loader
Foto

Drama „I Vitelloni” (1953), în regia lui Fellini, sâmbătă, la TVR Cultural. Filmele săptămânii | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe cinefili, în 18 februarie, la „I Vitelloni”, în regia lui Federico Fellini (1953). TVR Cultural a mai pregătit, săptămâna aceasta, și „Misterele adevăratului Sherlock Holmes”, „Berliner” și „Tinerețe fără bătrânețe”.

 

Luni, 13 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat thrillerul „Misterele adevăratului Sherlock Holmes: doctorul Bell și domnul Doyle” (2000), în regia lui Paul Seed.

Cu: Ian Richardson, Robin Laing, Charles Dance, Dolly Wells.

(w882) Misterele

Robin Laing. Sursă imagine: imdb.com

Acțiunea filmului se petrece în Edinburgh, la sfârşitul secolului XIX, unde tânărul scriitor Arthur Conan Doyle şi mentorul său, doctorul Joseph Bell, expert în medicină legală, îşi unesc forţele pentru a rezolva cele mai misterioase cazuri de crimă.

Doctorul Bell - care va deveni mai târziu sursa de inspiraţie pentru celebrul erou al lui Doyle, detectivul Sherlock Holmes – este adeptul metodelor neconvenţionale şi se foloseşte de remarcabilul său simţ al observaţiei pentru a interpreta realitatea. Tânărul Doyle, student la medicină, este marcat de uciderea colegei lui, Elspeth, de care era îndrăgostit, şi devine obsedat să-l găsească pe autorul crimei, care ar putea fi un politician de vază.

(w882) Misterele

Charles Dance și Ian Richardson. Sursă imagine: imdb.com

Joi, 16 februarie, telespectatorii TVR Cultural au putut urmări filmul românesc „Berliner” (2020), în regia lui Marian Crișan, cu Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Maria Junghietu și Sorin Cociş.

Filmul spune povestea lui Mocanu, un politician în plină campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, ce rămâne blocat la Salonta, un orăşel de provincie. El este găzduit în casa lui Viorel, un cetăţean obişnuit, tractorist de meserie. Politicianul îşi continuă campania electorală în micul orăşel, punând la cale un plan cameleonic.

(w882) Berliner

Sursă imagine: cinemagia.ro

Titlul filmului vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner” („Sunt berlinez”), din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara anului 1963.

(w882) Berliner

Sursă imagine: cinemagia.ro

Multă lume zice că e comedie, unii zic că e o dramă. E un film de cinema, care are și momente comice ... e un film așa cum l-am simțit eu, echipa și actorii. Nu am vrut să smulgem hohote de râs neapărat. Când te uiți la oameni și aștepți mai mult decât trebuie, sunt și momente comice.

Este și o oglindă a lumii în care trăim, în care se țin discursuri de genul ăsta (precum discursul în limbă de lemn al politicianului Mocanu, n.r.), în care politicienii ne amăgesc din patru în patru ani cu momente fabricate pe Internet și te întrebi ce e adevărat în asta. Emoțiile astea fabricate, copii luați în brațe, bătrâni luați în brațe plângând - ce înseamnă asta? De ce ni se cere să fim emoționați și, după aceea, gata? E o piesă de teatru pusă la cale ciclic” , explica regizorul Marian Crișan, într-un interviu publicat pe aarc.ro, revista online editată de Uniunea Cineaștilor din România.

(w882) Marian Cri

Marian Crișan. Sursă imagine: Captură video YouTube Aarc.ro

Sâmbătă, 18 februarie, de la ora 09.00, TVR Cultural a difuzat filmul „Tinerețe fără bătrânețe”, regizat de Elisabeta Bostan în 1969, cu Mircea Breazu, Emanoil Petruţ, Ana Szeles, Margareta Pogonat și Carmen Stănescu.

Filmul este inspirat din basmul popular cules de Petre Ispirescu - „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”.

