loader
Foto

„Înapoi la argument”: Cercetătorul Mirel Bănică, în dialog cu H.R. Patapievici, despre rolul Bisericii în societate | VIDEO

Între 31 iulie și 4 august, de la ora 11.00, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Raluca-Ioana Voicu-Arnăuțoiu - fiica partizanilor Toma Arnăuțoiu și Maria Plop, Mugur Isărescu - guvernatorul BNR, filosoful Mircea Flonta, scriitorul Ioan T. Morar și cercetătorul Mirel Bănică.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

 

Raluca-Ioana Voicu-Arnăuțoiu - violonistă, fiica partizanilor Toma Arnăuțoiu și Maria Plop, din grupul de la Nucșoara

  • Luni, 31 iulie, ora 11.00

S-a născut la Râpele cu Brazi, un sanctuar al partizanilor, al celor care luptau împotriva Securității și comuniștilor. O poveste terifiantă despre un copil luat de lângă mama lui la o vârstă fragedă și dus la orfelinat. Mama, Maria Plop, stingându-se în închisoare, în timp ce tatăl, Toma Arnăuțoiu, fost locotenent în Armata Regală, este executat. Raluca Ioana Voicu-Arnăuțoiu a aflat adevărul despre familia sa abia după căderea comunismului.

Raluca-Ioana Voicu-Arnăuțoiu a venit la emisiunea „Înapoi la argument” în 2010 și a dezvăluit amănunte cutremurătoare din viața ei.

Raluca-Ioana Voicu-Arnăuțoiu este conferențiar la Universitatea Națională de Muzică din București. Este violonistă și este, din 2002, cercetătoare acreditată la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), ea propunându-și să recupereze memoria părinților ei, uciși de comuniști.

TVR Cultural a difuzat, în cadrul seriei documentare „Reconstituiri”, povestea Haiducilor Muscelului, pe care o puteți citi aici.

 

Mugur Isărescu - guvernatorul Băncii Naționale a României

  • Marți, 1 august, ora 11.00

În 2010, Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României (cu întreruperi, încă din 1990),  a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”. Discuția a pornit de la Eugeniu Carada, cel care a fondat Banca Națională a României și de numele căruia se leagă întreaga activitate din domeniul financiar, economic și bancar de la acea vreme. Economist politic și scriitor român, Eugeniu Carada face parte din pleiada personalităților care au pus bazele României moderne.

Mugur Isărescu (n.1949) a fost angajat al Institutului de Economie Mondială (IEM), din 1971 până în 1990, și premier al României timp de un an, din 1999 până în 2000. Din septembrie 1990 este guvernator al BNR, fiind cel mai longeviv șef de bancă națională din lume. Este academician și a fost profesor la Academia de Studii Economice.

 

Mircea Flonta - filosof

  • Miercuri, 2 august, ora 11.00

2009 a fost anul în care profesorul și filozoful Mircea Flota a venit la emisiunea moderată de Horia Roman Patapievici, pentru a discuta despre volumul „Gânditorul singuratic. Critica și practica filozofiei la Ludwig Wittgenstein”. O carte de filosofie, în sensul strict al termenului, care a stârnit atât de mult interes la acel moment.

Mircea Flonta (n.1932) este profesor emerit al Facultății de Filosofie, din cadrul Universității București, membru al Academiei Române din 2021.

Mircea Flonta a publicat numeroase cărți și articole de epistemologie, metafilosofie și filosofia biologiei. A tradus opere ale unor autori ca David Hume, Immanuel Kant, Albert Einstein, Moritz Schlick, Karl Popper şi Ludwig Wittgenstein.

 

Ioan T. Morar - scriitor

  • Joi, 3 august, ora 11.00

Pentru o perioadă, a făcut parte din Grupul Divertis. Este membru fondator al Academiei Cațavencu. Este și scriitor, jurnalist, diplomat, activist civic. În 2020, a primit premiul „Scriitorul lunii iulie” al Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Fake News în Epoca de Aur”, apărut la editura Polirom.

TVR Cultural vi l-a prezentat pe Ioan T. Morar într-un dialog spumos și interesant cu amfitrionul emisiunii „Înapoi la argument”, din 2008, despre Barometrul de consum cultural.

Îl puteți urmări pe Ioan T. Morar și pe Twitter, aici, iar aici, urmăriți un interviu pe care Ioan T. Morar i l-a acordat publicistului Cristian Pătrășconiu, în cadrul emisiunii „România literară TV”, aici.

 

Mirel Bănică - cercetător în sociologie și antropologia religiei

  • Vineri, 4 august, ora 11.00

Mirel Bănică, sociolog al religiei, antropolog, cu un doctorat obținut la Geneva, a fost interlocutorul lui Horia Roman Patapievici în anul 2009. Dialogul celor doi a pornit de la teza de doctorat a invitatului, despre rolul Bisericii în societate. Cei doi au analizat lucrările lui Mirel Bănică - „Biserică ortodoxă română, Stat și societate în anii '30” și „Locul celuilalt. Ortodoxia în modernitate”.

Din 2008, este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, din cadrul Academiei Române. Este lector la Fundația „Calea Victoriei” și fondator al suveika.ro, un proiect de consultanţă organizaţională inovativă, bazată pe principiile şi metodele antropologiei culturale aplicate.

Îi puteți consulta CV-ul pe site-ul Academiei Române, aici.

 

 

11:00 Idei în libertate redifuzare

Ioana Parvulescu 2003

Producator Alice Săceanu

11:50 VideoART

TVRCultural continuă seria VideoART cu un nou sezon. De data aceasta, cu producţiile studenţilor şi masteranzilor de la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, un centru de învăţământ artistic renumit pentru explorările lui nonconformiste, mult mai deschise către inovaţie, mult mai libere şi mai conectate la experimentele artistice internaţionale. Vom alătura şi creaţiile artiştilor consacraţi pentru a avea o imagine cât mai cuprinzătoare a acestui gen artistic.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Matematicianul și scriitorul Bogdan Suceavă, la „Mic dejun cu un campion”, despre viața și opera lui Ion Barbu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

„La Favorite”, cu celebra Elīna Garanča în rolul Leonorei de Guzman, în 7 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural  a difuzat marți, 7 mai, opera „Favorita”, a lui Gaetano Donizetti, pusă în scenă la Opera de Stat din Bavaria, cu celebra ...

 

#TVRcultural