loader
Foto

România, prin fereastra trenului: Emisiunea „Gări de poveste”, la TVR Cultural. Poveștile primei săptămâni din luna iulie | VIDEO

Începând de vineri, 30 iunie, TVR Cultural a difuzat documentarul de călătorie „Gări de poveste”, prin care telespectatorii au văzut România de la fereastra trenului, prin ochii gazdelor Marina Constantinescu și Cătălin Ștefănescu. Emisiunea a fost difuzată de luni până vineri, de la ora 12.00.

 

Gări de poveste

„Gări de poveste” este un documentar de călătorie care poartă telespectatorii pe peroanele celor mai interesante gări din România şi le prezintă oamenii din fiecare zonă, problemele lor actuale sau legendele locului.

Filmele din proiectul „Gări de poveste“ au fost realizate cu sprijinul Ministerului Transporturilor, CFR Călători şi CENAFER.

 

Aceste călătorii în lumea gărilor româneşti şi a comunităţilor din jurul lor e – dincolo de readucerea în actualitate a unor istorii uitate – o explorare a unor părţi din chipul României de ieri şi de azi. Nu e vreo căutare de nod în papură, ci, pur şi simplu, o privire asupra unei stări de fapt”, spunea Cătălin Ştefănescu în 2015, anul în care emisiunea a avut premiera.

Bucureştiul feroviar - vineri, 30 iunie

Primul episod al seriei  le arată telespectatorilor gările din Capitală: Gara de Nord, Gara de Est, Gara Băneasa, Gara Filaret și Gara Cotroceni. Puțini știu că actuala intrare a Palatului Cotroceni făcea parte din arhitectura fostei gări regale. De aici se urcau în tren, spre diferite destinații, membrii Casei Regale.

Nora Iuga spune că „nu există călătorii decât cu trenul“: „Îmi place să călătoresc numai cu trenul. Probabil că această plăcere îi marchează pe toţi bătrânii”.

Gări în oraşe port - luni, 3 iulie

Cătălin Ştefănescu reface traseul primului tren care a circulat, în octombrie 1869, pe ruta Bucureşti – Giurgiu. Apoi, îşi continuă expediţia spre oraşele Corabia şi Calafat, două porturi importante la începutul secolului trecut, după cum arată chiar clădirile gărilor, adevărate opere de arhitectură. Echipa TVR face şi un scurt popas la Segarcea, pe locul fostei halte regale, aflate chiar în mijlocul podgoriei.

Trenul cu poveşti şi amintiri - marți, 4 iulie

În acest episod, Marina Constantinescu a ales un tren special care îi va duce pe telespectatori la malul mării, pe un drum al poveștilor și amintirilor rămase învăluite de mister. Un episod între film și reportaj, între travel clasic și documentar, între confesiune și rememorare: „trenul cu povești și amintiri”.

Gări strategice - miercuri, 5 iulie

Cătalin Stefănescu îi invită pe telespectatori într-o nouă călătorie feroviară, pe o linie de cale ferată veche, construită în 1884 de către armata română: Bucureşti– Titu - Târgovişte – Pucioasa.

Gări regale - joi, 5 iulie

Ghidul acestui episod este Marina Constantinescu merge pe urmele regalității, în Sinaia. Ea le povestește telespectatorilor despre trenul regal și gara regală din Sinaia, dar și de ce stațiunea are trei gări.

(w882) Gări de p

Echipa: realizator - Ruxandra Ţuchel, producător - Ioana Mureşan, gazde - Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu, redactor - Diana Ilica.

Emisiunea „Gări de poveste” este difuzată la TVR Cultural din 30 iunie, de luni până vineri, de la ora 12.00.

19:00 Concert din catedrala Santo Domingo de la Calzada

(Los Conciertos de La 2-en Santo Domingo de la Calzada, Spania, 2023)

Premieră

Orchestra şi corul Radioteleviziunii Publice din Spania

Dirijor: Ignacio García Vidal

Solişti: oboi-Carlos Alonso; vioară-Lavinia Aniţescu

Concert de binefacere susţinut în catedrala Santo Domingo de la Calzada, din Rioja.

În program: J. S. Bach-Concertul Brandenburgic nr. 3 în Sol major, Concertul pentru vioară şi oboi în Do minor; W. A. Mozart-Simfonia nr. 40 în Sol minor; Luigi Boccherini-Trio în Mi major, Opus 34.

Redactor: Gabriela Onea

20:25 Secolul 22

Producător: Bogdana Pascal

 
Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

„Luna de miere

Filmul din 2018 spune o poveste despre emigrare, adaptare și prețul plătit pentru împlinirea visului american - de la ora 22:00, joi, 2 ianuarie, ...

 

#TVRcultural