cuantificate în cifre.

Criza refugiaților din Ucraina a fost un examen de maturitate pentru societatea românească, dar și pentru sutele de organizații neguvernamentale care au intervenit în sprijinul celor vulnerabili.

CITIȚI ȘI: 20 DE FILLERE EXPLICATIVE DESPRE RELAȚIILE DINTRE ROMÂNI ȘI UCRAINENI, LA TVR CULTURAL | VIDEO

O astfel de inițiativă a fost creată de confederația globală „CARE, care a oferit sprijin umanitar în orașele ucrainene și în țările cu cele mai ample valuri de refugiați, precum Polonia, Georgia, România și Republica Moldova, ajungând la peste un milion de persoane sprijinite la nivel internațional, de la declanșarea războiului.

În România, CARE a intervenit prin intermediul a doi parteneri locali pe termen lung, Fundația SERA România și FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil), prin programul „CARE for Ukraine”.

În cadrul acestui program, au fost derulate peste 30 de proiecte de sprijin, de la intervenții rapide la graniță și sprijin cu bunuri de strictă necesitate, la programe de suport pentru copii, asistență medicală și psihologică, prevenirea traficului uman, integrare socială, centre de tranzit și de suport și echipe mobile de intervenție, distribuție de bunuri peste graniță.

Ziua Mondială a Refugiatului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite în 20 iunie,  onorează toți refugiații de pe glob, laudă puterea și curajul milioanelor de oameni care au fost nevoiți să fugă din țara lor pentru a scăpa de conflict sau persecuție. Ziua Mondială a Refugiatului este o ocazie pentru a crește gradul de empatie și înțelegere față de refugiați și situația acestora.

Producător TVR: Valentina Băiţan

Urmăriți emisiunea mai jos:

 

3:35 Sinucigasul (R)

Teatru TV *

De Nikolai Erdman

Traducerea C C Buricea si Zeno Fodor

Spectacol cu public inregistrat la Teatrul Nottara

In distributie: Horatiu Malaele, Teodora Mares, Lili Nica Dumitrescu, Ruxandra Sireteanu, Valentin Teodosiu, Camelia Zorlescu, Ion Siminie, Stelian Nistor, Doina Simionescu, Ion Popa, Ion Porsila, Daniel Constantinescu, Daniel Corbu, Petrica Iacob, Constantin Lapusan, Sandu Moldovan, Anda Ilie, Stan Rotaru, Tudor Cristian.

Muzica Mircea Octavian

Costume Corina Dorobantu

Redactor Doina Teodoru

Regia TV Olimpia Arghir

Decorul si regia artistica Cornel Mihalache

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Redactor: George Mladen

(Reluare)

6:02 Drumuri aproape (R)

5’/3IT ari 1ilie

* Ziua Minelor Deschise la Petrila

Producător: Diana Bogea

(Reluare)
 
Scriitorul Alex Michaelides, autorul bestsellerului „Pacienta tăcută”, la „Ediție limitată”: Eu scriu doar pentru mine, pentru că sunt cel mai sever critic al meu | VIDEO

Scriitorul Alex Michaelides, autorul bestsellerului „Pacienta tăcută”, a mărturisit, într-un interviu pentru „Ediție limitată”, că este „cel mai ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

Invitație la teatru: Piesa „Sinucigașul”, cu Horațiu Mălăele, în 1 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 1 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la piesa de teatru „Sinucigașul”, de Nikolai Erdman, înregistrată cu ...

 

#TVRcultural