loader
Foto

Galerie foto

Ziua Mondială a Comemorării Holocaustului, în programele TVR

Cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. În 27 ianuarie, la TVR Cultural şi TVR Internaţional am urmărit documentare cutremurătoare, dar şi un proiect video comemorativ.

 

Este considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor, estimându-se că, într-un deceniu, au fost omorâţi în jur de 11 milioane de oameni. „Holocaust” este termenul utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ 11 milioane de oameni, dintre care jumătate evrei, din Europa, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

De Ziua Mondială a Comemorării Holocaustului (27 ianuarie), la TVR Cultural şi TVR Internaţional am urmărit documentare cutremurătoare, dar şi un proiectul video comemorativ realizat de Editura Vellant şi Teatrul Evreiesc de Stat.

„Omul în căutarea sensului vieţii”, în lectura actorilor Katia Pascariu, Andrei Miercure, Anka Levana, Mircea Dragoman și Maia Morgenstern, la TVR Cultural

(w882)

Pornind de la cartea „Omul în căutarea sensului vieții” de Viktor Frankl (ed. Vellant, 2018, 2022), Editura Vellant și Teatrul Evreiesc de Stat au realizat un proiect video comemorativ, pe care telespectatorii l-au vizionat la TVR Cultural de-a lungul zilei de 27 ianuarie de la orele 10.55, 14.45 şi 21.55. Actorii Katia Pascariu, Andrei Miercure, Anka Levana, Mircea Dragoman și Maia Morgenstern (în ordinea apariției) au citit fragmente din cartea amintită, transpunându-ne într-un timp şi loc care au însemnat multă suferinţă, chin, moarte.

„Omul în căutarea sensului vieții” este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste. Devenită bestseller internațional, cartea deschide cea mai intimă perspectivă asupra lecției universale a supraviețuirii.

Parteneri media: TVR Cultural, Radio România Cultural, Scena9, Agenția de Carte, Propagarta, Alecart, Reading Is Cool.

CITIȚI ȘI: COMEMORAREA VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI: FRAGMENTE DIN CARTEA PSIHIATRULUI VIKTOR FRANKL, SUPRAVIEȚUITOR AL LAGĂRULUI DE LA AUSCHWITZ, CITITE VINERI LA TVR CULTURAL

 

(w882)

Documentarul „Neuitarea sau povara unui popor”, de la ora 22.00, la TVR Cultural

„Exterminarea unui grup uman, nu pentru ce a făcut, nici pentru ceva ce a gândit sau spus, ci doar pentru că s-a născut. Odată născut, erai condamnat de fapt la moarte. Dacă te-ai născut din acel grup uman... Aceasta este, în două cuvinte, ceea ce a însemnat Holocaustul...”, spunea Liviu Beris, preşedintele Asociaţiei Evreilor Victime ale Holocaustului, intervievat de Ruxandra Ţuchel.

(w882)

Amintirea monstruozităţilor comise de nazişti este încă vie. Dar ceea ce este trist este că azi încă se aud voci care consideră Holocaustul o exagerare. Cum au ajuns anumiţi oameni să nege o cruntă evidenţă, unul dintre cele mai teribile evenimente ale istoriei universale? Am aflat răspunsuri în documentarul „Neuitarea sau povara unui popor”.

Realizat de Ruxandra Ţuchel, „Neuitarea sau povara unui popor” este un documentar  despre  tragedia evreilor  europeni. Liviu Beris ne povestește despre experienta sa în lagărele din Transnistria. Avea avea 13 ani când, la ordinul lui Ion Antonescu, a fost deportat împreună cu familia sa din localitatea Herța, care fusese ocupată de sovietici din iunie 1940 până în iunie 1941. După marșuri prin Basarabia, care au durat mai multe luni, în decembrie 1941, convoiul de evrei din care făcea parte și Liviu Beris a ajuns pe malul Nistrului și, într-un final, a fost trimis cu familia sa în ghetoul de la Moghilev, la începutul anului 1942. După un an, armatele germană și română au suferit o înfrângere grea în marea bătălie de la Stalingrad, ceea ce, povestește Liviu Beris, a avut o influență și asupra evreilor din ghetoul de la Moghilev.

Un film despre istorie, tragedii şi obligația de a nu uita –  la TVR Cultural vineri, 27 ianuarie, de la ora 22.00.

