loader
Foto

„Această poartă a creștinătății”: Despre Principatele secolelor XVI-XVII, în 4 și 5 martie

În weekendul 4-5 martie, TVR Cultural a difuzat două noi episoade din documentarul „Această poartă a creștinătății”, despre domniile lui Radu cel Mare și Neagoe Basarab, dar și despre unirea vremelnică de la 1600, făcută de Mihai Viteazul.

 

Această poartă a creștinătății

TVR Cultural redifuzează, în perioada 18 februarie - 12 martie, în memoria lui Răzvan Theodorescu, una dintre primele emisiuni culturale din anii ’90, serialul „Această poartă a creştinătăţii”, pe care îl puteți urmări în fiecare sfârşit de săptămână, sâmbăta şi duminica, de la ora 16:25.

Documentarul este semnat de Răzvan Theodorescu și a fost difuzat la Televiziunea Română între anii 1991 și 1992.

(w882) Poarta cre

Dinastii şi cărţi (episodul 5)

  • • Sâmbătă, 4 martie, ora 16:25

După anul 1500, după marele efort cruciat, marcat mai ales în Moldova lui Ştefan Cel Mare, se poate vorbi despre o stabilizare relativă, pentru trei secole, a relaţiilor româno – otomane, aceste raporturi atât de pline de consecinţe pentru locul nostru istoric în Europa.

Din această perspectivă, un moment de foarte mare interes al istoriei civilizaţiei româneşti îl reprezintă primele două decenii ale secolului al XVI-lea. Este vremea cârmuirii, în reşedinţa domnească de la Târgovişte (care luase locul Curţii de Argeş),  a lui Radu cel Mare şi Neagoe Basarab, cei doi voievozi – ctitori în timpul cărora imperiul turcesc ajunsese deja cu hotarele la Dunăre, reprezentând marea putere a Balcanilor.

(w882) Poarta cre

CITIȚI ȘI DESPRE CELALTE PATRU EPISOADE ALE SERIEI:

SERIA DOCUMENTARĂ „ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII” - DESPRE MOLDOVA MEDIEVALĂ ȘI PRIMELE NUCLEE STATALE, ÎN 18 ȘI 19 FEBRUARIE

ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII: DESPRE SENIORII CRUCIADELOR ȘI POVESTEA MARIEI DE MANGOP, ÎN 25 ȘI 26 FEBRUARIE

(w882) Poarta cre

Fascinații nobiliare (episodul 6)

• Duminică, 5 martie, ora 16:25, reluare ora 2:25

Momentul 1600, cel al unirii efemere a celor trei ţări române, sub sceptrul personajului de Renaştere târzie şi de dramă barocă, care a fost Mihai Viteazul, rămâne o clipă de reper a istoriei noastre.

Apropierile politice și proiectele spirituale au fost tot mai multe în cel de-al XVII–lea veac, cel al întregului areal românesc. Şi, tocmai de aceea, se cade ca, în fiecare parte a pământului românesc, să urmărim chipul în care izbucneşte noutatea, chipul în care se receptează înnoirile Europei, uneori în spiritul unei febrile căutări sau într-altul de aducere a acestei noutăţi în tiparele tradiţiei.

Se ivesc acum în cultura românilor monumente memorabile: între acestea, unul nu departe de Suceava, cu totul expresiv şi cu totul ieşit din norme - biserica cea mare a Mănăstirii Dragomirna.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

(w882) Poarta cre

18:30 Muzica timpului tău Premieră

Producător: Valentina Ionescu

19:00 Ce facem în weekend Premieră

Producător: Narcisa Manoliu

 
Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

 

#TVRcultural