loader
Foto

Galerie foto

Ziua Mondială a Comemorării Holocaustului, în programele TVR

Cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. În 27 ianuarie, la TVR Cultural şi TVR Internaţional am urmărit documentare cutremurătoare, dar şi un proiect video comemorativ.

 

Este considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor, estimându-se că, într-un deceniu, au fost omorâţi în jur de 11 milioane de oameni. „Holocaust” este termenul utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ 11 milioane de oameni, dintre care jumătate evrei, din Europa, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

De Ziua Mondială a Comemorării Holocaustului (27 ianuarie), la TVR Cultural şi TVR Internaţional am urmărit documentare cutremurătoare, dar şi un proiectul video comemorativ realizat de Editura Vellant şi Teatrul Evreiesc de Stat.

„Omul în căutarea sensului vieţii”, în lectura actorilor Katia Pascariu, Andrei Miercure, Anka Levana, Mircea Dragoman și Maia Morgenstern, la TVR Cultural

(w882)

Pornind de la cartea „Omul în căutarea sensului vieții” de Viktor Frankl (ed. Vellant, 2018, 2022), Editura Vellant și Teatrul Evreiesc de Stat au realizat un proiect video comemorativ, pe care telespectatorii l-au vizionat la TVR Cultural de-a lungul zilei de 27 ianuarie de la orele 10.55, 14.45 şi 21.55. Actorii Katia Pascariu, Andrei Miercure, Anka Levana, Mircea Dragoman și Maia Morgenstern (în ordinea apariției) au citit fragmente din cartea amintită, transpunându-ne într-un timp şi loc care au însemnat multă suferinţă, chin, moarte.

„Omul în căutarea sensului vieții” este cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste. Devenită bestseller internațional, cartea deschide cea mai intimă perspectivă asupra lecției universale a supraviețuirii.

Parteneri media: TVR Cultural, Radio România Cultural, Scena9, Agenția de Carte, Propagarta, Alecart, Reading Is Cool.

CITIȚI ȘI: COMEMORAREA VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI: FRAGMENTE DIN CARTEA PSIHIATRULUI VIKTOR FRANKL, SUPRAVIEȚUITOR AL LAGĂRULUI DE LA AUSCHWITZ, CITITE VINERI LA TVR CULTURAL

 

(w882)

Documentarul „Neuitarea sau povara unui popor”, de la ora 22.00, la TVR Cultural

„Exterminarea unui grup uman, nu pentru ce a făcut, nici pentru ceva ce a gândit sau spus, ci doar pentru că s-a născut. Odată născut, erai condamnat de fapt la moarte. Dacă te-ai născut din acel grup uman... Aceasta este, în două cuvinte, ceea ce a însemnat Holocaustul...”, spunea Liviu Beris, preşedintele Asociaţiei Evreilor Victime ale Holocaustului, intervievat de Ruxandra Ţuchel.

(w882)

Amintirea monstruozităţilor comise de nazişti este încă vie. Dar ceea ce este trist este că azi încă se aud voci care consideră Holocaustul o exagerare. Cum au ajuns anumiţi oameni să nege o cruntă evidenţă, unul dintre cele mai teribile evenimente ale istoriei universale? Am aflat răspunsuri în documentarul „Neuitarea sau povara unui popor”.

Realizat de Ruxandra Ţuchel, „Neuitarea sau povara unui popor” este un documentar  despre  tragedia evreilor  europeni. Liviu Beris ne povestește despre experienta sa în lagărele din Transnistria. Avea avea 13 ani când, la ordinul lui Ion Antonescu, a fost deportat împreună cu familia sa din localitatea Herța, care fusese ocupată de sovietici din iunie 1940 până în iunie 1941. După marșuri prin Basarabia, care au durat mai multe luni, în decembrie 1941, convoiul de evrei din care făcea parte și Liviu Beris a ajuns pe malul Nistrului și, într-un final, a fost trimis cu familia sa în ghetoul de la Moghilev, la începutul anului 1942. După un an, armatele germană și română au suferit o înfrângere grea în marea bătălie de la Stalingrad, ceea ce, povestește Liviu Beris, a avut o influență și asupra evreilor din ghetoul de la Moghilev.