(w882) Tinerețe

Ana Szeles - Zâna și Mircea Breazu - Făt-Frumos, în „Tinerețe fără bătrânețe”. Sursă imagine: Cinema/ aarc.ro

Filmul nu e o simplă adaptare după basmul cules de Petre Ispirescu, ci mai curând o chintesență a poveștii populare românești. Autoarea vădește îndrăzneala de a figura, cu inventivitate, abstracția folclorică, de a comenta și traduce cinematografic expresii populare ca, de pildă, „a depăna timpul”, întrupată de un Moș Vreme cu uriașa sa roată pe care, cu îndrăzneala zănatică a vârstei, Făt-Frumos încearcă s-o oprească din mers, sau doina trist șuierată din frunză care nu numai că înmoaie inimile, dar face să cedeze până și tăria frânghiilor care l-au ținut pe erou. Chiar imaginea acelui armăsar zburător care deschide genericul cuprinde ceva din elanul etern al basmului românesc”, nota Tudor Caranfil, în lucrarea „Dicționar de filme românești” (2002).

Sâmbătă seară, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe cinefili la „I Vitelloni” al lui Federico Fellini (1953), cu Franco Fabrizzi, Alberto Sordi, Franco Interlenghi, Leopoldo Trieste, Riccardo Fellini, Leonora Ruffo, Jean Brochard, Claude Farell.

Filmul a câștigat Leul de Argint la Festivalul Filmului de la Veneţia în 1953 și a fost nominalizat la premiul Oscar pentru scenariu în 1958.

CITIȚI ȘI: FILMELE SĂPTĂMÂNII 6-12 FEBRUARIE: JOI, COMEDIA „FĂRĂ PRELUNGIRI”. ÎN WEEKEND, CLASICUL LUI FELLINI, „LA STRADA”

(w882) I Vitellon

Jean Brochard și Franco Fabrizi. Sursă imagine: imdb.com

Filmul, dramă și comedie, prezintă povestea a cinci tineri care se maturizează cu greu, trăindu-și viața într-un mic oraș italian de provincie: Fausto (Franco Fabrizi), liderul grupului, un afemeiat, Riccardo (Riccardo Fellini, fratele regizorului), care își dorește să fie faimos, Alberto (Alberto Sordi), un visător irecuperabil, Leopoldo (Leopoldo Trieste), un dramaturg aspirant, și Moraldo (Franco Interlenghi), care visează la viața în oraș. În vreme ce Fausto aleargă după femei, spre oroarea soției sale însărcinate (Sandra Rubini, jucată de Leonora Ruffo), ceilalți patru tineri trec printr-o mulțime de experiențe.

(w882) I Vitellon

Franco Fabrizi și Leonora Ruffo. Sursă imagine: imdb.com

Filmul este considerat un punct de cotitură în filmografia lui Fellini, conținând elemente de autobiografie, care oglindesc schimbările petrecute în Italia anilor 1950. Totodată, „I Vitelloni” i-a propulsat și cariera lui Alberto Sordi, unul dintre cei mai importanți comedianți italieni de după război.

Scenariul filmului a fost scris de Federico Fellini, Ennio Flaiano și Tullio Pinelli.

(w882) I Vitellon

Franco Interlenghi și Alberto Sordi. Sursă imagine: imdb.com

9:00 Ce facem în weekend (R)

Producător: Narcisa Manoliu

(Reluare)

10:30 Istoriile oraşului Premieră

Documentar*

Bucureștiul înseamnă acasă pentru 2 milioane de oameni. Aproximativ 4 milioane tranzitează în fiecare zi

orașul. Cât din istoria lui cunoaștem? Ce semnificație au pentru noi, locuitorii urbei, construcțiile pe lângă care

trecem zilnic? Câte din istoriile lor mai mari sau mai mici cunoaștem și, până la urmă, cum ne influențează

locul în care trăim? Explorăm prezentul continuu al spațiul urban, microistorii personale care se ramifică la nivel comunitar (înrudiri, prietenii) și care se suprapun temporal coexistând în memoria personală, amprentând suprafața texturii

urbane prin comportamente, stiluri de viață, construcții noi, hibridizări și contopiri cu trecutul.

Producător : Raluca Bibiri

 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Nicolae Labiș și moartea sa prematură și Ion Caraion, un poet din generația războiului

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

Avi Avital, primul interpret la mandolină nominalizat la Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 20 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 13.00, la „Podcasturile TVR#Enescu”, TVR Cultural difuzează dialogul Valentinei Băințan cu Avi Avital, interpret ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

 

#TVRcultural