loader
Foto

România, prin fereastra trenului: Emisiunea „Gări de poveste”, la TVR Cultural. Poveștile primei săptămâni din luna iulie | VIDEO

Începând de vineri, 30 iunie, TVR Cultural a difuzat documentarul de călătorie „Gări de poveste”, prin care telespectatorii au văzut România de la fereastra trenului, prin ochii gazdelor Marina Constantinescu și Cătălin Ștefănescu. Emisiunea a fost difuzată de luni până vineri, de la ora 12.00.

 

Gări de poveste

„Gări de poveste” este un documentar de călătorie care poartă telespectatorii pe peroanele celor mai interesante gări din România şi le prezintă oamenii din fiecare zonă, problemele lor actuale sau legendele locului.

Filmele din proiectul „Gări de poveste“ au fost realizate cu sprijinul Ministerului Transporturilor, CFR Călători şi CENAFER.

 

Aceste călătorii în lumea gărilor româneşti şi a comunităţilor din jurul lor e – dincolo de readucerea în actualitate a unor istorii uitate – o explorare a unor părţi din chipul României de ieri şi de azi. Nu e vreo căutare de nod în papură, ci, pur şi simplu, o privire asupra unei stări de fapt”, spunea Cătălin Ştefănescu în 2015, anul în care emisiunea a avut premiera.

Bucureştiul feroviar - vineri, 30 iunie

Primul episod al seriei  le arată telespectatorilor gările din Capitală: Gara de Nord, Gara de Est, Gara Băneasa, Gara Filaret și Gara Cotroceni. Puțini știu că actuala intrare a Palatului Cotroceni făcea parte din arhitectura fostei gări regale. De aici se urcau în tren, spre diferite destinații, membrii Casei Regale.

Nora Iuga spune că „nu există călătorii decât cu trenul“: „Îmi place să călătoresc numai cu trenul. Probabil că această plăcere îi marchează pe toţi bătrânii”.

Gări în oraşe port - luni, 3 iulie

Cătălin Ştefănescu reface traseul primului tren care a circulat, în octombrie 1869, pe ruta Bucureşti – Giurgiu. Apoi, îşi continuă expediţia spre oraşele Corabia şi Calafat, două porturi importante la începutul secolului trecut, după cum arată chiar clădirile gărilor, adevărate opere de arhitectură. Echipa TVR face şi un scurt popas la Segarcea, pe locul fostei halte regale, aflate chiar în mijlocul podgoriei.

Trenul cu poveşti şi amintiri - marți, 4 iulie

În acest episod, Marina Constantinescu a ales un tren special care îi va duce pe telespectatori la malul mării, pe un drum al poveștilor și amintirilor rămase învăluite de mister. Un episod între film și reportaj, între travel clasic și documentar, între confesiune și rememorare: „trenul cu povești și amintiri”.

Gări strategice - miercuri, 5 iulie

Cătalin Stefănescu îi invită pe telespectatori într-o nouă călătorie feroviară, pe o linie de cale ferată veche, construită în 1884 de către armata română: Bucureşti– Titu - Târgovişte – Pucioasa.

Gări regale - joi, 5 iulie

Ghidul acestui episod este Marina Constantinescu merge pe urmele regalității, în Sinaia. Ea le povestește telespectatorilor despre trenul regal și gara regală din Sinaia, dar și de ce stațiunea are trei gări.

(w882) Gări de p

Echipa: realizator - Ruxandra Ţuchel, producător - Ioana Mureşan, gazde - Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu, redactor - Diana Ilica.

Emisiunea „Gări de poveste” este difuzată la TVR Cultural din 30 iunie, de luni până vineri, de la ora 12.00.

15:00 De ce-aş citi ? Premieră

* De ce-aș citi? Cititul te facem mai creativ în orice domeniu. Să ne gândim de exemplu la muzică, „O mie și una de nopți”, colecția de povești populare din folclorul arab, persan, indian, egiptean și mesopotamic, a inspirat poemul simfonic Șeherezada al lui Rimski-Korsakov.„Romeo și Julieta”, al lui William Shakespeare a inspirat numeroase piese muzicale, opere și balete, cel mai cunoscut fiind probabil cel al lui Prokofiev. „Doamna cu camelii”, a lui Alexandre Dumas fiul, a devenit capodopera „Traviata” a lui Giuseppe Verdi. Ce să mai spunem despre felul în care literatura a inspirat cinematografia! Nici nu știi ce să alegi! Uite, aș alege senzaționala povestire SF „Picnic la marginea drumului” a fraților Arkadie și Boris Strugațki, care a devenit uluitorul film „Călăuza” al lui Andrei Tarkovsky și ceea ce este, ca să zic așa, suplimentar de uluitor este că Tarkovsky a transfigurat textul de la care a pornit, dându-i alte valențe! Vă garantez: cititul te face mai creativ, în orice domeniu-nu numai artistic. În plus, te face și mai înțelept. Numai un om care a citit mult putea să constate că „Femeia este foarte uşor de înţeles, e ca o carte deschisă! O carte de fizică cuantică, scrisă în sanscrită, desigur”.
Tudor Călin Zarojanu îi are ca invitați pe Silvia Colfescu, directoare editura Vremea și pe Iulian Tănase, scriitor și trainer de creative writing și storytelling, realizator de podcast (RSS realoaded).

Producător Bogdana Pascal

16:00 Biruitorii Premieră

Documentar*

Documentarul „Biruitorii” promovează valorile creștine ortodoxe autentic.

Realizator: Coralia Matea

 
Istoricul Bogdan Murgescu, „Mic dejun cu un campion”:  Revoluţia din decembrie 1989 este momentul fondator al sistemului democratic din România

Duminică, 3 decembrie, de la ora 10.00, TVR Cultural difuzează dialogul Danielei Zeca Buzura cu istoricul Bogdan Murgescu, eseist și prorectorul ...

Documentarele semnate de Andrei Ujică, în 2 decembrie, la „Noaptea Albă a Filmului Românesc”

Apreciat reprezentant al Noului Cinema Nonficțional, Andrei Ujică, scriitor, regizor de film și profesor, este invitatul „Nopții Albe a Filmului ...

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

publicat: vineri, 01 decembrie 2023

De Ziua Naţională a României, TVR CULTURAL aniversează un an de când şi-a asumat misiunea de a readuce arta, cultura și dezbaterea de idei în ...