loader
Foto

„Această poartă a creștinătății”: Despre Principatele secolelor XVI-XVII, în 4 și 5 martie

În weekendul 4-5 martie, TVR Cultural a difuzat două noi episoade din documentarul „Această poartă a creștinătății”, despre domniile lui Radu cel Mare și Neagoe Basarab, dar și despre unirea vremelnică de la 1600, făcută de Mihai Viteazul.

 

Această poartă a creștinătății

TVR Cultural redifuzează, în perioada 18 februarie - 12 martie, în memoria lui Răzvan Theodorescu, una dintre primele emisiuni culturale din anii ’90, serialul „Această poartă a creştinătăţii”, pe care îl puteți urmări în fiecare sfârşit de săptămână, sâmbăta şi duminica, de la ora 16:25.

Documentarul este semnat de Răzvan Theodorescu și a fost difuzat la Televiziunea Română între anii 1991 și 1992.

(w882) Poarta cre

Dinastii şi cărţi (episodul 5)

  • • Sâmbătă, 4 martie, ora 16:25

După anul 1500, după marele efort cruciat, marcat mai ales în Moldova lui Ştefan Cel Mare, se poate vorbi despre o stabilizare relativă, pentru trei secole, a relaţiilor româno – otomane, aceste raporturi atât de pline de consecinţe pentru locul nostru istoric în Europa.

Din această perspectivă, un moment de foarte mare interes al istoriei civilizaţiei româneşti îl reprezintă primele două decenii ale secolului al XVI-lea. Este vremea cârmuirii, în reşedinţa domnească de la Târgovişte (care luase locul Curţii de Argeş),  a lui Radu cel Mare şi Neagoe Basarab, cei doi voievozi – ctitori în timpul cărora imperiul turcesc ajunsese deja cu hotarele la Dunăre, reprezentând marea putere a Balcanilor.

(w882) Poarta cre

CITIȚI ȘI DESPRE CELALTE PATRU EPISOADE ALE SERIEI:

SERIA DOCUMENTARĂ „ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII” - DESPRE MOLDOVA MEDIEVALĂ ȘI PRIMELE NUCLEE STATALE, ÎN 18 ȘI 19 FEBRUARIE

ACEASTĂ POARTĂ A CREȘTINĂTĂȚII: DESPRE SENIORII CRUCIADELOR ȘI POVESTEA MARIEI DE MANGOP, ÎN 25 ȘI 26 FEBRUARIE

(w882) Poarta cre

Fascinații nobiliare (episodul 6)

• Duminică, 5 martie, ora 16:25, reluare ora 2:25

Momentul 1600, cel al unirii efemere a celor trei ţări române, sub sceptrul personajului de Renaştere târzie şi de dramă barocă, care a fost Mihai Viteazul, rămâne o clipă de reper a istoriei noastre.

Apropierile politice și proiectele spirituale au fost tot mai multe în cel de-al XVII–lea veac, cel al întregului areal românesc. Şi, tocmai de aceea, se cade ca, în fiecare parte a pământului românesc, să urmărim chipul în care izbucneşte noutatea, chipul în care se receptează înnoirile Europei, uneori în spiritul unei febrile căutări sau într-altul de aducere a acestei noutăţi în tiparele tradiţiei.

Se ivesc acum în cultura românilor monumente memorabile: între acestea, unul nu departe de Suceava, cu totul expresiv şi cu totul ieşit din norme - biserica cea mare a Mănăstirii Dragomirna.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

(w882) Poarta cre

3:00 OMUL DE MARMURĂ

Filmul de artă *(CZLOWIEK Z MARMURU-Polonia, 1976)

Regia: Andrzej Wajda

Cu: Krystyna Janda, Jerzy Radziwilowicz

*Premiul FIPRESCI-Festivalul de Film de la Cannes 1978

Dramă. O tânără regizoare (Krystyna Janda) îşi alege drept subiect pentru lucrarea de diplomă un subiect aproape tabu în vremea aceea: cazul real al unui muncitor stahanovist din anii '50-zidarul Birkut, prezentat adesea în actualităţile cinematografice de epocă drept un muncitor "erou al poporului", transformat în timpul epocii staliniste într-un adevărat mit naţional. Investigaţiile nu se derulează facil însă, înarmată cu tenacitate, ea învinge repetatele obstacole din partea celor care l-au cunoscut şi care, cu cinism, i-au supravieţuit: teamă, reticenţă, complicitatea tăcerii, false pudori, interese politice. În ciuda dificultăţii de a-i găsi, două decenii mai târziu, pe martorii "sanctificării" lui Birkut, încăpăţânata regizoare va reuşi să îi întâlnească pe câţiva dintre ei şi să îi facă să vorbească despre cel care avea să plătească din greu naivitatea "romantismului revoluţionar". (Marian Rădulescu, "Fantomele obsedantului deceniu: Omul de marmură"-LiterNet, 2009)

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)

5:45 Fata cu cartea

Producător: Nadine Vlădescu

(Reluare)
 
Dincolo de roluri şi prejudecăți, „Sharon Stone–supravieţuitoarea”, la TVR Cultural

O poveste despre ambiție, luptă și supraviețuire în inima unei industrii nemiloase. Documentarul „Sharon Stone – supravieţuitoarea” oferă o ...

„Acasă” - povestea familiei care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, în premieră la TVR Cultural

Despre trecerea de la traiul în mijlocul naturii la cel urban, despre definirea propriei identități și găsirea unui „acasă”, situaţia emoţionantă ...

Alter-dansul. Atemporal, original și atipic, marcat de propria și inconfundibila sa ștampilă: Stilul Gigi

ANIVERSARE. Respectat și iubit în lumea dansului internațional, pe 13 mai Gigi Căciuleanu este celebrat la TVR Cultural prin programe elocvente ...

 

#TVRcultural