Un film despre istorie, tragedii şi obligația de a nu uita –  la TVR Cultural vineri, 27 ianuarie, de la ora 22.00.

Imaginea: Silviu Andrei

Montaj: Gabriela Burcea
Realizator: Ruxandra Țuchel
Producție TVR 2019

Episoade ale documentarului „Amintiri din infern”, la TVRi

Pe 27 ianuarie, Ziua Mondială a Comemorării Holocaustului, TVR Internaţional a difuzat, de la ora 12.00, o serie de filmări realizate în 2019, demers jurnalistic prin care realizatoarea Aura Dobre caută să aducă alinare celor care nu știu mai nimic despre ce s-a întâmplat cu vecinii sau cu colegii bunicilor sau părinților lor în spațiul românesc.

Data de 9 octombrie a fost aleasă, din 2004, ca Zi Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România. În această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Sub titlul „Bunici fără copilărie”, urmărim o serie de interviuri - mărturii cu evrei, originari din România care au supraviețuit deportării în Transnistria. „Din păcate, noi nu am învățat nimic despre suferințele acestor oameni. Mulți dintre supraviețuitori nu au vrut să vorbească. De teamă să nu fie arestați sau eliminați din societate. Mulți au plecat în Plaestina sau în noul stat Israel și și-au impus să lase trecutul în urmă și să înceapă o viață nouă. Târziu au început să povestească pentru că suferința din amintiri dădea pe afară”, spune realizatoarea.

(w882)

Iar de la ora 19.00, tot la TVR Internaţional, un nou episod „Amintiri din infern. Auschwitz 76”. În 2021, se împlineau 76 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau de către armata sovietică. 76 de ani de când ororile din lagărul morţii au fost făcute cunoscute lumii întregi. Mulţi dintre evreii din Transilvania de Nord şi-au lăsat acolo familii întregi şi jumătate de suflet. Au trăit cu această jumătate 76 de ani, povestind, mai devreme sau mai târziu, familiei şi celor care doreau să ştie adevărul, calvarul prin care au trecut. Dar mai mult, şi-au divedit, în toţi aceşti ani, tăria şi determinarea de a trăi cu deminitate, chiar şi pentru cei risipiţi prin coşurile crematoriilor de la Auschwitz. Aura Dobre a stat de vorbă, în Israel, cu Tereza Mozes şi cu Ladislau Roth, doi supravieţuitori ai lagărului morţii din Polonia ocupată. Împlineau atunci 100 şi respectiv 102 ani. Au supravieşuit, şi-au format familii noi, au copii, nepoţi şi strănepoţi. Au făcut ca numele lor să fie cunoscute în toată lumea şi ne-au arătat că viaţa poate fi reluată de la zero, chiar dacă te întorci din infern.

Jurnalist Constantin Lupescu

Realizator Aura Dobre

13:00 Jurnal Cultural

Producător: Aimee d’Albon

13:30 Romănia literară TV (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

din 13 aprilie//

(Reluare)
 
Documentarul „Delta Bucureștiului”, în 18 aprilie, la TVR Cultural: „Nu există loc în care să poți să te ascunzi atunci când istoria vine după tine”

Între 15 și 21 aprilie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească peliculele „Os de pește” (2021) și  „Jurnalul unei cameriste” ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

„Înapoi la argument”: Dialogurile lui H.R. Patapievici cu Andrei Pleșu și Radu Paraschivescu (2007), redifuzate la TVR Cultural

Între 15 și 19 aprilie, TVR Cultural redifuzează dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Dan Burlac, Radu ...

 

#TVRcultural