Imaginea: Silviu Andrei

Montaj: Gabriela Burcea
Realizator: Ruxandra Țuchel
Producție TVR 2019

Episoade ale documentarului „Amintiri din infern”, la TVRi

Pe 27 ianuarie, Ziua Mondială a Comemorării Holocaustului, TVR Internaţional a difuzat, de la ora 12.00, o serie de filmări realizate în 2019, demers jurnalistic prin care realizatoarea Aura Dobre caută să aducă alinare celor care nu știu mai nimic despre ce s-a întâmplat cu vecinii sau cu colegii bunicilor sau părinților lor în spațiul românesc.

Data de 9 octombrie a fost aleasă, din 2004, ca Zi Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România. În această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Sub titlul „Bunici fără copilărie”, urmărim o serie de interviuri - mărturii cu evrei, originari din România care au supraviețuit deportării în Transnistria. „Din păcate, noi nu am învățat nimic despre suferințele acestor oameni. Mulți dintre supraviețuitori nu au vrut să vorbească. De teamă să nu fie arestați sau eliminați din societate. Mulți au plecat în Plaestina sau în noul stat Israel și și-au impus să lase trecutul în urmă și să înceapă o viață nouă. Târziu au început să povestească pentru că suferința din amintiri dădea pe afară”, spune realizatoarea.

(w882)

Iar de la ora 19.00, tot la TVR Internaţional, un nou episod „Amintiri din infern. Auschwitz 76”. În 2021, se împlineau 76 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau de către armata sovietică. 76 de ani de când ororile din lagărul morţii au fost făcute cunoscute lumii întregi. Mulţi dintre evreii din Transilvania de Nord şi-au lăsat acolo familii întregi şi jumătate de suflet. Au trăit cu această jumătate 76 de ani, povestind, mai devreme sau mai târziu, familiei şi celor care doreau să ştie adevărul, calvarul prin care au trecut. Dar mai mult, şi-au divedit, în toţi aceşti ani, tăria şi determinarea de a trăi cu deminitate, chiar şi pentru cei risipiţi prin coşurile crematoriilor de la Auschwitz. Aura Dobre a stat de vorbă, în Israel, cu Tereza Mozes şi cu Ladislau Roth, doi supravieţuitori ai lagărului morţii din Polonia ocupată. Împlineau atunci 100 şi respectiv 102 ani. Au supravieşuit, şi-au format familii noi, au copii, nepoţi şi strănepoţi. Au făcut ca numele lor să fie cunoscute în toată lumea şi ne-au arătat că viaţa poate fi reluată de la zero, chiar dacă te întorci din infern.

Jurnalist Constantin Lupescu

Realizator Aura Dobre

22:00 Concert de Crăciun în Palatul Regal din Madrid

(Christmas Concert at Royal Palace, Spania, 2023)

Premieră

Cântece de Crăciun compuse de Pachelbel (Magnificat), Praetorius, Vivaldi, Oratoriul de Crăciun al lui Saint-Saëns, interpretate în Capela Palatului Regal din Madrid.

Corul şi Orchestra simfonică a Radioteleviziunii Publice din Spania

Dirijor: Christoph König

Solişti: soprană-Raquel Albarrán; mezzosoprană-Ekaterina Antipova; alto-Alla Zaikina; tenor-César Arrieta; bas-Javier Recio; orgă-Silvia Márquez.

Redactor: Gabriela Onea

23:05 Rock Maniac Sezon nou

Tvr Cultural le oferă șansa fanilor rock metal sa se reîntalnească cu trupele si artiștii preferați din fenomen.

Producător: Cristi I. Popescu

 
”Pasiunea mea a fost și este meseria mea”

”Pasiunea mea a fost și este meseria mea”

publicat: vineri, 27 decembrie 2024

Sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 16, urmăriți la TVR Cultural ultima ediție a emisiunii ”Portret de excelență” din acest an. Invitatul Mihaelei ...

Nominalizările pentru Cartea anului 2024, la România Literară TV

În ultima ediție din acest an, tema discuției se va centra în jurul bilanțului anului 2024, cu tot ce a fost bun, dar și cu marile pierderi: ...

Reportaj special ”Remix” cu muziciana Rusanda Panfili, la TVR Cultural

Duminică, 29 decembrie, de la ora 23:10, la TVR Cultural, ultima ediție Remix a anului prezintă reportaje cu Mirel Leventer, Rusanda Panfili și ...

 

#TVRcultural